Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Σαρδέλες παστές Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 7
Έχει υποβληθεί από MANOLIA   
Τρίτη, 02/09/08
007_400

Θα χρειαστούμε :

  • 1 κιλό σαρδέλες ολόκληρες (χοντρές και φρέσκες)μια βόλτα πρωί –πρωί στις τράτες που έρχονται στο λιμάνι είναι το καλύτερο.
  • Ημίχοντρο ή χοντρό αλάτι 1-1,5 κιλό
  • Νερό σε ψεκαστήρι
  • 1 κόσκινο (αν έχει μεγάλες τρύπες βάλτε ένα τούλι μέσα)
  • 1 βάρος (πέτρα ή μάρμαρο )
Εκτέλεση
  • Βάζουμε στο κόσκινο 1 στρώση καλή αλάτι , μετά τις σαρδέλες ,ψεκάζουμε με νερό ,αλάτι σαρδέλες νερό
  • Μέχρι να γεμίσει το κόσκινο ή μέχρι να τελειώσουν οι σαρδέλες .
ΠΑΝΤΑ ΨΕΚΑΖΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΣΤΡΩΣΗ ΣΑΡΔΕΛΕΣ.

.jpg_400_10

1_400_11

 

  • Ρίχνουμε το αλάτι στο τέλος να τις σκεπάσει καλά και βάζουμε 1 πιάτο και το βάρος από πάνω .Βάζουμε το κόσκινο σε πιάτο ή σε ταψί και στο ψυγείο για 24 ή 1-2 μέρες. Ανάλογα με το πώς θέλουμε τις σαρδέλες.
  • Όταν γίνουν όπως τις θέλουμε κόβουμε το κεφάλι και βγάζουμε τα εντόσθια .Βγάζουμε την πέτσα με τη μύτη ενός μαχαιριού ξεκινώντας από την ουρά για να βγει πιο γρήγορα και τις βάζουμε στο ελαιόλαδο .

2_400_14

  • Αν θέλουμε βάζουμε τις βάζουμε σε ηλιέλαιο με διαφορα μυρωδικά π.χ πιπερίτσα καυτερή ή ότι άλλο μας αρέσει(κάντε διάφορα πειράματα σε μικρά βαζάκια) και βάλτε τα στο ψυγείο. Ηλιέλαιο βάζουμε γιατί στο ψυγείο παγώνει το λάδι. Αν δεν έχετε πρόβλημα με αυτό βάλτε ελαιόλαδο.

ΕΓΙΝΑΝ ΤΕΛΕΙΕΣ
Αρεσαν στον αντρα μου πολύ...
Το κακό είναι ότι τώρα θέλει να πειραματιστεί και με άλλα ψάρια..

Αντε στην υγειά μας

3_400_10


Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 46508
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (11)
1. 04-09-2008 08:45
 
Aααααα Μανωλία μου! 
Εκανες δυναμικό come back με πολυαγαπημένο μεζέ! 
Θα δοκιμαστεί άμεσα.Σε ευχαριστώ απο τα βάθη της καρδιάς μου!!!
 
al1975
2. 04-09-2008 09:02
 
Εύγε, γεια στα χέρια σου !!!!
 
sgr
3. 04-09-2008 10:23
 
Αγαπητή μου Manolia καλημέρα. 
Είμαι θαυμάστρια & αναγνώστρια του site πολύ καιρό, αλλά έκανα εγγραφή στο Greekmasa σήμερα κυρίως για να δώσω κάποιες διευκρινήσεις ως γνήσια Μυτιληνιά. Λυπάμαι αλλά αυτή δεν είναι η γνήσια συνταγή για τις αγαπημένες μου παστές σαρδέλλες. Οποιος σου την έδωσε την τροποποίησε αρκετά. 'Οποιον γνήσιο Μυτιληνιό ψαρά σε όποιο χωριό της Λέσβου & να ρωτήσεις θα σου πει οτι τις σαρδέλλες ποτέ δεν τις αφήνουν 24 ώρες στο αλάτι (& σε καμία περίπτωση 2 μέρες), καθώς & επουδενί δεν τις πλένουν απο το αλάτι. Οι αυθεντικές σαρδέλλες Καλλονής (που λέγονται στο νησί Παπαλίνα) είναι μέτριες σαρδέλλες & όχι μεγάλες & παχιές, τις αλατίζουν το πρωί με χοντρό αλάτι μέσα στο χαρτί του ψαρά (όπως τις αγοράζουν δηλαδή), τις κλείνουν σφιχτά στην πλαστική σακκούλα & τις αφήνουν μέχρι το βράδυ (ή άν τις πάρουν το απόγευμα μια νύχτα). Μετά με το χέρι κόβουν το κεφάλι, αφαιρούν τα εντόσθια & με τη βοήθεια ενός μαχαιριού βγάζουν το δέρμα. Τις σκουπίζουν με χαρτί κουζίνας, τις βάζουν σε στρώσεις σε τάπερ & τις λούζουν με ελαιόλαδο, τόσο όσο να τις σκεπάζει. Μετά διατηρούνται στο ψυγείο πολύ καιρό. Οι σαρδέλλες αυτές δεν πρέπει να είναι πολύ αλμυρές, πρέπει να έχουν μια γλύκα, άρωμα θάλασσας & ελαιολάδου. Ετσι απλά. Τέλος, σ'ευχαριστώ που δημοσίευσες ενα τόσο καλό μεζέ της ιδιαίτερης πατρίδας μου.
 
VassilikiD
4. 05-09-2008 10:09
 
Τις έκανα, τις έχω αφήσει στο αλάτι και θα τις βγάλω σήμερα το απόγευμα. 
Βασιλική επειδή θέλω να δοκιμάσω και την δική σου συνταγή θέλω να μου πεις πόση ωρα ψήνεις τις σαρδέλες στο αλάτι. 
Ευχαριστώ!
 
al1975
5. 05-09-2008 11:55
 
Καλημέρα! Είναι ακριβώς όπως το γράφεις, τις "ψήνουμε" στο αλάτι & δεν τις κάνουμε παστές όπως οι αντσούγιες. Εγώ ακολουθώ την συνταγή που γράφω πιο πάνω, δηλ. τις αγοράζω το πρωί, τις βάζω στο αλάτι & κατά τις 8 το βράδυ τις καθαρίζω, ή αν δεν έχω χρόνο τις κρατώ στο ψυγείο, το βράδυ τις αλατίζω & το πρωί τις καθαρίζω. Οπωσδήποτε πάντως δεν ξεπερνούν τις 10-12 ώρες στο αλάτι. Γίνονται κάτι σαν αλατισμένο σούσι. Πρέπει να έχουν νοστιμιά θαλασσινού όχι αλμύρα παστού. Η μητέρα μου όμως άν θέλει να τις κρατήσει για χειμωνιάτικο μεζέ σε τραπέζια (κι επειδή δεν εργάζεται κι έχει το χρόνο), τις αφήνει περισσότερο στο αλάτι, κι όταν τις καθαρίσει τις τυλίγει μία-μία σφιχτά σε φρέσκο αμπελόφυλλο. Γεμίζει σε σειρές μια γυάλα με καπάκι, ρίχνει ανάμεσά τους & λίγα πιπεράκια χρωματιστά, λάδι να τις σκεπάζει, σφραγίζει το βάζο & στο ψυγείο. Δεν έχω δοκιμάσει να το φτιάξω & λόγω έλλειψης χρόνου & γιατί το βαζάκι το παίρνω έτοιμο από το cattering "Mamma". Καλή επιτυχία σε ότι κι αν δοκιμάσεις.
 
VassilikiD
6. 05-09-2008 16:14
 
Βασιλική σε ευχαριστώ πολύ για την εξήγηση. 
Οι σαρδέλες όπως και να είναι μου αρέσουν πολύ ειδικά οι παστές καιεδω και ένα χρόνο και κάτι φτιάχνω φανατικά τις σαρδέλες της Αρχοντίας : 
http://arhontia.blogspot.com/2007/05/blog-post_05.html 
Έκανα ήδη τις σαρδέλες της Μανωλίας αλλά θα κάνω και τις σαρδέλες τις δικές σου.Μου αρέσει πολύ και η ιδέα του αμπελόφυλου!
 
al1975
7. 06-09-2008 10:13
 
Εκανα κάποιες διορθώσεις. 
ΟΚ μπορεί στην καλλονή να κάνουν άλλη συνταγή αλλα δεν μπορεί να κάνουν σε ολο το νησί την ίδια. 
Οπως και στη Θράκη δεν κάνουν τη ίδια συνταγή για τον κόκκινο τραχανά και χυλοπίτες.Ο καθένας προσαρμόζει τη συνταγή στα γούστα του και στις απαιτήσεις του ουρανίσκου του.Απο τη στιγμή που έγραψα ότι οι σαρδέλες είναι παχιές είναι λογικό ότι πρέπει να μείνουν παραπάνω ώρα στο αλάτι. 
Εγραψα επίσης αλλα δεν το πρόσεξες ότι  
Οταν γίνουν όπως τις θέλουμε τις βγάζουμε.... 
Ξέρω ακόμα (συμβουλή απο κάτοικο Σαμοθράκης) ότι δεν είναι καλό η σαρδέλα ακουμπάει κάτω και να έρχεται σε απαφή με τα ζουμιά της......  
 
Αν θέλετε γευση "σούσι" τις αφήνετε λιγότερη ώρα.Αν τις θέλετε "παστές" αφήστε τες παραπάνω μέρες. 
Οπως και να τις κάνετε πάντως το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ θα δικαιώσει τον κόπο σας..... :) :) :)
 
MANOLIA
8. 06-09-2008 23:01
 
Μπήκε και η τελική φωτογραφία. 
Εκανα κάποιες διωρθώσεις στο κείμενο.Οντως δεν θέλουν πλύσιμο καθόλου οι σαρδέλες.Ενα μικρό πέρασμα με βρεγμένα χέρια και είναι ΟΚ. :zzz
 
MANOLIA
9. 09-09-2008 09:16
 
Mανωλία μου τις έκανα και εγιναν καταπληκτικές.Επειδή οι δικές μου οι σαρδέλες ήταν μεγάλες και τις φοβήθηκα τις άφησα 2 μέρες και μετά τις άφησα στο λάδι.Μπράβο για την συνταγή έγινε πολύ καλή. 
Αμα θέλει ο άντρας σου να πειραματιστει, να σου δώσω συνταγή για κολιό παστό και για παστό σολομό με συνταγή της Αρχοντίας.
 
al1975
10. 20-09-2008 16:35
 
AL1975 αυτό ενοούσα οταν ελεγα: 
Όταν γίνουν όπως τις θέλουμε ... 
οταν είναι χοντρά τα ψάρια μας τα αφήνουμε παραπάνω στο αλατι.... 
Περιμένω τη συνταγή για τον παστό κολιό της Αρχοντίας....
 
MANOLIA
11. 22-09-2008 09:12
 
Λοιπόν η συνταγή της αρχοντίας για ψάρι παστό γενικά είναι η εξής: 
Καθαρίζουμε το ψάρι και σε τάπερ μέσα βάζουμε μια καλή στρώση αλάτι χοντρό και μια στρώση ψάρι.Συνεχίζουμε έτσι με στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα ψάρια και τελειώνουμε με αλάτι.Κλείνουμε καλά το τάπερ και το φυλάμε στην κατάψυξη. 
Είναι έτοιμο το ψάρι μας σε 30 μέρες. 
Καθε φορά παίρνουμε την ποσότητα που θελουμε και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. 
Τον σολομό τον παίρνω φιλέτο λίγο παχουλό. 
Γενικά απο ότι είπε η Αρχοντία είναι συνταγή που κάνει για λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα ( που ειναι θεική) ο σολομός,το σκουμπρί και υποθέτω πως κάνει και για κολιό πού έχει σκούρο κρέας.
 
al1975

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 17/09/11 )