Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Καρπούζι γλυκό κουταλιού Νο.01 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
Έχει υποβληθεί από MANOLIA   
Πέμπτη, 28/08/08
008_400

Χαιρετώ όλη την όμορφη παρέα του αγαπημένου μου site. Αν και απούσα για πολύ καιρό από την ενεργή δράση του masa επανέρχομαι σιγά σιγά και με πάρα πολλές συνταγές. Ε΄ τόσο καιρό που έλειπα μαζεύτηκαν πολλές............

Υλικά
  • 1 καρπούζι 6 κιλών ή
  • 1500 -1600 γρ. τριμμένη φλούδα καρπούζι.
  • 3 ποτήρια (νερό + το χυμό) των τριμμένων καρπουζιών
  • 1 φακελάκι "ξινό".
  • 1500 γρ. ζάχαρη (εγώ έβαλα 1 κιλό) αλλιώς θα γινόταν.....
  • μισό λεμόνι χυμό περίπου.
  • 3-4 φύλλα αρμπαρόριζα ή σμυρνιό.
  • 3-5 γαζαπλάστ
  • 1 χοντρό τρίφτη που τρίβουν το κυδώνι.
011_400
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε να καθαρίζουμε τη φλούδα από το πράσινο μέρος (φλούδα)και το κόκκινο (εσωτερικό) και το τρίβουμε. Τα στύβουμε καλά αλλά δεν πετάμε το ζουμί.

Βάζουμε τα γαζαπλάστ όπου χρειάζεται .Εγώ έβαλα 2 στο ένα χέρι και 1 στο άλλο.

Τα βάζουμε στο νερό με το ξινό να τα σκεπάζει όλα και λίγο παραπάνω αφήνουμε για 30'-50'.Τα βγάζουμε και τα στύβουμε.
00_400
Στην κατσαρόλα βάζουμε όσο ζουμί έβγαλαν μέχρι να συμπληρώσουμε 3 μέτρια ποτήρια νερό με τη ζάχαρη να ζεσταθεί και να λιώσει. Ρίχνουμε το καρπούζι και το βράζουμε μέχρι να δέσει.Λίγο πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε το λεμόνι. Την αρμπαρόριζα την ρίχνουμε όταν γίνει το γλυκό και το αποσύρουμε από τη φωτιά. Όταν κρυώσει το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Εγώ τα βάζα τα αποστειρώνω μαζί με τα καπάκια στους200 για 3 -4 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.
__400_01

Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 19008
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (8)
1. 29-08-2008 11:18
 
Καλά Μανολία γέλασα πολύ με τα γαζαπλάστ! Κι όταν διάβαζα τα υλικά και ειδα τα γαζαπλαστ, αναρωτηθηκα τι θα τα έκανες.... χααχαχαχα :grin
 
IRINI
2. 29-08-2008 19:13
 
Ενα θα σας πώ: Εκανα το γλυκό στις 27/8 και ο άντρας μου συνηθησμένος να κάνω το γλυκό κομμένο σε κομμάτια σαν αυτά της φωτογραφίας(για τέτοιο γλυκό ξεκίνησα ) αλλά επειδή ο ασβέστης που μου βρήκε ο άντρας μου ήταν αρκετά ξερός και ήθελε μούλιασμα για να στρώσει (χαρακτήρα) το γύρισα στον τρίφτη με το ξυνό.Ο άντρας μου: Αυτό το γλυκό δεν μ΄αρέσει...... Δεν μοιάζει με το άλλο,να το μοιράσεις.....Σας λέω λοιπόν ότι σχεδόν το ένα βάζο ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ και υπσχέθηκα και το άλλο στην κουμπάρα μου....... :p :p :p
 
MANOLIA
3. 30-08-2008 11:19
 
Γεια στα χέρια σου.
 
sgr
4. 30-08-2008 11:41
 
Με την ευκαιρία ρίξε μια ματιά στα προσωπικά μνμ σου.
 
sgr
5. 01-09-2008 13:34
 
Yπέροχο!!! 
Μου αρέσει πολύ που δεν εχει κανελογαρύφαλλα!
 
al1975
6. 02-09-2008 10:33
 
Ε, καλά δεν βάζουμε σ όλα τα γλυκά κανελογαρύφαλλα! Βάζουμε και γαζαπλάστ. Πολύ γέλασα μ αυτά. Γεια στα χέρια σου και κυριολεκτώ μια που τα τραυμάτισες.
 
Nena
7. 07-09-2008 17:35
 
herete.........epidi ime stin germania k ime k kenourgia nikokira :grin ,mpori kapia na mou eksigisi ti ine´3-4 φύλλα αρμπαρόριζα ή σμυρνιό.´k ti ine to "ξινό"?se ena mina pao thessaloniki,an ta zitiso etsi sto super tha katalavoun ti thelo? :?  
voithiaaaaaaaaaa..... :cry
 
ntita
8. 07-09-2008 22:04
 
Καλησπέρα ntita,η αρμπαρόριζα είναι φυτό των Ελληνικών κήπων και γλαστρών Κατά τον Μπαμπινιώτη.Θα το βρεις σε διαδικτυακούς τόπους και ως μοσχομολόχα,προστίθεται σε γλυκά για το άρωμά της και δεν υπάρχει από όσο ξέρω σε ξηρή μορφή. 
Το ξινό μπορείς να το βρεις σε Super market είναι σε κρυσταλλική μορφή και παλιά το χρησιμοποιούσαν σαν υποκατάστατο του λεμονιού.Χρησιμοποιείται και σε συνταγές γλυκών του κουταλιού.
 
xanthibax

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 24/06/10 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός