Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Γλυκά του κουταλιού "Δέσιμο σιροπιού"
Γλυκά του κουταλιού "Δέσιμο σιροπιού" Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 8
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Παρασκευή, 04/07/08

Πριν αρχίσετε Διαβάστε καλά

60jams_220Σε όλες τις περιπτώσεις που παρασκευάζουμε γλυκό κουταλιού χρησιμοποιώντας φρέσκα φρούτα, πλένουμε πολύ καλά τα φρούτα.

Όταν παρασκευάζουμε γλυκό του κουταλιού δεν απομακρυνόμαστε από το χώρο εργασίας καθόλου. Ανακατεύουμε από την αρχή της διαδικασίας ,κατά διαστήματα με στεγνή ξύλινη σπάτουλα ελέγχοντας συχνά για την πυκνότητα του σιροπιού.

Για να ελέγξουμε αν έχει “δέσει” το σιρόπι ακολουθούμε διάφορες διαδικασίες όπως μέτρημα χρόνου στάξιμο σε κόμπους κλπ ,όμως όλα είναι σχετικά γιατί παράγοντες όπως η περιεκτικότητα υγρών κάθε φρούτου μας κάνει να δοκιμάζουμε κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο το «δέσιμο». Το σιρόπι είναι ίσως λίγο δύσκολο στάδιο και η τέχνη του δεν διδάσκεται αλλά μαθαίνεται με πείρα. Ωστόσο κάποια κόλπα που θα αναφέρω πιο κάτω μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Επίσης τα πιο μαλακά φρούτα απαιτούν μια διαδικασία παραπάνω « μούλιασμα» σε ασβεστόνερο, κάτι που βοηθάει λίγο να σκληραίνουν και να κρατήσουν τη φόρμα τους καθώς βράζουν.

Κάποια άλλα φρούτα τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα κατά τη διάρκεια του δεσίματος του σιροπιού ώστε να παραμείνουν τραγανά και να μη γίνουν μαρμελάδα.

Για να ελέγξουμε λοιπόν αν έχει δέσει το σιρόπι μας ακολουθούμε τα παρακάτω μαγικά και μαθαίνουμε!!!

  1. Βυθίζουμε στο σιρόπι μια στεγνή ξύλινη σπάτουλα και την ανασηκώνουμε ώστε να στάζει στην κατσαρόλα. Αν η ροή του υγρού είναι συνεχής το σιρόπι θέλει βράσιμο . Αν το υγρό ρέει με τη μορφή «κόμπων» στάζουμε έναν κόμπο σε ένα πιατάκι: αν ο κόμπος σταθεί και δεν απλώσει το σιρόπι είναι έτοιμο.
  2. Ρίχνουμε μια δυο σταγόνες σιροπιού σε ποτήρι με κρύο νερό. Πρέπει να πέφτει σαν μια μαλακιά κλωστούλα , η οποία δεν πρέπει να μαζέψει μέσα στο νερό αλλά να είναι σαν πηκτό υγρό.
  3. Βάζουμε μια κουταλιά σε στεγνό πιατάκι .Όταν κρυώσει, σέρνουμε πάνω τη μύτη του κουταλιού: να γίνεται δρόμος που δεν κλείνει.
  4. Εγώ, σε όλα μου τα γλυκά και τις μαρμελάδες , ακολουθώ την πρακτική συνταγή της μητέρας μου. Βάζω μια κουταλιά σιρόπι σε ένα μικρό πιατάκι και το τοποθετώ στην κατάψυξη για 5-6 λεπτά. Βγάζοντας το ελέγχω αν το σιρόπι πέφτει σε κόμπους και έτσι είναι έτοιμο. Για τις μαρμελάδες προσέχω αν μαζεύεται στην άκρη του πιάτου και δεν απλώνει ξανά.

jams_220Μπορείτε να διαλέξετε έναν ή περισσότερους τρόπους ελέγχου και έτσι θα αποκτήσετε τη δική σας εμπειρία.

Γλυκά που έδεσαν πιο πολύ ίσως μετά από καιρό ζαχαρώσουν . Υπάρχει και πάλι λύση. Βάζετε το γλυκό σε κατσαρόλα προσθέτετε λίγο νερό και το ξαναβράζετε.

Γλυκά που δεν έδεσαν καλά ίσως εμφανίσουν μούχλα μετά από λίγο καιρό . Αν είναι μόνο επιφανειακή αφαιρούμε τη μούχλα και βράζουμε το γλυκό ξανά να δέσει.

Όπως κι αν πειραματιστείτε θα έχετε ένα γλυκό αποτέλεσμα φτιαγμένο από τα χεράκια σας!!!!

Καλή επιτυχία


Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 71401
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 05-07-2008 11:34
 
Ξανθή το έχεις σπουδάσει το θέμα αυτό. Σου έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Τώρα πιά θα είμαι σίγουρη αν έχει δέσει το γλυκό μου και δεν θα την ξαναπατήσω. 
Σε ευχαριστούμε για τις συμβουλές σου.
 
sgr
2. 01-09-2008 20:09
 
Συμφωνώ με τα παραπάνω πάντως για να μην ζαχαρώσει το γλυκό υπάρχει και η λύση να ρίξουμε στο τέλος χυμό λεμονιού.
 
annakouki
3. 03-01-2009 13:05
 
Ξανθή, βρήκες το ευαίσθητο σημείο μου που είναι τα σιρόπια. Μια ερώτηση να σου κάνω: την ώρα που βάζεις το σιρόπι στην κατάψυξη, το γλυκό μας συνεχίζει να βράζει;
 
despoinaki
4. 03-01-2009 13:14
 
Εγώ συνήθως το αφήνω να βράζει γιατί η ποσότητα που βάζω είναι πολύ μικρή, κρυώνει πολύ γρήγορα.Ένα άλλο τρικ είναι να παρατηρήσεις το βρασμό, ο οποίος αλλάζει μόλις το σιρόπι είναι σχεδόν έτοιμο, δηλαδή βράζει κάνοντας φουσκάλες. Τελικά είναι και θέμα εμπειρίας. Θα χαλάσεις ένα θα φτιάξεις πολλά!!!!!!!!!
 
xanthibax
5. 24-04-2010 15:01
 
Αυτό είναι τελικά. 
Μόλις έσβησα το μάτι που μου έβραζε τις φράουλες για γλυκό κουταλιού. 
Τι κι αν διάβασα και δω κι αλλού, τι κι αν ζάλησα τη μάνα μου στα Χανιά...ουτέ σταγόνες μου έκανε στο νερό, ουτε δρόμους παράλληλους έκανε αλλά και ούτε συνεχόμενη ροή στο ποτήριμου έδωσε.Η υφή του ομως μου δείχνει σωστή,ειναι πυκνό, η γεύση ειναι μεστή και στη τελική αμα μουχλιάσει, το σιροπι, οχι οι φράουλες που θα φαγωθούν εν ριπεί οφθαλμού με παγωτό βανίλλια, θα το ξαναβράσω να δέσει καλύτερα.Οπως και να \'χει Ξανθη σε ευχαριστούμε :zzz
 
kon3stam
6. 24-04-2010 19:02
 
kon3stam το σημαντικό όλων είναι ότι προσπάθησες κι έφτιαξες το δικό σου γλυκό. 
Τώρα αν το φας μια κι έξω θα σου αρέσει και θα ξαναφτιάξεις κι έτσι φτιάξε φτιάξε θα αποκτήσεις εμπειρία και μετά ποιος σε πιάνει, άλλωστε το λέω ότι είναι και θέμα εμπειρίας,κι εγώ μετά από εκατοντάδες κιλά γλυκών και μαρμελάδων μπορώ να πω ότι κάποιες φορές κάτι ξεφεύγει. 
Σε ευχαριστώ κι εγώ γιατί είχες την καλοσύνη να καταθέσεις την εμπειρία σου.
 
xanthibax

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 21/04/10 )