Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Θράψαλα «Βρώμικα» Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από Mary   
Δευτέρα, 08/09/08
kalam_1_400

Τον μεζέ αυτό τον τρώμε συνήθως πολύ αργά το βράδυ, μόλις γυρίζουμε δλδ από το καλαμάρεμα.

Υλικά
  • 3-4 θάψαλα ακαθάριστα
  • 1 ποτηράκι λάδι
  • 1 ποτηράκι ξύδι
Εκτέλεση
  • Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει αρκετά και ρίχνουμε μέσα τα θράψαλα όπως είναι. Ακαθάριστα, με τα μελάνια τους. Σκεπάζουμε το τηγάνι γιατί οι εκρήξεις είναι πολλαπλές. Τολμάμε να ξεσκεπάσουμε το καπάκι και με ταχύτητα «Κεντέρη» τα γυρίσουμε και ξανασκεπάζουμε. Μόλις διαπιστώσουμε ότι είναι έτοιμα, ρίχνουμε το ξύδι και αφήνουμε το καπάκι ανοιχτό για να εξατμιστεί. Αλάτι δεν χρειάζεται γιατί τα νοστιμεύει η θάλασσα.
  • Σερβίρουμε όπως είναι με το τηγάνι. Παίρνουμε 1 φρατζόλα ψωμί, μάσκα, βατραχοπέδιλα και αρχίζουμε τις βουτιές. Το τσίπουρο ή το ούζο είναι απαραίτητα συνοδευτικά.
Καλή σας όρεξη!

Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 22801
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (14)
1. 09-09-2008 16:41
 
Λατρεύω τα θραψαλα, όπως και όλοι στην οικογένεια, αλλα δεν νομίζω ότι θα μπορέσω ποτέ να τα φάω ακαθάριστα, ακόμα και αν πιώ μια νταμιτζάνα ούζο!!!! 
 
Ή παρουσίασή τουςόμως Μαιρούλα μου, είναι υπέροχη !!!
 
mb04
2. 09-09-2008 20:54
 
Μαρία μου δυστυχώς και μεις μόνο το καλοκαίρι τον απολαμβάνουμε αυτό το μεζέ. Έλα του χρόνου στη Σκόπελο και θα σου τον έχω έτοιμο για να σε κεράσω!! :zzz
 
Mary
3. 10-09-2008 09:03
 
Μμμμμ περίεργο μου ακούγεται αλλά κολώνει ο Φούντας;Δεν κολωνει και έτσι θα τον δοκίμαζα με μπόλικο τσιπουράκι και μπόλικο θάρρος!
 
al1975
4. 10-09-2008 09:35
 
Ξελιγώθηκα βρε Μαίρη.  
Δεν τολμώ να το κάνω στην κουζίνα μου αυτό, αλλά μόλις το ξαναφτιάξεις φωναξέ με οκ ?
 
sgr
5. 10-09-2008 11:04
 
Εννοείς του χρόνου το καλοκαίρι Sgr. Γιατί ο μεζές γίνεται μόλις τα ψαρέψεις, και δεν προβλέπω να πηγαίνω τώρα σύντομα. :grin  
Αγγελική μη μου πεις ότι δεν το έχεις δοκιμάσει? Χάνεις, χάνεις!!
 
Mary
6. 10-09-2008 23:10
 
Αχ τι μου κάνεις ...μες τις απορίες είμαι.. 
 
Καταρχήν μετά το καλαμάρεμα, αργά το βράδυ, έχεις κουράγια να τηγανίζεις? Κι αν ναι, που τα βρίσκεις καλή μου? Τι πίνεις και δε μας δίνεις? Να υποθέσω τα ούζα και τα τσίπουρα κάνουν όλη τη σκληρή δουλεια? Άξια πάντως!!! Εγώ μετά από ψαρέματα δεν παίρνω τα πόδια μου όχι να τηγανίζω κιόλας :)  
 
Και μετά? αυτό κι αν μου ήρθε κάπως, καθότι με τα ψαρικά κρατάω μια απόσταση επιφυλακής. Βρε ολοκληρα με το μελάνι τους? Τι δηλαδή τρώγεται κι αυτό το κομματι με το μελανι? Πες ρε Μαιρούλα στην άσχετη... 
 
Πάντως όπως και να ναι, όπως και να τρώγονται τα λιμπίστηκα καλε..Τα φαντασιώνομαι λέμε, να πλημμυρίζουν στα λεμόνια και στα "έξτρα αλάτια" (ξέρεις είμαι της λύσσας εγώ.. 
 
