Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Σπανακόπιτα Νο.03 (χωριάτικη) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
Έχει υποβληθεί από annakouki   
Σάββατο, 19/07/08

Υλικά

Για το φύλλο

  • 2 αυγά
  • 1φλυτζάνι λάδι
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • 1/2 φλιτζάνι νερό χλιαρό
  • 1 κουτάλι κοφτό αλάτι
  • αλεύρι όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακιά και όχι σφικτή για να μπορέσει να ανοίξει.

Βγαίνουν 4 φύλλα για το ταψί της κουζίνας. (Δύο πάνω και δύο κάτω)

για τη πίτα

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 ματσάκι σέσκουλα
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 κιλό φέτα και παραπάνω αν σας αρέσει
  • 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού τραχανάς
  • λίγο πιπέρι
  • 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι.

Εκτέλεση

  • Φτιάχνουμε το φύλλο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  • Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε το σπανάκι και τα σέσκουλα και τα κόφουμε σε κομματάκια. Σε άλλο μπολ κόφουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το μαϊντανό.
  • Βάζουμε μέσα στο σπανάκι λίγο αλάτι και τα ζουλάμε να φύγουν τα νερά μετά
  • αναμιγνύουμε τα μυρωδικά με το σπανάκι και τα σέσκουλα το λάδι το τραχανά και τη φέτα και το πιπέρι και η γέμιση είναι έτοιμη.
  • Ανοίγουμε τα φύλλα βάζουμε ένα φύλλο λαδώνουμε βάζουμε το δεύτερο το λαδώνουμε βάζουμε τη γέμιση και μετά τα άλλα δύο φύλλα τα περισσευούμενα φύλλα τα γυρίζουμε προς τα μέσα σαν κόθρο την λαδώνουμε καλά και την χαράζουμε.
  • Εχουμε προθερμάνει τον φούρνο γύρω στους 200 βαθμούς βάζουμε την πίτα και την ψήνουμε περίπου για 1 ώρα πάνω κάτω. Η πίτα θα είναι έτοιμη αν δείτε ότι από τις τρύπες τις πίτα βγαίνει λάδι.

Καλή επιτυχία.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 17486
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 20-07-2008 22:36
 
Είναι η αγαπημένη μου πίτα, βέβαια εγώ την κάνω με 10-12 φύλλα μοιράζοντας τη γεμιση στα φύλλα, έτσι την έχω μάθει από μαμά γιαγιά κι έτσι φτιάχναν όλες τις πίτες.
 
xanthibax
2. 24-07-2008 23:14
 
Δείχνει πεντανόμιστη. Έχω αδυναμία στις πίτες και ειδικά στη σπανακόπιτα. Έχω όμως κι απορίες..πολλές. Δεν έχω δει και δοκιμάσει ποτέ μου σέσκουλα..βρίσκονται εύκολα? Ο τραχανάς μπαίνει ωμός φαντάζομαι κι εννοείς τον ξινό ή όχι? Τέλος ο κόθρος τι είναι? Αν κατάλαβα καλά απλά γυρίζουμε τα περισσευόμενα εξωτερικά φύλλα προς τα πάνω, όπως σε όλες τις πίτες, σωστά?  
 
Πάντως, αν και μαγειρεύω άπειρα χρόνια, σαν να \'ναι από την εποχή του Νώε, ένα πράγμα ποτέ, μα ποτέ, νομίζω δε θα μάθω, να βάζω τα υλικά με μέτρο. Πάντα δουλεύω με το μάτι, εκτός αν πρόκειται για γλυκά. Αυτό το 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι με πέθανε :) Εγώ ποτέ όταν γράφω συνταγή δεν δίνω αναλογία λαδιού. Μπράβο annakouki !
 
rena
3. 25-07-2008 09:38
 
Τα σέσκουλα Ρενάκι μου στην εποχή τους τα βρίσκεις στις λαικές.Είναι λίγο ξινούλια στην γεύση, εμενα μου αρέσουν παρα πολύ βραστά σαλάτα και κάνε και ντολμαδες με τα φύλα τους αλλά και σε χορτόπιτες. 
Τον τραχανά ναι τον βάζουμε ωμό.Η μαμά μου δλδ γιατί εγω δεν βάζω καθόλου. 
Ο κόθρος ναι είναι αυτό που λες το ωραιο ξεροψημένο ζυμαράκι που σχηματίζεται όταν γυρίσεις τα φύλλα σου ωραία και περιποιημένα προς τα μέσα.Για να τον κανεις τραγανιστό πρίν γυρίσεις τα φύλλα πρέπει να τα λαδώσεις πολύ πόλύ καλά και να τα λαδώσει καλά και απο πάνω. 
Πάντως είναι πολύ ωραία συνταγή με πολύ πλουσια σε υλικά φύλλο και πλούσια γέμιση.
 
al1975
4. 25-07-2008 21:53
 
Ευχαριστώ Αγγελικούλα μου. Θα ψάξω να τα βρω τα σέσκουλα στην εποχή τους, ο κόσμος να χαλάσει. Με τραχανά, πίτα δεν έχω δοκιμάσει καμία, λένε είναι πεντανόστιμες. Όσο για τον κόθρο καλά είχα καταλάβει, αλλά ξέρεις καλό να ρωτάμε που και που γιατί μερικές φορές ...ακατοίκητον :grin
 
rena
5. 31-07-2008 19:48
 
Αυτή την πίτα την έμαθα από την θεία μου. Το χειμώνα εγώ όταν μου στέλνει η μαμά μου χόρτα βάζω και λάπαθα ή λάπατα είναι και αυτά ξινούτσικα και καυκαλήθρες και γίνεται ακόμα πιο νόστιμη. Όσο αναφορά για τον κόθρο έχει δίκιο θέλει λάδωμα και αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε ανάμεσα και φέτα τυρί.
 
annakouki
6. 31-07-2008 19:49
 
Φυσικά και ο τραχανάς μπένει ωμός και να είναι ξυνός.
 
annakouki

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 13/12/09 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός