Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Βασιλικος Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 7
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Κυριακή, 17/08/08

Βασιλικός είναι αρωματικό ετήσιο, ποώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών

Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Κατά μια άποψη το βασιλικό τον έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Ελλάδα μετά εκστρατεία του στην Ινδία.

Στην Ελλάδα θεωρείτε επίσης ιερό και κανένα δεν έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από τον λαό γιατί κατά την παράδοση φύτρωσε στο μέρος που είχε ταφεί ο Τίμιος Σταυρό, και με το άρωμα του οδήγησε την Αγία Ελένη στην Ανακάλυψή του. Ο λαός τον ύμνησε με πολλά δημοτικά τραγούδια και παροιμίες. Μερικοί λαοί τον συνδέουν με το μίσος και την ατυχία, ενώ άλλοι τον θεωρούν σημείο αγάπης.

Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες που διακρίνονται για το μέγεθος των φύλλων (μικρόφυλλες και πλατύφυλλες). Ο βασιλικός καλλιεργείται σαν καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα σαν καρύκευμα και αφέψημα. Περιέχουν αιθέριο έλαιο και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.

Με την ονομασία βασιλικός είναι γνωστά και άλλα είδη που βρίσκονται σε τροπικές περιοχές. Είναι θάμνοι μικρού ύψους και καλλιεργούνται και σαν καλλωπιστικοί.

 

img_8800_400

 

Συλλογή Αποθήκευση.

Για να απολαύσετε το μάξιμουμ της γεύσης και του αρώματος του βασιλικού θα πρέπει να τον κόψετε φρέσκο λίγα λεπτά πριν τον μαγειρέψετε.( μια γλάστρα βασιλικού σε ένα παραθυράκι είναι το πιο εύκολο πράγμα να γίνει. Υπάρχει και ποικιλία που διατηρείται όλο το χρόνο.)

Αν όμως θελήσετε να τον αποξηράνετε καλό είναι να τον κόψετε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αποξηράνετε τα φύλλα σε δροσερό μέρος πάνω σε βαμβακερή πετσέτα και διατηρήστε τα σε αεροστεγές κουτί ή βάζο. Μπορείτε να διατηρήσετε φρέσκα φύλλα βασιλικού μέσα σε λάδι για 4-5 μήνες η ζεματισμένα στην κατάψυξη.

Μαγειρική

Ο βασιλικός είναι η ψυχή του «πέστο» της διάσημης Ιταλικής σάλτσας η οποία παρασκευάζεται με βασιλικό ,κουκουνάρι, σκόρδο λάδι και παρμεζάνα.

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της σάλτσας «πέστο» που συνοδεύουν φρέσκα λαχανικά θαλασσινά και ζυμαρικά.

Για πληροφορίες αναζητήστε τις συνταγές «Γαρίδες με σάλτσα πέστο» και «Πέστο με βασιλικό δυόσμο και πορτοκάλι»


Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 12378
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 24-09-2008 19:38
 
Αν τον αποξηράνουμε δεν μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε ? 
Το ρωτάω γιατί στο κοτόπουλο με τεριγιάκι σως χρησιμοποιώ ξερό βασιλικό και απ' ότι έχετε καταλάβειτο φτιάχνω συχνά πυκνά.
 
sgr
2. 24-09-2008 21:28
 
Και βέβαια Λίζα μπορείς να τον αποξηράνεις και να τον βάλεις σε γυάλινο βάζο καλά κλεισμένο. 
Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με το δυόσμο.
 
xanthibax
3. 25-09-2008 13:05
 
Μια χαρά Ξανθή, ευχαριστώ. Πάω να τον τσουρομαδήσω γιατί έχω την εντύπωση ότι είναι από αυτούς που δεν ζουν το χειμώνα.
 
sgr
4. 25-09-2008 16:06
 
Λιζάκι μου ο Αγιορείτικος ή αλλιώς χειμερινός ζει αλλα εμενα προσωπικα δεν μου αρεσει η μυρωδια του στο μαγειρεμα. 
Προτιμώ τον πλατυφυλο που μου διατηρειται τον χειμώνα αλλα με προσοχή μεσα στο σπιτι κοντα στην μπαλκονοπορτα. 
93209
 
al1975

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 08/11/08 )