Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Μουστοκούλουρα (μαλακά) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 13
Έχει υποβληθεί από MB04   
Παρασκευή, 26/09/08
Ευρετήριο άρθρου
Μουστοκούλουρα (μαλακά)
Σελίδα 2

Εξαιρετικά αφιερωμένη η συνταγή στην Ξανθή, στην Αγγελικούλα και στον γιό μου που είναι λάτρης των μαλακών μουστοκούλουρων.
Είναι απο το βιβλίο της Μαρίας Λόης ''φουρνιστά του αλωνάρη''

Υλικά
  • 1.250 γρ αλεύρι
  • 1 1/2 φλιτζ. σπορέλαιο
  • 1 1/2 φλυτζ. πετιμέζι
  • 1 3/4 φλυτζ. ζάχαρη
  • 2 κουταλιές αμμωνία
  • 2 κουταλιές σόδα
  • 1/2 κουταλιά κανέλα
  • στην μύτη απο το κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1 λαδόκολλα
Εκτέλεση
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το σπορέλαιο, το πετιμέζι, 2 3/4 φλυτζάνια νερό και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός έως ότου λιώσει η ζάχαρη.
  • Κατόπιν προσθέτουμε την αμμωνία, τη σόδα, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά έως ότου διαλυθεί η αμμωνία και η σόδα.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνουμε με τα χέρια μας έως ότου η ζύμη γίνει αρκετά σφιχτή. Αν χρειαστεί μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμα.
  • Στρώνουμε την λαδόκολλα σε ένα ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Σε μια επιφάνεια εργασίας πλάθουμε τη ζύμη σε στρογγυλά κουλουράκια και τα
  • βάζουμε στο ταψί αφήνοντας κενό μεταξύ τους, ώστε να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με ένα αλλο ταψί λίγο μεγαλύτερο ώστε να ψηθούν στον ατμό τους. Βάζουμε το σκεπασμένο ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 18-20 λεπτά.
  • Οταν ψηθούν, τα βγάζουμε απο το φούρνο, τα αφήνουμε σκεπασμένα για 5-6 λεπτά να τραβήξουν τα κουλουράκια τον ατμό τους, βγάζουμε το μεγαλύτερο ταψί, τα βάζουμε σε πιατέλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Εάν τα φτιάξετε παρακαλώ βάλτε εντυπώσεις και φωτογραφίες εαν είναι δυνατόν γιατί εγώ δεν υπάρχει περίπτωση να προλάβω να τα φτιάξω.
Καλή επιτυχία !!!!
Προσθήκη ως Αγαπημένο (18) | Εμφανίσεις: 52921
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (26)
1. 27-09-2008 22:23
 
Μαράκι να σαι καλά. Εύγεστη και εύκολη δείχνει η συνταγούλα. Πετιμέζι να δω που θα βρούμε..θα αγγαρέψω την Αγγελικούλα μου φαίνεται:grin που πήρε και το κολλάει..(Λέτε να αντέξει να το ξανακάνει? :roll )Ευχαριστούμε μάτια μου.
 
rena
2. 27-09-2008 23:50
 
Μαίρη σε ευχαριστώ πολύ αύριο ελπίζω ότι θα έρθει κι η σειρά των κουλουριών ,ταυτόχρονα με το γλυκό και τη μαρμελάδα δαμάσκηνο.Μόλις τα έχω έτοιμα θα γράψω τις εντυπώσεις μου. 
Ρένα είναι πολύ εύκολο αυτό τον καιρό να βρεις πετιμέζι ή μούστο λόγω της εποχής του.Αν θέλεις πληροφορίες ευχαρίστως.
 
xanthibax
3. 28-09-2008 23:22
 
Μαράκι νάσαι καλά η συνταγή πέτυχε τα μουστοκούλουρα είναι ήδη έτοιμα ,να ευχαριστήσουμε και την κ.Λόη για τη συνταγή και για το κόλπο του ψησίματος. 
Για φωτογραφία σε λίγο να βοηθήσει η οικογένεια γι αυτό δεν είμαι τόσο προχωρημένη. 
 
 
xanthibax
4. 29-09-2008 10:07
 
Ξανθή μου μπράβο σου, φαίνονται πολύ ωραία. Την δεύτερη φωτο δεν μπορώ να την δω, γιατί άραγε???  
 
Πως ήταν απο γεύση ? έγιναν μαλακά ?
 
mb04
5. 29-09-2008 10:58
 
Ρενάκι, ναι - ναι, να αγγαρέψεις την Αγγελικούλα που είναι χρυσοχέρα να σου φτιάξει πετιμέζι !! χιχιχι!!
 
