Επιλογές μελών
Βασικό Μενού
Βασιλικος |
Έχει υποβληθεί από xanthibax | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Κυριακή, 17/08/08 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Βασιλικός είναι αρωματικό ετήσιο, ποώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών Η καταγωγή του είναι από την Ινδία και το Ιράν και σήμερα καλλιεργείται σε πολλές περιοχές του κόσμου. Κατά μια άποψη το βασιλικό τον έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Ελλάδα μετά εκστρατεία του στην Ινδία. Στην Ελλάδα θεωρείτε επίσης ιερό και κανένα δεν έχει αγαπηθεί τόσο πολύ από τον λαό γιατί κατά την παράδοση φύτρωσε στο μέρος που είχε ταφεί ο Τίμιος Σταυρό, και με το άρωμα του οδήγησε την Αγία Ελένη στην Ανακάλυψή του. Ο λαός τον ύμνησε με πολλά δημοτικά τραγούδια και παροιμίες. Μερικοί λαοί τον συνδέουν με το μίσος και την ατυχία, ενώ άλλοι τον θεωρούν σημείο αγάπης. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες που διακρίνονται για το μέγεθος των φύλλων (μικρόφυλλες και πλατύφυλλες). Ο βασιλικός καλλιεργείται σαν καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες και κήπους και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται φρέσκα ή αποξηραμένα σαν καρύκευμα και αφέψημα. Περιέχουν αιθέριο έλαιο και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Με την ονομασία βασιλικός είναι γνωστά και άλλα είδη που βρίσκονται σε τροπικές περιοχές. Είναι θάμνοι μικρού ύψους και καλλιεργούνται και σαν καλλωπιστικοί.
Συλλογή Αποθήκευση.Για να απολαύσετε το μάξιμουμ της γεύσης και του αρώματος του βασιλικού θα πρέπει να τον κόψετε φρέσκο λίγα λεπτά πριν τον μαγειρέψετε.( μια γλάστρα βασιλικού σε ένα παραθυράκι είναι το πιο εύκολο πράγμα να γίνει. Υπάρχει και ποικιλία που διατηρείται όλο το χρόνο.) Αν όμως θελήσετε να τον αποξηράνετε καλό είναι να τον κόψετε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αποξηράνετε τα φύλλα σε δροσερό μέρος πάνω σε βαμβακερή πετσέτα και διατηρήστε τα σε αεροστεγές κουτί ή βάζο. Μπορείτε να διατηρήσετε φρέσκα φύλλα βασιλικού μέσα σε λάδι για 4-5 μήνες η ζεματισμένα στην κατάψυξη. ΜαγειρικήΟ βασιλικός είναι η ψυχή του «πέστο» της διάσημης Ιταλικής σάλτσας η οποία παρασκευάζεται με βασιλικό ,κουκουνάρι, σκόρδο λάδι και παρμεζάνα. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της σάλτσας «πέστο» που συνοδεύουν φρέσκα λαχανικά θαλασσινά και ζυμαρικά. Για πληροφορίες αναζητήστε τις συνταγές «Γαρίδες με σάλτσα πέστο» και «Πέστο με βασιλικό δυόσμο και πορτοκάλι» Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 16046 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 08/11/08 ) |
Σας προτείνουμε :
|
|
Συζητήσεις
- Τι θα φάμε σήμερα 19/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 15/04/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 14/03/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 05/01/2024
- Τι θα φάμε σήμερα 26/10/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 06/10/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 28/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 10/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 05/09/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 25/08/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 23/08/2023
- Τι θα φάμε σήμερα 22/08/2023