Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Τεχνικές arrow Βοήθεια, μικρόβια παντού!!
Βοήθεια, μικρόβια παντού!! Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Σάββατο, 21/06/08
Η τρέλα με την καθαριότητα δεν μας κάνει πιο υγιείς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότεροι καθαρίζουμε στις λάθος θέσεις. Οι γερμανοί, για παράδειγμα, ξόδεψαν μια από τις προηγούμενες χρονιές σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ για καθαριστικά μέσα. Κι όμως αυτό δεν τους απάλλαξε από τα πανταχού παρόντα μικρόβια. 

kids20hand20washing_full_220

Τα νοικοκυριά στο μικροσκόπιο.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα έβαλαν τα νοικοκυριά στο μικροσκόπιο και είχαν ένα μάλλον αναπάντεχο αποτέλεσμα. Ακριβώς εκεί όπου αποθηκεύουμε φρέσκα λαχανικά και γιαούρτια κυριαρχεί ένας στρατός από μικρόβια. Οι ερευνητές βρήκαν 11.2 εκατομμύρια μικροοργανισμούς ανά τετραγωνικό εκατοστό μέσα στο ψυγείο ενώ μόνο 100 πάνω στο καπάκι της τουαλέτας. Πού καταλήγουν τα ψίχουλα του ψωμιού, οι σταγόνες από το φτέρνισμα και τα σωματίδια της σκόνης; Στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή, για αυτό και εκεί βρέθηκαν 400 φορές περισσότερα μικρόβια. Λιγότερους εξέπληξε το γεγονός ότι βρέθηκαν περίπου 10 εκατομμύρια μικρόβια στο νεροχύτη και 4.2 εκατομμύρια στο πανάκι για το σκούπισμα των ποτηριών. Την ίδια στιγμή τα ξύλα κοπής τροφίμων συγκεντρώνουν 21000 μικρόβια.

Μόνο 10000 μικρόβια – δηλαδή συγκριτικά λιγότερα – βρίσκονται στο πάτωμα της κουζίνας και γύρω στα 1000 στον πάγκο εργασίας.

Βακτήρια, τα ανθεκτικά

Τεράστιοι αριθμοί, αλλά καλά θα κάνετε να τους ξεχάσετε τώρα. Διότι όποιος αναλάβει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα προστασίας εναντίον των ΄΄συγκατοίκων΄΄ μας

Δεν θα του βγει σε καλό.

Μια απολύμανση εντός του ιδιωτικού νοικοκυριού είναι περιττή σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές .Αντιθέτως μπορεί να βλάψει. Σε ένα περιβάλλον όπου δεν αναπτύσσονται πολλά μικρόβια δεν ενισχύεται επαρκώς το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι συνέπειες επιδρούν στα παιδιά. Ήδη 1 στα 5 παιδιά υποφέρει από αδυναμία άμυνας, αντιστοίχως τόσα παιδιά υποφέρουν από αλλεργίες κι αυτό γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα έχει αντικαταστήσει τη γύρη των λουλουδιών από κάποια αβλαβή ουσία που την αναγνωρίζει σαν εχθρό.

Μερικοί ειδικοί, μάλιστα φοβούνται ότι τα βακτηρίδια θα γίνουν ανθεκτικά στα απολυμαντικά και καθαριστικά με τη συνεχή χρήσης τους, οπότε και τα ενεργά συστατικά (που χρησιμοποιούνται και στην ιατρική επιστήμη) θα χάσουν τελικά τη δύναμη τους <-Παρόμοια με την περίπτωση ορισμένων αντιβιοτικών, γεγονός που έχει άσχημες συνέπειες σε περιπτώσεις μολύνσεων.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Οι ειδικοί προτείνουν συνετή χρήση των απολυμαντικών, αλλά και εναλλακτικούς τρόπους , όπως σφουγγάρισμα με ζεστό νερό και ξύδι. Επίσης είναι σημαντικό να διατηρείτε το νεροχύτη και τον πάγκο εργασίας όσο πιο στεγνούς γίνεται.

Προστατέψτε το δέρμα σας

Μέσω του υγρού και φουσκωμένου δέρματος, οι μύκητες και τα βακτηρίδια βρίσκουν γρήγορα ένα καινούργιο σπιτικό.

Για αυτό, αν χρησιμοποιείτε χώρους όπως πισίνες ή σάουνες να κάθεστε πάντα πάνω σε πετσέτα και κυκλοφορείτε με σαγιονάρες. Καλό είναι επίσης να μην κάνετε πολλά ποδόλουτρα, καθώς βλάπτουν τη χλωρίδα του δέρματος περισσότερο από ότι βοηθούν.

Άλλα χρήσιμα

  • Για να απολυμάνετε τα σφουγγάρια, βάλτε τα υγρά στον φούρνο μικροκυμάτων σε υψηλή θερμοκρασία για 1 λεπτό ή πλύνετε τα μαζί με τα σκεύη στο πλυντήριο πιάτων.(Τα σφουγγάρια του μπάνιου τα αλλάζουμε μετά από χρήση ενός μήνα).
  • Καθαρίστε με ατμό!! Εξαφανίζει τα μικρόβια χωρίς τρίψιμο και κόπο.
  • Επιλέξτε ΄΄έξυπνες΄΄ συσκευές, όπως μια ηλεκτρική σκούπα με ενσωματωμένο ιονιστή, για ατμόσφαιρα καθαρή και ευχάριστη.
  • Ξεκινήστε το καθάρισμα από το τραπέζι του φαγητού και προχωρήστε προς τα σημεία όπου μαζεύεται πιο εύκολα η βρωμιά (π χ. πάγκος προετοιμασίας φαγητών).
  • Δράστε εναλλακτικά: για λάμψη στα ντουλάπια , βρέξτε ένα πανί με ½ φλιτζάνι ξύδι διαλυμένο σε 4 λίτρα νερό.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 13700
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 23-06-2008 09:31
 
Ωραίο το άρθρο Ξανθή. Δεν το ήξερα αυτό για τα σφουγγάρια και η αλήθεια είναι ότι τα πετούσα. Θα το δοκιμάσω.
 
sgr
2. 27-06-2008 16:06
 
:) πολυ ωραιο αρθρο.....περιεκτικο και χρησιμο....
 
marrria
3. 30-07-2008 16:25
 
πάρα πολύ καλό δεν το ήξερα αυτο για τα σφουγγάρια . θα το δοκιμάσω. Πάντως το ότι το ξυλο κοπής φαγητου έχει τα περισσοτερα μικροβια το έχω ξανα ακουσει αλλα τι να κανουμε να το άλλαζουμε συνέχεια? Μια καλή λύση για να κοβουμε το κρέας ειναι κατι σαν το ξύλο ειναι τετράγωνα αλλά ειναι απο ενα υλικο σαν γυαλί χωρις να ειναι γυαλι σίγουρα καταλάβατε πια λέω . Αυτα κάνεις την δουλεια σου τα πλένεις και ειναι μια χαρα΄.
 
mika
4. 30-07-2008 16:56
 
Για το ξύλο κοπής ιδιαίτερα των κρεάτων χρειάζετε μεγάλη προσοχή!!!! 
καλό είναι να υπάρχει ένα ξύλο μόνο για τα κρέατα γιατί αν δεν καθαριστεί καλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης σαλμονέλλας από τα κοτόπουλα ιδιαίτερα.Καλός καθαρισμός μπορεί να γίνει με καλό πλύσιμο με σαπουνάδα και μετά λίγη χλωρίνη.null
 
xanthibax

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 21/04/10 )