Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Διεθνής Κουζίνα arrow Κοτόπουλο Ψητό, «ΤΑΝDOORI» (Ινδίες)
Κοτόπουλο Ψητό, «ΤΑΝDOORI» (Ινδίες) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από Sfakianos   
Τρίτη, 03/06/08
Υλικά
  • 4 τεμ. κοτόπουλο στήθος, ή μπούτια, (ή και τα δύο)
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι, στραγγιστό
  • 2 κ.γ. ταντούρι μασάλα σε σκόνη, (Τandoori Masala)*,
  • 2 φρέσκα σκόρδα, ψιλοκομμένα
  • Λίγο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • Λίγο αλάτι
  • Τσάτ μασάλα σε σκόνη, (chat masala powder)*
Εκτέλεση

Παίρνετε το κοτόπουλο, (το κάθε στήθος χωριστά), και το χαράζετε διαγώνια κατά μήκος, αρκετά βαθιά αλλά χωρίς να το κόψετε μέχρι κάτω. Γυρίστε το κομμάτι από την πίσω πλευρά και κάντε το ίδιο αλλά όχι με την ίδια φορά που χαράξατε την πρώτη πλευρά, (δηλαδή αν χαράξατε την πρώτη πλευρά, (διαγωνίως), από τα αριστερά προς τα δεξιά, κάντε το αντίθετο στην πίσω πλευρά δηλ. από τα δεξιά προς τα αριστερά). Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται η επιφάνεια του κομματιού και βοηθά να αρωματισθεί το κοτόπουλο όσο πιο βαθιά γίνεται.

Μέσα σ’ ένα μπόλ, βάλτε το γιαούρτι, το «ταντούρι μασάλα», το σκόρδα και το τζίντζερ, Ανακατέψτε κα καλά μέχρι να γίνει ένα γίνει ένα ομοιογενές μείγμα σαν αλοιφή και αλείψτε τα κομμάτια, καθ’ ένα ξεχωριστά, πολύ καλά με μία σπάτουλα, έτσι ώστε να απορροφήσει το κρέας το μείγμα όσο το δυνατόν καλύτερα, βάλτε το στο ψυγείο για 24 ώρες, να μαριναριστεί.

Προθερμάνετε το ηλεκτρικό γκρίλ στο μάξιμουμ. Βάλτε μερικά φύλλα αλουμινόχαρτο πάνω σε μια σχάρα, τοποθετήστε πάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου και βάλτε την προσεχτικά κάτω από το γκρίλ. Θα σας πάρει, περίπου, 5-8 λεφτά. με το μάτι όταν δείτε να πάρουν ένα βαθύ καφέ χρώμα. βγάλτε τα από το γκρίλ και ρίξτε απο πάνω μιά γερή δόση απο τη τσάτ μασάλα, (όσο πιάσουνε τα τρία σας δάκτυλα), πάνω στα κομμάτια και ξαναβάλετε τα κάτω απο το γκρίλ μέχρι οι άκρες γύρω γύρω απο το κάθε κομμάτι να φαίνεται σάν λίγο καμμένο.

Βγάλτε τα απο το γρίλ, γυρίστε τα απο την άλλη μεριά και επαναλάβατε την ίδια διαδικασία.

1. Ταντούρι Μασάλα - (Tandoori Masala)

  • Υλικά 100 γρ. σπόρους κύμινου
  • 35 γρ. σπόρους κόλιανδρου
  • 20 γρ. λειωμένο σκόρδο
  • 5κανέλλα σε ξύλα, (γύρο στους 5 πόντους το κάθένα),
  • 20 γρ. τζίντζερ σκόνη
  • 20 γρ. σκόρδο σκόνη
  • 20 γρ. κόκκινο τσίλι σε σκόνη
  • 20 γρ. τουρμέρικ σε σκόνη, (turmeric powder), (ή μπαχάρι σκόνη)
  • 20 γρ. μάσσε σε σκόνη, (mace powder)*,
  • 20 γρ. φλούδα πορτοκαλιού αποξηραμένη και χτυπημένη στο γουδί να γίνει Σκόνη