Τι σου είναι οι φωτος!!!
 
RENA
7. 11-09-2008 18:12
 
Για να σου λύσω τις απορίες Ρένα μου σου λέω ότι: 
1ον: Εγκώ ντεν πάω για καλαμάρεμα καρντιά μου!! 8) Πάει ο μπαμπάς μου. Οπότε το μόνο που έχω να κάνω είναι να τα τηγανίσω μόλις γυρίσει. Μια φορά τόλμησα να πάω και με πιάσανε :sigh (δεν τα έπιασε) μόνο δύο. Και επειδή με πιάνει βαρεμάρα δεν το ξανακάνω το σπορ. 
2ον: Φυσικά ολόκληρα με το μελάνι τους. Εκεί είναι όλη η νοστιμιά. 
3ον: Δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να σε πλημμυρίσουν τα λεμόνια, γιατί απλούστατα τα σβήνεις με ξύδι. :upset  
 
Υ.Γ. Όσο για το τι πίνω και δεν σας δίνω, το έχω ξαναπεί. Κάθε πρωί «χτυπάω» 2 αλκαλικές. :grin :grin :grin
 
Mary
8. 11-09-2008 21:05
 
Αχ βρε μου το χαλασες τώρα. Κι εγώ που θα τα θελα με λεμονια δεν έχω ελπίδες? Μόνο ξύδι τους πάει?
 
rena
9. 12-09-2008 09:36
 
Τι σε χαλάει το ξύδι; Ισα ίσα που γίνεται και ωραιο και πικάντικο!Εγω τα μπαρμπουνάκια μου με ξύδι τα σβήνω και γίνονται πεντανόστιμα. 
Θυμαμαι παλια η γιαγιά μου που κράταγε όλη την νηστεία της σαρακοστής και επαιρνε καλαμάρακι κονσέρβα ξερέτε εκείνα στο μελάνι τους και τα έτρωγε με λάδι και με ξύδι και εγω με την αδερφή μου κάναμε παπάρες στο πιάτο της.
 
al1975
10. 16-09-2008 11:39
 
αμαν ρε κοριτσια η μια τα καλαμάρια, η αλλη τα ξυδια, η αλλη της παπαρες, μου ανοιξατε την ορεξη πρωι πρωι.... πειναωωωωωωωωωω
 
irini
11. 16-09-2008 18:45
 
Πωπω τι βλέπω. Τελικώς με τη φωτογραφία και φυσικά την συνταγή την καταπληκτική μπαίνουν πιο πολλά σχόλια.Εγώ πότε θα μάθω να βάζω φωτό. Δοκίμασα προ καιρού και πάλι μπάχαλο έγινε ούτε ξέρω που ταξίδεψε. Δεν ήταν για συνταγή αλλά χρειαζόταν η φωτογραφία.Τελικώς τ ακύρωσα όλα.΄Οχι, δεν τα βολεύω με τις οδηγίες.
 
Nena
12. 09-06-2009 13:40
 
Μαιρούλα μου,επειδή η Χαλκιδική έχει & μεγάάάλα καλαμαρέματα & πολύύύύ τσίπουρο,πές μου βρέ καρντιά μου:καλά το μελάνι δεν με χαλάει καθόλου(ξέρω οτι νοστιμίζει)αλλά τί γίνεται με τα εντόσθια :eek .Τα καταβροχθίζουμε με τα εντόσθια ή κάτι κάνεις & τα βγάζεις μετά το τηγάνισμα :?
 
joannoula
13. 09-06-2009 14:23
 
Ιωάννα επειδή εμείς είμαστε «σκληροί» τύποι :grin δεν καθαρίζουμε τίποτα. Ούτε εντόσθια, ούτε μελάνια ούτε τίποτα. Τα τρώμε αμέσως μόλις τηγανιστούν με άπειρες βουτιές στο πεντανόστιμο λαδάκι τους. Αν όμως εσύ δεν τα τρως, δεν έχεις παρά να τα αφαιρέσεις μετά το τηγάνισμα.
 
Mary
14. 12-01-2012 22:04
 
Καλά Μαίρη η αφηγησή σου ειναι ...απίστευτη!!!Και εγω δεν έχω πρόβλημα που ειναι ακαθάριστα με τα μελάνια τους.Δλδ τόσες τοξίνες τρώμε και αναπνεύουμε καθε μέρα το μελάνι θα μας πειράξει;;;
 
konstantinak

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 02/09/10 )