Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Τοπικές συνταγές arrow Κρητική "Τούρτα", με αρνί ή κατσίκι και με φύλλο Γιαουρτιού
Κρητική "Τούρτα", με αρνί ή κατσίκι και με φύλλο Γιαουρτιού Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από Sfakianos   
Κυριακή, 01/06/08
Υλικά

Για το φύλλο

  • 700 γραμ. αλεύρι 200 γραμ. γιαούρτι
  • 1 ποτήρι λάδι
  • 1 ποτήρι ζωμό κρέατος
  • 1 κουταλάκι αλάτι

για τη Γέμιση

  • 1 κιλό κρέας, (αρνί ή κατσίκι, στην ανάγκη και μοσχάρι)
  • 1 κιλό μυζήθρα «μαλάκα», (Χανιώτικη μαλακιά), ή φέτα στην μεγάλη ανάγκη
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 2-3 κουταλιές στάκα
  • ½ ποτήρι ζουμί από το κρέας
  • Αλάτι, πιπέρι, κανέλλα, δυόσμο
Διαδικασία

Πλένομε το κρέας και το βράζομε να μισοψηθείΤο ανασύρομε, το κόβομε σε μικρά κομμάτια και το πασπαλίζομε με αλάτι, πιπέρι και κανέλλα. (Κρατάμε 1 ποτήρι ζουμί από το κρέας που βράσαμε για το φύλλο και τη γέμιση).
Φτιάχνομε το ζυμάρι με τα παραπάνω υλικά και το χωρίζουμε στα δύο. Λαδώνουμε ένα ταψί, ανοίγουμε φύλλο με τη μισή ζύμη και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα του λαδωμένου ταψιού.
Στρώνουμε τη μισή μυζήθρα και πασπαλίζουμε με δυόσμο. Στρώνουμε από πάνω τα κομμάτια από το κρέας και την υπόλοιπη μυζήθρα. Σκορπάμε τη στάκα και μισό ποτήρι κρεατόζουμο.Από πάνω στρώνουμε το άλλο φύλλο γυρνώντας τις άκρες το κάτω φύλλου και πιέζοντάς τις με τα δάκτυλα για να κλείσει καλά η πίτα.
Αλείφουμε με αυγό χτυπημένο με λίγο λάδι ή νερό. Πασπαλίζουμε με σησάμι και αφήνουμε την τούρτα να ψηθεί σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα και ένα τέταρτο, περίπου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Στο φύλλο μπορούμε να αντικαταστήσουμε το γιαούρτι με 1 ποτήρι γάλα και 30 γραμ. μαγιά μπύρας. Διαλύουμε τη μαγιά στο μισό χλιαρό γάλα, προσθέτουμε λίγο από το αλεύρι και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει. Αφού φουσκώσει προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε μέτρια ζύμη.Εγώ βάζω και ένα κύβο κότας ΚΝΟΡ μαζί με το κρεατόζουμο που ρίχνω στο φαΐ.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 13982
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (14)
1. 01-06-2008 20:09
 
Και αυτή τη συνταγή την έψαχνα καιρό. Το πρόβλημα βέβαια εδώ δεν είναι μόνο η μυζήθρα η κρητική αλλά και η στάκα. Αχ βρε κρητικέ τι μας κάνεις!.. :zzz
 
Ranja
2. 01-06-2008 20:54
 
Την έχω δοκιμάσει και είναι καταπληκτική.
 
sgr
3. 01-06-2008 22:54
 
Μια φίλη μας από τα Χανιά βάζει μανούρι και γκούντα και γίνεται θεϊκή αυτή η πίτα. Δεν έχω βρει τη συνταγή της σε κανένα site και δεν ξέρω τις αναλαογίες...Επίσης, κάπου βάζει και γιαούρτι, μάλλον στη ζύμη. Αν ξέρετε κάτι θα με υποχρεώσετε....
 
yiouli
4. 02-06-2008 06:18
 
:) :) :) yiouli, έχεις δίκιο, στο φύλλο μπαίνει και γιαούρτι, το γράφω πάνω πάνω στην συνταγή...
 
Sfakianos
5. 02-06-2008 09:50
 
Kαι με ανθότυρο ,γίνεται εξίσου θεεικη . 
Οντως μας ξελίγωσες Σφακιανε ,προς τα που πέφτει η κουζίνα σου?
 
konstantina
6. 02-06-2008 12:33
 
konstantina μου, γίνεται και με ΑΘΟΤΥΡΟ και όχι αΝθότυρο, τον αθότυρο τον σκεπάζουνε με στάχτη, στην Κρήτη τη στάχτη τη λέμε "αθό", έτσι λοιπόν αθός + τυρός = αθότυρος. 
φιλάκια :) :) :)
 
Sfakianos
7. 02-06-2008 14:33
 
Αχχχ τι μου θύμισες. Ήμουν φοιτήτρια στην Κρήτη και τώρα θυμήθηκα ΟΛΑ αυτά τα ωραία φαγητά. Αλλά εδώ στην Αθήνα την ΣΤΑΚΑ πού θα την βρούμε? Μπορούμε να μην την βάλουμε ή να βάλουμε κάποιο υποκατάστατο??(Αν και εδώ που τα λέμε τη στάκα ΔΕΝ μπορείς να την αντικαταστήσεις)
 
agap
8. 02-06-2008 18:07
 
σαε μαγαζι με Κρητικά προϊόντα θα βρεις, μπορείς να βάλεις στακοβούτυρο ή κερκύρας πρόβειο σε γυάλινο βαζο που ειναι, οχι τα χάρτινα πακετακια, :) :)
 
Sfakianos
9. 15-04-2009 12:30
 
Μερικές παρατηρήσεις! :) 
1. Μαλάκα = είδος τυριού... Κάτι σαν γραβιέρα που δεν έχει "ψηθεί"... 
...γευστικά και οι ιδιότητές της είναι περίπου σαν το "Χαλούμι" ή την "Μοτσαρέλα"... Το φτιάχνουν συνήθως λαδοτύρι, γιατί απο μόνο του δεν έχει ιδιαίτερη γεύση. 
 
2. Η "Τούρτα" φτιάχνεται με Μαλάκα, Ανθότυρο (ή Αθότυρο όπως είπε ο Σφακιανός αν και δεν το ξέρω αυτό για να πω την αλήθεια :)) και τριμμένη γραβιέρα.  
 
3. Δεν το έχω δοκιμάσει με μοσχάρι και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη... Ωστόσο άποψή μου οτι πρέπει να φτιαχτεί με αρνίσιο / κατσικίσιο κρέας... για να δέσει το άρωμα των τυριών με του κρέατος 
 
4. Το κρέας δεν χρειάζεται να το βράσετε πριν. Το πλένετε, το καθαρίζεται και το βάζετε όπως είναι με τα υλικά μεσα (λίγο λάδι / ρίγανι / αλάτι /πιπέρι χρειάζεται). Σιγοψήνεται σε χαμηλή φωτιά και γύνεται ΛΟΥΚΟΥΜΙ... :) 
 
5. Αντί στάκας μπορείτε να βάλετε φυτίνη ή ακόμα καλύτερα ελαιόλαδο... Τουλάχιστον εμείς έτσι την φτιάχνουμε για πιο "ελαφριά"... (1500 θερμίδες ανα μπουκιά αντί 2000) :D 
 
Έχω ρίζες απο Χανιά και κάθε χρόνο φτιάχνουμε την Τούρτα, το Πάσχα... όλοι οι συγγενείς και φίλοι (στην Αθήνα) περίμενουν πως και πως για να φάνε την "Παχαλινή" τούρτα μας... :) Το περίεργο είναι πως την έχω βρει μόνο στα Χανιά και σε κανένα άλλο νομό... :(
 
grgeorgios
10. 15-04-2009 19:49
 
Αγαπητέ gregorios,  
1. Η "μαλάκα" ναι εόιναι η άψητη γραβέρα, (τηγανιτή με αυγά έχει πολύ ωραία γεύση). 
2. Ο "Αθότυρος" ΄λέγεται έτσι γιατί παλιά για να ωριμάσει τον σκεπάζανε με "ΑΘΟ", δηλαδή στάχτη. (ακόμα και τωρα αν ρωτησεις Κρητικούς δεν το ξλερουν). 
3. Με μοσχάρι ΠΟΤΕ 
4. "αντί Στάκας" που λές, δεν ειναι η αυθεντική 'Τούρτα" αλλα μπορείς να βλαλεις φρέσκο ΠΡΟΒΕΙΟ βούτυρο. 
 
Έχεις δίκιο, μόνο στο Νομό Χανίων την φτιάχνουμε :) :)
 
Sfakianos
11. 25-01-2010 21:33
 
Χεχεχε :) 
Απο τα Χανιά είναι η καταγωγή μου (Ομαλός για την ακρίβεια) και έχουν τυροκομείο οι δικοί μου εκεί... :) 
Για τον Ανθότυρο (ή Αθότυρο πιο σωστά, όπως λες :)) δεν το ήξερα... 
...παρ' όλο που φτιάχνουν Ανθοτύρους αρκετούς... (Ανθοτύρους και όχι Αθοτύρους γιατί δεν τους σκεπάζουν με στάχτη... κατα την παράδοση :)
 
Το σκέφτηκα το πρόβειο βούτυρο, απλά για να την "ελαφρύνουμε" λίγο, βάζουμε φυτίνη / λάδι... Θα μου πεις αν είναι να κάνεις κάτι, να το κάνεις σωστά... 
...και θα συμφωνήσω..... χαχαχαχαχα :D
 
grgeorgios
12. 25-01-2010 21:30
 
Η ΤΟΥΡΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ ΦΕΤΑ ΚΑΣΕΡΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΣΤΑΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΚΕΤΗ ΓΙΑΤΙ Η ΣΤΑΚΑ Η ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΠΑΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ 
ΜΕ ΦΕΤΑ ΒΑΡΕΛΙΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΣΕΡΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΥΠΟΥ ΚΑΣΕΡΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΤΟΥΡΤΑ ΠΟΥ ΛΕΝ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ, ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΤΟ ΤΥΡΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ.ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΔΥΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ Η ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ Η ΕΧΕΙΣ ΤΡΕΛΑ ΜΕ ΤΟ ΣΕΛΙΝΟ, ΑΛΛΑ Ο ΔΥΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΕΙ ΠΟΛΗ.  
ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Η ΓΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ. 
 
ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΛΑ.
 
klimis
13. 06-12-2011 14:13
 
Θα την φτιάξω σήμερα στην γιορτή μου !!! 
 
Σε ευχαριστώ Κρητικέ !!
 
sirigos
14. 06-12-2011 14:59
 
Νάσαι καλά και Χρόνια Πολλά
 
Sfakianos

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 18/04/09 )