Αυτό το πιάτο μπορείτε να το φάτε και σαν ορεκτικό και σαν κύριο πιάτο. Υλικά - 500 γρ αμπελόφυλλα
- 250 γρ γαρίδα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
- 250 γρ ρύζι καρολίνα ,πλυμένο και στραγγισμένο
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1 ντομάτα ,τριμμένη στον τρίφτη
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. Σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- Λίγο δυόσμο, ξερό, τριμμένο
- 2 λεμόνια το χυμό
- Μερικά φύλλα μαρουλιού
- Αλάτι , πιπέρι
Διαδικασία - Ρίχνεται τα κληματόφυλλα να ζεματιστούν για μερικά λεπτά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Τα σουρώνεται και τα απλώνετε σε καθαρή επιφάνεια.
- Ρίχνεται τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια σε κατσαρόλα για να βράσουν με λίγο νεράκι κι όταν πιούν το νερό ρίχνετε το μισό λάδι και το ρύζι.
- Αλατοπιπερώνετε , ρίχνετε το μαϊντανό τον άνηθο το δυόσμο την τριμμένη ντομάτα και συμπληρώνετε ένα φλιτζάνι καυτό νερό και τις ψιλοκομμένες γαρίδες. Βράζετε μέχρι να πιει το ρύζι το νερό του.
- Στρώνετε μια κατσαρόλα με τα φύλλα του μαρουλιού και όσα κληματόφυλλα δεν είναι κατάλληλα για γέμισμα.
- Βάζετε στο κέντρο της ανάποδης πλευράς κάθε κληματόφυλλου από μια κουταλιά γλυκού γέμιση και τυλίγετε τα ντολμαδάκια.
- Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια που γεμίζετε στη σειρά ξεκινώντας από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και προχωρώντας προς το κέντρο και ύστερα σε στρώσεις, μέχρι να εξαντληθούν τα αμπελόφυλλα καιγέμιση.
- Προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι ,αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το χυμό των λεμονιών και σκεπάζετε τα ντολμαδάκια με ένα πιάτο.
- Συμπληρώνετε ζεστό νερό για να μισοκαλυφθούν τα ντολμαδάκια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τη βάζετε σε μέτρια φωτιά για να βράσουν μέχρι να μείνουν μόνο με το λάδι τους.
- Για τη σάλτσα γιαουρτιού ανακατέψτε ένα κεσεδάκι total με μισό φλιτζανάκι του καφέ λάδι λίγο άνηθο και λίγο δυόσμο ξερό ξύσμα από ένα λεμόνι λίγο αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι.
- Σερβίρετε τα ντολμαδάκια ζεστά ή χλιαρά συνοδεύοντας με σάλτσα γιαουρτιού
Τη συνταγή αυτή τη διάβασα στο Olive έβαλα κι εγώ το μαγικό μου χέρι . Χρησιμοποίησα τη μισή δόση υλικών και κληματόφυλλα που έχω φυλάξει στην κατάψυξη από αμπέλι φίλων μας πριν ψεκάσουν. Επίσης πρόσθεσα και λίγο κουκουνάρι, κάτι που μου αρέσει σ’ αυτά τα ντολμαδάκια. Η δόση που έφτιαξα χρειάστηκε γύρω στα 40 μέτρια κληματόφυλλα (αυτό είναι πολύ χρήσιμο πιστέψτε με). Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 12035 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |