Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Χαμαλιά Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από Mary   
Πέμπτη, 22/05/08
100_0554_400

Το γλυκάκι αυτό αποτελεί το πλέον παραδοσιακό γλυκό της Σκοπέλου. Είναι στάνταρ κέρασμα στις γιορτές, αλλά, κυρίως στους γάμους και στα βαφτίσια. Δεν υπάρχει περίπτωση να πας σε γιορτή στη Σκόπελο και να μη σε κεράσουν ένα χαμαλάκι. Δεν αναφέρω ποσότητες στα υλικά γιατί όλες εξαρτώνται από την ποσότητα του αμυγδάλου που θα χρησιμοποιήσετε. Η διαδικασία κρατάει κάποιες μέρες γιατί απαιτεί στέγνωμα του αμυγδάλου στον ήλιο.

Υλικά

  • αμύγδαλα
  • ζάχαρη
  • ανθόνερο

Εκτέλεση

Βάζετε σε μια κατσαρόλα μπόλικο νερό να βράσει. Ρίχνετε τα αμύγδαλα και μόλις πάρουν 1-2 βράσεις τα σουρώνετε σε ένα σουρωτήρι. Εδώ αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για να ξεφλουδιστούν γρήγορα, γιατί αν στεγνώσει το αμύγδαλο δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει το φλούδι του. Κολλάει!! (Θα κάψετε λίγο τα δαχτυλάκια σας αλλά χαλάλι!!). Αφού ξεφλουδιστεί όλη η ποσότητα του αμυγδάλου θα την απλώσετε σε ένα ταψί και θα την αφήσετε για 2-3 μέρες στον ήλιο για ηλιοθεραπεία. Κοινώς να στεγνώσουν καλά τα αμύγδαλα. Ανά τακτά διαστήματα θα τα ανακατεύετε για να έρχονται τα πάνω κάτω και να στεγνώσουν όλα τα αμυγδαλάκια. Αφού περάσει και αυτό το στάδιο περνάμε στη φάση του τριψίματος. Καλά θα ήταν να τριφτούν σε παλιό μύλο, αλλά στην ανάγκη καλό είναι και το μούλτι. Αρκεί να έχετε υπομονή και να βάζετε λίγα λίγα τη φορά για να τρίβονται σαν σκόνη. Αφού τριφτούν όλα θα μετρήσετε το αμύγδαλο σε ποτήρια του νερού. Ανά 5 ποτήρια ψύχας θα βάζετε 1 ποτήρι ζάχαρη. Τα ρίχνετε όλα σε μια λεκάνη και τα ανακατεύετε καλά. Αρχίζετε και ρίχνετε σιγά σιγά το ανθόνερο (προσοχή!!! λίγο λίγο για να μη λασπώσει) και να ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια ωραία ζύμη. Θα το καταλάβετε όταν δεν κολλάει καθόλου στα χέρια σας.
Μετά τα κάνετε μπαλάκια και αν πιάνουν τα χεράκια σας... σε διάφορα σχήματα. Τα ρίχνετε μέσα σε ζάχαρη να καλυφθούν και τα σερβίρετε.

Το ένα κιλό αμυγδαλόψυχα βγάζει περίπου 20 κομμάτια.

Tips
Προτιμήστε ελληνική αμυγδαλόψυχα γιατί στην εισαγωγή συνήθως έχουν αφαιρέσει το αμυγδαλέλαιο και γίνεται σαν... κοπριά η ζύμη.
* Τα χεράκια σας μετά το ζύμωμα θα είναι μόνο για χάδια. Το αμυγδαλέλαιο είναι ιδανική μαλακτική κρέμα.

Καλή επιτυχία!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 17911
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (5)
1. 23-05-2008 09:52
 
Πω πω να είχα 5-6 τώρα με τον καφέ μου!! Γεια στα χέρια σου!
 
vago
2. 26-05-2008 10:55
 
Από την όψη και μόνο, βουρ! Αμύγδαλο! :)
 
Pan
3. 16-03-2010 14:45
 
Εμείς Μαίρη στην Κύμη (κοντά είμαστε) τα λέμε αμυγδαλωτά και απ' έξω τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη μπόλικη θεωρείτε τοπ κέρασμα σε γάμους ή βαπτίσεις και μάλιστα είναι πολύ ακριβά σε σχέση με άλλα γλυκά...εμείς τα κερνούσαμε στον γάμο μας! Έίναι πολύ ωραία μπράβο σου. (αν και λίγο καθυστερημένα τώρα το είδα )
 
marylou
4. 16-03-2010 14:46
 
....θεωρείται....συγγνώμη για το λαθάκι.
 
marylou
5. 12-02-2013 10:00
 
τρελαίνομαι και για Σκόπελο και για χαμαλιά!!  
ευχαριστούμε για τη συνταγή! εγώ θα την τιμήσω πάντως στάνταρ!!!!
 
lemy

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 23/05/08 )