Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Προζύμι για ψωμί (παρασκευή συντήρηση)
Προζύμι για ψωμί (παρασκευή συντήρηση) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 14
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Τετάρτη, 04/06/08
Ευρετήριο άρθρου
Προζύμι για ψωμί (παρασκευή συντήρηση)
Σελίδα 2
Για να φτιάξετε το προζύμι

Σε ένα βαθύ μπολ με καλό κλείσιμο βάζετε δύο χουφτίτσες αλεύρι, προσθέτετε νερό και το ζυμώνετε να ενωθεί και να γίνει ένα απαλό ζυμαράκι. Το σκεπάζετε και το αφήνετε σε ζεστούτσικο μέρος για 24 ώρες. Τότε βάζετε στο ζυμάρι άλλη μια χούφτα αλεύρι και το ζυμώνετε με λίγο ακόμη νερό. Γίνεται ένα ζυμάρι απαλό και μεγαλύτερο. Το σκεπάζετε για ένα 24ωρο και αυτό και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία μια φορά ακόμη. Θα το αφήσετε πάλι ένα 24ωρο. Μετά θα το βρείτε φουσκωμένο με μικρές τρυπίτσες και μια ευχάριστη ξινή μυρωδιά . Αν δεν είναι έτσι τότε επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και για τέταρτη φορά.

Όταν φουσκώσει, όπως είπαμε το προζύμι, θα το αφήσετε 2-3 ημέρες να ωριμάσει οπότε αυτό θα ΄΄καθίσει΄΄ κάποια στιγμή χωρίς να σημαίνει ότι χάλασε.

Για να διατηρήσετε το προζύμι

Κάθε φορά που ζυμώνετε, θα κρατάτε ένα κομματάκι ζύμης σε μέγεθος πορτοκαλιού, θα το σκεπάζετε σε ένα μπολάκι και θα αλείφετε την επιφάνεια του με λάδι. Αυτό θα φουσκώσει και μετά θα ΄΄΄καθίζει΄΄ οπότε θα το σκεπάζετε καλά και θα το βάζετε στο ψυγείο. Όποτε θα το χρειαστείτε θα το βγάζετε από το ψυγείο να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου πριν το χρησιμοποιήσετε. Διατηρείτε έτσι δέκα μέρες και, αφού ζυμώσετε, θα κρατήσετε ένα φρέσκο κομμάτι ζύμης. Αν όμως αργήσετε να το χρησιμοποιήσετε μπορείτε να το φυλάξετε στον καταψύκτη. Όταν το βγάλετε θα το αφήσετε να ξεπαγώσει εντελώς χωρίς να το ζεστάνετε ή να το βάλετε στα μικροκύματα.

Πηγή ΄΄Αρτος ο Περιούσιος ΄΄ Εύη Βουτσινά

Για να ζυμώσετε το ψωμί σας

Για ένα κιλό αλεύρι χρειάζεται προζύμι όσο ένα μικρό αυγό.

Το ζύμωμα με προζύμι απαιτεί δύο φάσεις .Αν πρόκειται να ζυμώσετε 1 κιλό αλεύρι θα διαλύσετε το προζύμι με χλιαρό νερό και θα το ανακατέψετε με 250 γραμμάρια αλεύρι. Θα φτιάξετε ένα απαλό ζυμάρι – δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα- και θα το σκεπάσετε ζεστά. Θα το αφήσετε σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα αέρος για να ωριμάσει. Χρειάζεται περίπου10-12 ώρες. Θα καταλάβετε ότι ωρίμασε γιατί θα έχει φουσκώσει.

Αυτή η πρώτη φάση λέγεται «ανάπιασμα» του προζυμιού.

Στη συνέχεια, θα προσθέσετε στο αναπιασμένο προζύμι το υπόλοιπο αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά σας και ζυμώνετε κανονικά όπως θα ζυμώνατε και με μαγιά.

Πηγή Άρτος ο Περιούσιος της Εύης Βουτσινά

Προσθήκη ως Αγαπημένο (16) | Εμφανίσεις: 89671
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (17)
16. 10-06-2008 09:28
 
Αααα, έχω ακούσει για το ξερό προζύμι, μου το έλεγε μια φίλη από Έβρο. Δε χαλάει λέει. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά φαίνεται ενδιαφέρον. 
 
Παραδοσιακά το προζύμι πιάνεται του Σταυρού, 14 Σεπτέμβρη, με ένα κλαδάκι βασιλικό που θα πάρεις από το χέρι του παπά. Αυτό θα εμβαπτίσεις μέσα στο νεράκι που θα χρησιμοποιήσεις. Θεωρώ ότι γίνεται για την "ευλογία" του άρτου της χρονιάς (ιδίως τα παλιά χρόνια που το ψωμί είχε ιδιαίτερη σημασία), αυτό για τη συντήρηση δεν το ξέρω. 
Προσωπικά δεν το έχω κάνει με βασιλικό αλλά το αναφέρω για την λαογραφική παράμετρο του θέματος. 
Εγώ ψήνω με αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, όπως τα κέικ. Θα δοκιμάσω και στον αέρα.
 
elie
17. 10-06-2008 10:12
 
Εμένα η μαμά μου έπιανε το προζύμι απο το προηγούμενο βράδυ και δεν το "τάιζε". 
Ετσι το κάνω και εγω. 
Η γιαγιά μου έκανε προζύμι μια φορα το χρόνο και χρησιμοποιουσε αυτο για το ψωμί της.Φούρνιζε μια φορα την εβδομάδα και μάλιστα το ψωμί της όσο περνουσαν οι μέρες και μπαγιάτευε γινόταν καλύτερο.Βέβαια έψηνε σε ξυλόφουρνο. 
Θα δοκιμάσω να το κάνω και εγω με πολλα ταίσματα να δω τι διαφορά έχει στην γεύση.
 
al1975

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.



Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 05/06/08 )