Καβουρδίστε, σένα τηγάνι σε σιγανή φωτιά, το κύμινο, το κόλιανδρο, τα σκόρδα και τα ξύλα της κανέλλας μέχρι να αρχίσουν να αποδεσμεύουν τα αρώματά των. Κατεβάστε τα από τη φωτιά και αφήστε τα να κρυώσουν Αλέστε τα στο μύλο του καφέ, (ή σε άλλο μικρό ηλεκτρικό), μέχρι να γίνουν όλα μια μαλακή σκόνη σαν πούδρα

2. Τσάτ Μασάλα – (Chat Masala)

  • 2 κ.σ. σπόρους κύμινου
  • 1 1/2 κ.σ. ξερό μάραθο
  • 1 κ.σ. γκάραμ μασάλα, (Garam Masala)
  • 1 κ.σ. μάγκο σε σκόνη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. κόκκινο πιπέρι καγιέν, (cayenne peper)
  • 1 «γερή» δόση ξερό δυόσμο
  • 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη.

Καβουρντίστε το κύμινο και το μάραθο και τριψτε τα να γίνουν σκόνη. Προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε καλά.

3. Μάσσε Μασάλα – (Mace powder)

  • Ανακατέψτε καλά πιπέρι, κανέλλα, και μοσχοκάρυδο

4. Garam masala

  • 1/3 κούπας κάρδαμο σε σπόρους
  • 5 ξύλα κανέλλας
  • 1/4 κούπας σκελίδες σκόρδο
  • 2 κ.σ. κόκκους πιπέρι
  • 2 κ.σ. σπόρους κύμινου
  • 1 κ.σ. σπόρους κόλιανδρου
  • 1/2 κ.σ. μοσχοκάρυδο

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 C, Αλέθουμε ελαφρά το κάρδαμοΒάλτε σε ταψάκι, πάνω σε χαρτί φούρνου, το κάρδαμο, την κανέλλα, τους κόκκους πιπεριού, το κύμινο και το κόλιανδρο. Ψήστε τα για 12-15 λεπτά. Και ανκακατέψτε 2-3 φορες κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αφήστετα να κρυώσουν, αλέστε τα και προσθέστε και ανακατέψτε και το μοσχοκάρυδο.

Το Μάγκο powder μπορείτε να το αντικαταστήσετε με τριμμένο κουκουνάρι. τα υπόλοιπα ίσως βρίσκονται έτοιμα σε συσκευασία σε εξειδικευμένα σούπερ μάρκετ.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 7677
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (3)
1. 04-06-2008 21:21
 
Ουάου!συνταγή! Μπορείς να μου πεις σε παρακαλώ πως θα την φτιάξουμε και που θα τα βρούμε όλα αυτά τα περίεργα? :? οχι πες μου δηλαδή :? :x
 
ELENIKT
2. 07-06-2008 15:37
 
Ετσι, μονά όλα τα μπαχαρικά τα βρίσκετε στο κέντρο, Σοφοκλέους, στο Μπαχάρ.΄Ομως σε ασιατικά μαγαζία, ή ινδικά, ή αιγυπτιακά, θα βρείτε έτοιμα τα μασαλα όλα. Άυτά τα μαγαζιά είναι δίπλα και γύρω από το Δημαρχείο της Αθήνας. Αξίζει τον κόπο γιατί η συνταγή βγαίνει πολύ ωραία.
 
Nena
3. 11-06-2008 15:14
 
Ευχαριστώ Νένα μου αλλά εγώ αυτό το διάστημα μένω στην Ιθάκη οπότε δεν μπορώ να το φτιάξω, μόνο όταν κατέβω Κρήτη. :cry :zzz
 
ELENIKT

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 04/06/08 )