Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Διατροφή arrow 10 ΤΡΟΠΟΙ για να στρέψετε τα παιδιά σας στα λαχανικά
10 ΤΡΟΠΟΙ για να στρέψετε τα παιδιά σας στα λαχανικά Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Δευτέρα, 02/06/08

Σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε παιδί αποκτά τις συνήθειες και τις γευστικές προτιμήσεις της οικογένειάς του.

Γι αυτό ας βρούμε χρόνο να τρώμε μαζί σαν οικογένεια κάποιες φορές την εβδομάδα,(είναι χρήσιμο και για πολλούς άλλους λόγους). Ας συνηθίσουμε τη μεσογειακή διατροφή, τρώγοντας πολλά φρούτα , λαχανικά, δημητριακά και όσπρια, λίγο κόκκινο κρέας και φυτικά έλαια.

Το πλέον δύσκολο είναι να συνηθίσουν τα παιδιά να τρώνε φρούτα και λαχανικά , γι αυτό παραθέτω δέκα τρόπους με τους όποιους μπορούν τα παιδιά να στραφούν σε αυτή τη διατροφή .

Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμοι.

  1. Ικανοποιείστε τις επιθυμίες τους. Βρείτε ποια λαχανικά προτιμούν και σερβίρετε με τον τρόπο που τους αρέσει. Αν τους αρέσει ο αρακάς π. χ. μαγειρέψτε τον τρείς φορές την εβδομάδα.
  2. Χωρίστε το κυρίως πιάτο του γεύματος σε μερίδες. Αν τα παιδιά σας ζητήσουν και δεύτερη μερίδα, μοναδική τους επιλογή θα πρέπει να είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.
  3. "Πιάστε" τα παιδιά σε μια στιγμή αδυναμίας. Σερβίρετε τη σαλάτα ξεχωριστά στην αρχή του γεύματος τη στιγμή που θα είναι περισσότερο πεινασμένα. Και όταν επιστρέφουν από το σχολείο, να έχετε πρόχειρα κομματάκια καρότου ή αγγουριού.
  4. Επιτρέψτε τους να παρακάμπτουν τα λαχανικά με δυνατή γεύση. Αν δείτε ότι αποστρέφουν το πρόσωπο τους από τα παντζάρια, το μπρόκολο , το λάχανο και τα κρεμμύδια ,μην τους τα δίνετε υποχρεωτικά να τα φάνε. Ταυτόχρονα καθώς η ικανότητα εκτίμησης του καλού φαγητού αναπτύσσεται με την ηλικία δείξτε τους πόσο πολύ απολαμβάνετε εσείς τα συγκεκριμένα λαχανικά.
  5. Μην πτοείστε αν τα παιδιά σας θα προτιμούσαν χίλιες φορές την πίτσα από τον αρακά. Το ότι δεν πρέπει να τα υποχρεώνετε να τρώνε λαχανικά δε σημαίνει ότι πρέπει εκείνα να σας υποχρεώνουν να ξεφύγετε από τη δίαιτα που τηρείτε. Αν τα αφήσετε ελεύθερα να σας πουν τι θέλουν, να είστε σίγουροι ότι θα σας πούνε πίτσα ή χάμπουργκερ και τίποτα άλλο.
  6. Σερβίρετε τα λαχανικά με διάφορα συνοδευτικά. Σε μερικά παιδιά δεν αρέσει ο αρακάς σκέτος , αν είναι όμως μαγειρεμένος με κρέμα , θα πάρουν και δεύτερη μερίδα. Σερβίρετε τα μπρόκολα και το κουνουπίδι περιχυμένα με λιωμένο τυρί. Προσθέστε ψημένα αμύγδαλα στα φρέσκα φασολάκια. Ρίξτε στα καρότα ψημένους σπόρους σουσαμιού και λίγη σάλτσα σόγιας. Σερβίρετε αβγά σφιχτά, κομμένα σε φέτες πάνω σε σπανάκι. Επίσης σερβίρετε τα ζυμαρικά με πέστο (σάλτσα από βασιλικό, λάδι κουκουνάρια, σκόρδο και τυρί παρμεζάνα ). Φτιάξτε σπανακόπιτα.
  • Καλλιεργείστε λαχανόκηπο. Σπάνια κάποιος άνθρωπος, είτε παιδί είτε μεγάλος θα αντισταθεί στα λαχανικά που προέρχονται φρέσκα από κήπο. Αν μάλιστα τα παιδιά σας βοηθήσουν στην καλλιέργειά τους, τότε θα εκτιμήσουν περισσότερο τα λαχανικά που ο κήπος σας παράγει. Και για όσους δεν έχουν λαχανόκηπο τι θα λέγατε για μερικές γλάστρες στη βεράντα. Επίσης πάρτε τα παιδιά μαζί σας στη λαϊκή ώστε να γνωρίσουν τα φρούτα και τα λαχανικά και να συμμετέχουν στη διαδικασία της αγοράς.
  • Παραγγείλετε πίτσα με λαχανικά στο εστιατόριο. Είναι αλήθεια πως τα περισσότερα παιδιά προτιμούν να φάνε πίτσα με πεπερόνι ή λουκάνικο. Ζητήστε τα λαχανικά που τους αρέσουν περισσότερο ,και υπάρχουν πολλές ελπίδες να φάνε το φαγητό τους.
  • Αφήστε να φάνε σπιτικό κέικ. Ακόμα καλύτερα εάν το κέικ είναι παρασκευασμένο από καρότο. Και μην ξεχνάτε το κέικ από κολοκύθι γεμιστό με σοκολάτα. Η ζάχαρη και το λίπος που περιέχουν προσθέτουν θερμίδες, αλλά δεν εξουδετερώνουν τα οφέλη του β- καροτένιου.
  • Αγοράστε έναν αποχυμωτή και αφήστε τα παιδιά να φτιάξουν τα δικά τους μείγματα. Παρουσιάστε τους μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά και δώστε τους την ευκαιρία να πειραματιστούν μόνα τους . Το 90% του αντιοξειδωτικού περιεχομένου των φρούτων βρίσκεται στο χυμό τους.
  • Και τέλος κάποιες απόψεις δικές μου

    • Μη χάνετε την υπομονή σας στην άρνηση του παιδιού να φάει αυτό που προτείνεται, ο χρόνος θα σας αποζημιώσει.
    • Αν εσείς ,ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειά σας, αποστρέφεται το πρόσωπό σας από κάποια φαγητά μην περιμένετε να τα φάει το παιδί σας.
    Πηγές:
    Η δίαιτα Ωμέγα, των Άρτεμις Σιμοπούλου και Τζο Ρόμπινσον, Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ

    Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 14688
    Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

    Σχόλια (2)
    1. 10-12-2010 17:13
     
    kalloooooooooooooooooooooo 8) 8) :p :p :x :x :upset :upset :roll :roll :) :) :grin :grin :grin :grin :upset :zzz :zzz
     
    smaragda1990
    2. 24-12-2010 03:07
     
    poli orea
     
    aleks

    Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
    Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
    Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

    Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 03/06/08 )