Το γλυκάκι αυτό αποτελεί το πλέον παραδοσιακό γλυκό της Σκοπέλου. Είναι στάνταρ κέρασμα στις γιορτές, αλλά, κυρίως στους γάμους και στα βαφτίσια. Δεν υπάρχει περίπτωση να πας σε γιορτή στη Σκόπελο και να μη σε κεράσουν ένα χαμαλάκι. Δεν αναφέρω ποσότητες στα υλικά γιατί όλες εξαρτώνται από την ποσότητα του αμυγδάλου που θα χρησιμοποιήσετε. Η διαδικασία κρατάει κάποιες μέρες γιατί απαιτεί στέγνωμα του αμυγδάλου στον ήλιο.
Υλικά
Εκτέλεση
Βάζετε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό να βράσει. Ρίχνετε τα αμύγδαλα και μόλις πάρουν 1-2 βράσεις τα σουρώνετε σε ένα σουρωτήρι. Εδώ αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για να ξεφλουδιστούν γρήγορα, γιατί αν στεγνώσει το αμύγδαλο δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει το φλούδι του. Κολλάει!! (Θα κάψετε λίγο τα δαχτυλάκια σας αλλά χαλάλι!!). Αφού ξεφλουδιστεί όλη η ποσότητα του αμυγδάλου θα την απλώσετε σε ένα ταψί και θα την αφήσετε για 2-3 μέρες στον ήλιο για ηλιοθεραπεία. Κοινώς να στεγνώσουν καλά τα αμύγδαλα. Ανά τακτά διαστήματα θα τα ανακατεύετε για να έρχονται τα πάνω κάτω και να στεγνώσουν όλα τα αμυγδαλάκια. Αφού περάσει και αυτό το στάδιο περνάμε στη φάση του τριψίματος. Καλά θα ήταν να τριφτούν σε παλιό μύλο, αλλά στην ανάγκη καλό είναι και το μούλτι. Αρκεί να έχετε υπομονή και να βάζετε λίγα λίγα τη φορά για να τρίβονται σαν σκόνη. Αφού τριφτούν όλα θα μετρήσετε το αμύγδαλο σε ποτήρια του νερού. Ανά 5 ποτήρια ψύχας θα βάζετε 1 ποτήρι ζάχαρη. Τα ρίχνετε όλα σε μια λεκάνη και τα ανακατεύετε καλά. Αρχίζετε και ρίχνετε σιγά σιγά το ανθόνερο (προσοχή!!! λίγο λίγο για να μη λασπώσει) και να ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ωραία ζύμη. Θα το καταλάβετε όταν δεν κολλάει καθόλου στα χέρια σας. Μετά τα κάνετε μπαλάκια και αν πιάνουν τα χεράκια σας... σε διάφορα σχήματα. Τα ρίχνετε μέσα σε ζάχαρη να καλυφθούν και τα σερβίρετε. Το ένα κιλό αμυγδαλόψυχα βγάζει περίπου 20 κομμάτια. Tips Προτιμήστε ελληνική αμυγδαλόψυχα γιατί στην εισαγωγή συνήθως έχουν αφαιρέσει το αμυγδαλέλαιο και γίνεται σαν... κοπριά η ζύμη. * Τα χεράκια σας μετά το ζύμωμα θα είναι μόνο για χάδια. Το αμυγδαλέλαιο είναι ιδανική μαλακτική κρέμα. Καλή επιτυχία!!
Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 17911 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |