Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Πίτα Καλοκαιρινή Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από xrysa   
Πέμπτη, 26/06/08
Ευρετήριο άρθρου
Πίτα Καλοκαιρινή
Σελίδα 2
Την ιδέα γι αυτή την πίτα την πήρα από ένα βιβλιαράκι που ήταν μαζί με περιοδικό τηλεόρασης αλλά της έκανα κάποιες αλλαγές.
Υλικά
για το φύλλο
  • 1 ποτήρι σόδα
  • 1/2 ποτήρι λάδι
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ αλάτι
  • αλεύρι φαρίνα όσο σηκώσει (περίπου 1/2 κιλό)
για την γέμιση
  • 250 γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 μέτριες μελιτζάνες
  • 1 μεγάλη κονσέρβα μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 2 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 2 κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 ντομάτα τριμένη
  • 1 μικρή κρέμα γάλακτος
  • 1 φλυτζάνα διάφορα τυριά
  • αλάτι, πιπέρι
  • λάδι
Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε την ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε το αυγό με το λάδι, προσθέτουμε την σόδα, το αλάτι και το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια. Οταν είναι έτοιμη την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για λίγο να ξεκουραστεί.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε καρεδάκια και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό για λίγη ώρα. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι και το κρεμμύδι τριμμένο, προσθέτουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε όπως τον κιμά για τα μακαρόνια. Βάζουμε την ντομάτα, τις πιπεριές, τα μανιτάρια, αλάτι και πιπέρι. Επίσης βάζουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση για να μαλακώσουν. Οταν μείνει το μίγμα χωρίς υγρό προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ανακατεύουμε για 1 με 2' και σβήνουμε την φωτιά.Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει.
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε τρεις μπάλες και ανοίγουμε 3 φύλλα.Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε το πρώτο φύλλο και από πάνω βάζουμε την μισή γέμιση, από πάνω ρίχνουμε τα μισά τυριά. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση και από πάνω τα τυριά.Προσθέτουμε και το τελευταίο φύλλο χαράζουμε ελαφρά την πίτα μας, την αλλείφουμε με λίγο λάδι και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 45' περίπου.

Καλή επιτυχία
Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 14543
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (23)
1. 26-06-2008 19:23
 
Χρύσα, μου φαίνεται πολύ ωραία η πίτα σου και σκέφτομαι να την φτιάξω,πές μου όμως όταν λές φαρίνα εννοείς το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του? Και κάτι άλλο, γίνεται να μην βάλω κρέμα γάλακτος? :? :?
 
YANNA
2. 26-06-2008 19:36
 
YANNA μου να την δοκιμάσεις είναι πολύ νόστιμη :) Για το αλεύρι τώρα φαρίνα είναι αυτό που φουσκώνει μόνο του, όσο για την κρέμα γάλακτος η αρχική συνταγή δεν είχε εγώ την πρόσθεσα. Οταν εξατμιστούν τα υγρά από το μίγμα ρίξε μέσα τα τυριά και μην βάζεις κρέμα γάλακτος δεν νομίζω να έχει μεγάλη διαφορά. Καλη επιτυχία αν το αποφασίσεις τελικά :)
 
xrysa
3. 26-06-2008 20:31
 
Τι super νόστιμη πίτα είναι αυτή! Bρε κορίτσια με κάνετε και νιώθω παντελώς ανεπρόκοπη! Το σάββατο ό,τι προλάβω...
 
Ranja
4. 26-06-2008 22:31
 
Χρύσα αυτό το φύλλο όταν ψήνετε φουσκώνει κιόλας η γίνετε όπως το φύλλο στις συνηθισμένες πίτες;Άραγε αν βάλει κανείς κομματάκια κοτόπουλου το ίδιο δε θα είναι;
 
xanthibax
5. 26-06-2008 23:34
 
Ξανθή το φύλλο δεν φουσκώνει ιδιαίτερα αλλά είναι πιο χοντρό από τα έτοιμα. Γέμιση μπορείς να βάλεις ότι θέλεις εσύ, εγώ την προηγούμενη φορά την έκανα με τυρί και μπεσαμέλ. Η συνταγή για το φύλλο δεν είναι από αυτή την πίτα, αυτή στο περιοδικό ήταν με έτοιμο φύλλο απλά συνδίασα 2-3 συνταγές μαζί. Επειδή δεν είμαι και τόσο καλή στο να ανοίγω πολλά φύλλα έχω ανακαλύψει 2-3 ζύμες που θέλουν 3 το πολύ 4 φύλλα και κάνω αυτές.Το καλό είναι ότι και τις επόμενες μέρες είναι το ίδιο νόστιμο και δεν γίνεται πολύ λαδερό.
 
xrysa
6. 27-06-2008 08:20
 
Λοιπόν, διαβάζω νόστιμα πράγματα και κρατάω καλά το φύλλο που κάνεις.
 
Nena
7. 27-06-2008 10:09
 
Τι νοστιμιές είναι αυτές!! 8)Καταπληκτική συνταγή μου φαίνεται.:)  
 
Θα την φτιάξω μέσα στο Σαββατοκύριακο κιόλας. Και μ' αρέσει που δεν έχει πολλά φύλλα, αλλά τόσα όσα χρειάζεται να έχει. Κρέμα γάλακτος δεν θα βάλω, μια και δεν την χρησιμοποιώ. Μπορεί να βάλω λίγο γάλα. Θα σας πω νεώτερα μόλις την φτιάξω.  
 
Ευχαριστούμε για την δημοσίευση, xrysa. :)
 
Pan
8. 27-06-2008 15:09
 
Χρύσα έτσι όπως τα λες μπορώ να χρησιμοποιήσω φύλλο σπιτικό, γιατί εγω ανοίγω φύλλο και να βάλω και πιο πολλά μιας και μου αρέσουν οι πίτες με πολλά φύλλα 
Σε ευχαριστώ πάντως
 
xanthibax
9. 27-06-2008 18:23
 
Τι το καλύτερο Ξανθή μου αφού ξέρεις και ανοίγεις φύλλο έτσι να το κάνεις αν το αποφασίσεις. Σε "ζηλεύω" αλλά που θα μου πάει το άτιμο το φύλλο μια δυο θα το καταφέρω στο τέλος :zzz
 
xrysa
10. 27-06-2008 19:19
 
Χρύσα δεν ξέρω τι συνταγή έχεις για την παρασκευή της ζύμης για φύλλο και για το άνοιγμα, αν έχω χρόνο κάποια μέρα μπορεί κι καλός μου θα φτιάξω βιντεάκι αλλα δεν ξέρω πότε.Αν θέλεις γραπτές πληροφορίες ευχαρίστως.
 
xanthibax
11. 27-06-2008 21:44
 
Καλά Χρύσα τώρα την πρόσεξα αυτή. Κομμάτια με έκανες, λατρεύω και τον κιμά και τις μελιτζάνες. 
Κόλαση η πίτα αυτή.  
Ξανθή αναμένουμε το βιντεάκι που μόλις μας υποσχέθηκες γιατί κι εγώ αν, λέμε αν ανοίξω φύλλο κάνω της τεμπέλα κανα-δυό κάτω και άλλα τόσα πάνω. :p
 
sgr
12. 28-06-2008 10:40
 
Ξανθή κάθε πληροφορία και οδηγία για το άνοιγμα του φύλλου ευπρόσδεκτη. Αν δε καταφέρεις να κάνεις το βιντεάκι θα βοηθήσεις πολύ κόσμο :)  
Περιμένουμε τα "φώτα" σου!!!
 
xrysa
13. 30-06-2008 22:35
 
μου κάνει κάπως βαρια στα υλικα για να την πεις καλοκαιρινη το καλοκαιρινο το συνδιαζω και με το ελαφρυ αν ένα τέτοιο κομμάτι πίτα το φας για βραδυ ενω ομολογουμένως θα ειναι πεντανοστιμο θα πέσει σαν βαρύδι στο στομάχι αλλά ειναι πολυ καλή σαν ιδεα μπραβο
 
mika
14. 01-07-2008 09:23
 
Eίναι μια καλοκαιρινή πίτα ακριβως λόγω των υλικών δλδ μελιτζάνες, πιπεριες, ντομάτες. 
Ο κιμας είναι λίγος απο ότι βλέπω μόλις 250 γρ. Τωρα αν θες να την κάνεις ελαφριά μπορεις να βάλεις ελάχιστο λάδι στο σωτάρισμα και να αντικαταστήσεις την κρέμα γάλακτος με γάλα εβαπορε και να βάλεις τυρί με χαμηλά λιπαρά 
Όπως και να την κάνεις πάντως σίγουρα η νοστιμιά είναι εγγυημένη.
 
al1975
15. 01-07-2008 11:27
 
Al με πρόλαβες :) Καλοκαιρινή ονομάστηκε από τα υλικά, και η αρχική πίτα λεγόταν καλοκαιρινή λαχανόπιτα. Την ξαναέκανα πριν λίγες μέρες, στο σωτάρισμα έβαλα ελάχιστο λάδι και κρέμα με χαμηλά λιπαρά. Την πήγα δώρο σε μια φίλη για τα γενέθλια του μικρού της κανείς δεν παραπονέθηκε ότι είναι βαριά αλλά πάλι γούστα είναι αυτά :)
 
xrysa


Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 26/06/08 )