MB04
6. 29-09-2008 11:12
 
Ωραία και η συνταγή και οι φωτογραφίες, μπράβο κορίτσια. Με ξεσηκώσατε αλλά πετιμέζι που θα βρω :)
 
xrysa
7. 29-09-2008 11:51
 
Χρύσα όπως είπα και στο φορουμ, πετιμέζι έχει στον Βασιλόπουλο στα σίγουρα, αλλά καλό ειναι να μας πει κάποιος που μπορεί να βρεθεί χυμά και φρέσκο.
 
mb04
8. 29-09-2008 12:04
 
Δεν μένω Αθήνα και ούτε έχουμε Βασιλόπουλο στην πόλη μου οπότε πρέπει να το ψάξω λίγο γιατί μέχρι τώρα η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ενδιαφερθεί να αγοράζω πετιμέζι.
 
xrysa
9. 29-09-2008 12:15
 
δώσε περιοχή που μένεις μήπως και γνωρίζει κάποιος για να σε ενημερώσει.
 
mb04
10. 29-09-2008 15:47
 
Μαίρη όντως το κόλπο των ταψιών δουλεύει και κρατιούνται μαλακά.Βασικό όμως είναι η ζύμη να μην είναι πολύ σφιχτή ίσα που να μπορείς να την πλάσεις. Επειδή κολλάει στα χέρια νομίζεις ότι θέλει κι άλλο αλεύρι αλλά δεν είναι έτσι. Μόλις ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης που ζυμώνεις είναι έτοιμη .  
Πάντως μας βγήκαν νόστιμα και κάτι που ξέχασα να σας πώ τα φτιάξαμε με μούστο όχι με πετιμέζι. 
Χρύσα μόλις βρω χρόνο θα σου στείλω την εύκολη λύση να φτιάξεις πετιμέζι.
 
xanthibax
11. 30-09-2008 09:21
 
Κοριτσάρα μου σε ευχαριστώ πολύ για την ....αφιέρωση! 
Τα μουστοκούλουρα τα μαλακά τα αγαπάω πολύ αν και δεν ξέρω τα έχω κάνει ποτέ! 
Τώρα που έχω πάρει το κολάι με το πετιμέζι ( Ρενάκι του χω πάρει τον αέρα και δεν με σκιάζει τίποτα θα σου φέρω πεσκέσι βάζο) θα τα κάνω και όχι μόνο αυτό αλλά θα κανονίσω συνάντηση να σας τα τρατάρω κιόλας. 
Πλάκα, πλάκα παιδιά έχω πάθει ντελίριο με το σταφύλι!Το ΣΚ που δεν ξεμύτισα απο το σπίτι έκανα σταφυλοαλχημίες τι πετιμέζια τι γλυκά, τι ριζότα!
 
al1975
12. 30-09-2008 11:06
 
Όχι που θα σε σκιαζε ένα πετιμέζι. :) Αλήθεια αυτο το ριζότο πως το φτιάχνετε αγαπητή?
 
rena
13. 30-09-2008 12:18
 
Ρενάκι μου απο βαρεμάρα πολλά κάνει ο άνθρωπος! 
Το ριζότο και έτυχε και πέτυχε! 
Σοταρισμένο κρεμμύδι και πράσο μόνο το άσπρο μερος, το ρύζι, σβήσιμο με μοσχοφίλερο αλάτια πιπερια, το κλασικό "μπανιάρισμα" με ζωμό κοτόπουλο και ανακάτεμα.Προς το τέλος πρόσθεσα αμύγδαλα φιλέ, ολοκληρες ρώγες σταφύλι, βούτυρο, μια σταλίτσα μασκαρπόνε και φυσικά παρμεζάνα.
 
al1975
14. 30-09-2008 15:13
 
είσαι απίστευτη !!!! Απίστευτη με Α κεφαλαίο, σου βγάζω το καπέλλο και σε φιλώ γλυκά - γλυκά :zzz Ρενάκι μου και εσένα σε φιλώ γλυκά γλυκά μην κλαίς :cry
 
mb04
15. 30-09-2008 17:11
 
Χαχαχα Μαράκι μου ευτυχώς..το σωσες :) γιατί μια ζήλεια μου 'ρθε είναι η αλήθεια..μια για το φιλάκι και μια με το παλιοριζότο που το δοκίμασε μόνη της.
 
rena


Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 20/05/12 )