Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Κολοκυθομπούρεκο Χανιώτικο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από Sfakianos   
Κυριακή, 01/06/08
Υλικα
  • 1 κιλό κολοκύθια (κομμένα κατά μήκος σε φέτες πάχους μισού δάκτυλου)
  • 1 κιλό πατάτες (κομμένες όπως και τα κολοκύθια)
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό μυζήθρα Χανιώτικη, (ή 3/4 μυζήθρα και 1/4 τυρί μαλάκα, προαιρετικά)
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 1 αυγό χτυπημένο για άλειμμα
  • 1 ποτήρι λάδι
  • σησάμι

Για το φύλλο:

  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι ξύδι
  • 2 κουταλιές τσικουδιά
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι μπεϊνγκ πάουντερ
  • 1 ποτήρι νερό (μπορεί να πάρει λίγο παραπάνω)
Διαδικασία
  • Με τα υλικά για το φύλλο ετοιμάζουμε τη ζύμη και ανοίγουμε 2 φύλλα.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί, απλώνουμε το ένα φύλλο και πάνω τοποθετούμε τα υλικά μας σε στρώσεις, αλατισμένα. Η πρώτη στρώση με κολοκύθια, (ή πατάτες), αλευρωμένα από την μία μεριά, (όχι απ’ αυτήν που ακουμπά στο κάτω φύλλο). η δεύτερη στρώση με μυζήθρα ανακατεμένη με τον δυόσμο, το πιπέρι και το αλάτι, η τρίτη στρώση με κολοκύθια αλευρωμένα όπως και της πρώτης στρώσης και η τέταρτη πάλι με μυζήθρα ανακατεμένη με τον δυόσμο, το πιπέρι και το αλάτι.
  • Περιχύνουμε με τα χτυπημένα αυγά και το ποτήρι το λάδι. Απλώνουμε το δεύτερο φύλλο και πιάνοντας μαζί και το κάτω φύλο κλείνουμε τυλίγοντάς τα. Ραντίζουμε το πάνω φύλλο με λίγο λάδι, αλείφουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με σησάμι.
  • Πρίν το βάλουμε στο φούρνο, ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τις μερίδες βαθιά, αλλά χωρίς να κόψουμε το κάτω φύλλο.
  • Το βάζουμε σε μέτριο προς χαμηλό φούρνο για 1 ώρα περίπου.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 6916
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (10)
1. 01-06-2008 13:09
 
Το έφαγα αυτό σε ένα εστιατόριο στην παλιά πόλη των Χανίων στο Ταμάμ Τέλεια απόλαυση.
 
ELENIKT
2. 01-06-2008 15:36
 
Μου είπαν πρόσφατα στο περίπου όμως αυτή τη συνταγή και την είχα στο πρόγραμμα καθώς αγαπώ τα κολοκύθια. Τώρα την έχω επ' ακριβώς. Σε ευχαριστούμε Σφακιανέ. 
 
Που να είχαμε και τη φωτο του. Αμαν αμαν.
 
sgr
3. 01-06-2008 17:18
 
Αλήθεια βρε sfakiane πες μου είσαι από τα Χανιά τα Σφακιά? Έχεις εστιατόριο ή είσαι λάτρης της καλής κρητικής κουζίνας?
 
ELENIKT
4. 02-06-2008 07:02
 
ένας ένας με τη σειρά, χεχεχεχε, :) :) :) , sgr, έχω τις φωτο απο όλα, και του κολοκυθομπούρκου, "βήμα-βήμα" όλη τη διαδικασία σε φωτό, αλλα λόγω του ότι στουρνάρι απο τις μαδάρες :) :zzz δέν ξέρω το ζώον πώς να τις ανεβάσω :sigh  
ELENIKT, κατάγομαιαπο τα Σφακιά, γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Χανιά, ζώ στην Αθήνα στο Π. Φάληρο, τώρα η δουλειά μου με καλεί να είμαι στην Κίνα. Όχι δεν έχω εστιατόρειο. ναι είμαι λάτρης της καλ΄λης Κρητικής κουζίνας και έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με το θέμα, έχω το συνταγολόγιο της γιαγιάς μου και της μητέρας μου και σο όποιο χωριό βρεθώ ρωτώ και το ψάχνω το θέμα :) :) :) φιλάκια
 
Sfakianos
5. 02-06-2008 07:05
 
....ELENIKT, (ή όποιος άλλος φίλος απο την παρέα), όταν ξαναβρεθείτε στα Χανιά να πάτε να φάτε στο, "Μουράγιο" ή στου "Μαθιού" (στο Μαθιό πες του ότι είστε απο μένα :) :)),
 
Sfakianos
6. 02-06-2008 07:51
 
Μπράβο! 
Πάντα ήθελα να φτιάξω αυτό το φαγητό αλλά δεν ήξερα ακριβώς την συνταγή. Εμείς στο Ηράκλειο φτιάχνουμε το μπουρέκι γλυκό, σιροπιαστό δηλ. με μυζήθρα γλυκιά και όχι φαγητό. Ιδια ονομασία αλλά διαφορετικό έδεσμα χεχε!!
 
EYH2
7. 02-06-2008 18:27
 
sfakiane μέσα στην πόλη των Χανίων είναι οι ταβέρνες αυτές? 
έχω φάει στο Μύλο του Κερατά, στο Ταμάμ,στους Αρμένους (ωραία στάκα) εκεί πήγα σε ένα συγκρότημα σπιτιών με αγροτουρισμό πολύ ωραία
 
ELENIKT
8. 02-06-2008 19:01
 
ELENIKT, το μουραγιο ειναι στην πλατεια του τελωνειου, στο παλιο λιμανι, οπως κατεβαινεις το κεντρικο δρομο απο την πλατει1886, κια φτανεις στο λιμανι παίρνεις το δεξί δρομο οχια τον αριστερο που παει στο μουσείο στονβ Φιρκά. περνας το λιμεναρχείο και ειναι η επωμενη πλατεια. συνεχίζοντας παραλία στον ιδιο δρομο προς το Πορτο Βενετσιανο, ειναι ο Μαθιος, φιλια
 
Sfakianos
9. 02-06-2008 22:21
 
Απαιχτος είσαι αγόρι μου!! Και μας λίγωσες και μας ξελίγωσες :) Θα χαρούμε να δούμε και φωτος σου. Αν τις έχεις, όπως λες και δεν ξέρεις πως ανεβαίνουν, μπορείς να δεις στο σχετικό post του admin μας ή να τις στείλεις απευθείας στον ίδιο, προς ανάρτηση. Το κολοκυθομπούρεκο είναι αγαπημένη συνταγή, αν και σίγουρα δεν εχω δοκιμάσει το γνήσιο. Βλεπεις η μαλακα δυσκολο να βρεθεί στην τσιμεντουπολη.
 
rena
10. 02-06-2008 22:28
 
Ευχαριστώ Sfakiane θα πάω σίγουρα όταν κατέβω Κρήτη. 
Rena,υπάρχουν παρά πολλά καταστήματα με κρητικά προϊόντα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας γράψε μου ποια περιοχή σε ενδιαφέρει για να σου δώσω στοιχεία.
 
ELENIKT

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 01/06/08 )