Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Άνοιγμα φύλλου για πίτες
Άνοιγμα φύλλου για πίτες Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 39
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Παρασκευή, 03/10/08
Ευρετήριο άρθρου
Άνοιγμα φύλλου για πίτες
Σελίδα 2
Σελίδα 3

Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στη μητέρα μου, η οποία έμαθε την κόρη μου να ανοίγει φύλλο από πολύ μικρή παίζοντας με μικρά ζυμαράκια και χρησιμοποιώντας για πλάστη ένα αδράχτι γνεσίματος ανάλογο για τα χεράκια της.

Τώρα που μεγάλωσε μας δίνει ένα βίντεο με την διαδικασία του ανοίγματος του φύλλου.

Υλικά και εργαλεία.
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
  • 1κουτ γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ σούπας ξύδι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 κουτ σούπας λάδι (ή  2 κουταλιές σπορέλαιο)
  • Νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
  • 1κουταλάκι  μπέικιν πάουντερ
  • Πλαστήρι ,πλάστης.

Διαδικασία
Σε λεκάνη τοποθετούμε το αλεύρι ανοίγουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το αλάτι το ξύδι το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά καλά.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια ζύμη αρκετά ελαστική κι όχι σφιχτή.

Επειδή το αποτέλεσμα εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού μπορεί να χρειαστεί μικρή προσθήκη αλευριού ή νερού μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

[Υπάρχει κάποιο κόλπο ,που έχω ακούσει από παλιά μαγείρισσα, όταν πατάς τη ζύμη με το δάκτυλό σου η ζύμη να επανέρχεται και να μην αφήνει τρύπα.Είναι πάντως θέμα εμπειρίας πότε είναι η ζύμη έτοιμη.]

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε για την πίτα μας) τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα αφήνουμε, σε σκεπασμένη με πετσέτα λεκάνη, να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Σε πλαστήρι ή σε τραπέζι ,για όσους δεν διαθέτουν πλαστήρι, βάζουμε μια κουταλιά νισιστέ από πάνω το μπαλάκι της ζύμης πιεσμένο ελαφρά και πάλι νισιστέ. Με τον πλάστη ανοίγουμε το φύλλο τυλίγοντάς κάθε φορά διαφορετικό κομμάτι του ώστε να ανοίξει παντού ομοιόμορφα.

Το μέγεθος του φύλλου θα εξαρτηθεί από πόσο μεγάλο φύλλο θέλουμε και πόσο λεπτό ή όχι.

Τα φύλλα που βάζουμε στον πάτο του ταψιού επειδή θέλουμε να γυρίζουν έξω από το ταψί τα ανοίγουμε μεγαλύτερα, ενώ τα ενδιάμεσα περίπου στο μέγεθος του ταψιού.

Τα φύλλα μπορούν να τοποθετηθούν κατευθείαν στο ταψί στρώνοντας ταυτόχρονα την πίτα μας.

Διαφορετικά τα τοποθετούμε πάνω σε τραπεζομάντιλο τοποθετώντας ενδιάμεσα φύλλα λαδόκολλας ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Οι παραδοσιακές πίτες γίνονται σε ταψί στρογγυλό το γνωστό σινί και μάλιστα στα ορεινά χωριά σε ταψιά παλιά χαλκωματένια κι η πίτα ψήνεται στη γάστρα ή σε ξυλόφουρνο.

Ελπίζω να σας βοήθησα και σας εύχομαι καλή επιτυχία.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (26) | Εμφανίσεις: 97098
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (34)
16. 08-10-2008 10:49
 
Τα συγχαρητήριά μου σε όλη την οικογένεια! Χαράς την υπομονή σας βρε κορίτσια. Μπραβο!!
 
IRINI
17. 08-10-2008 15:35
 
Όσκαρ στη αφηγήτρια 
Όσκαρ στην πρωταγωνίστρια 
Όσκαρ στον καμεραμανατέρ. 
Είσαστε οικογένεια με καλλιτεχνικάς τάσεις. 
Εύγε!
 
Mary
18. 08-10-2008 15:44
 
Να είσαι καλά Μαίρη μου και περίμενε ο κάμεραμαν το Όσκαρ!!!! :grin :grin :grin
 
xanthibax
19. 09-10-2008 08:59
 
Την έφτιαξα και βγήκε πολύ καλή. 
Άνοιξα πανεύκολα το φύλο :zzz μόνο που έκανα 2 μόνο, όπως είχα πει. 
Νομίζω όμως ότι έπρεπε να λαδώσω περισσότερο τα φύλλα γιατί μου βγήκαν κάπως ξερά. Στο λάδι εγώ είμαι τσιγκούνα. 
Αλλά...... πεντανόστιμη Ξανθή. 
Θα το κάνω τώρα με τυρί μια και μου το ζήτησε ο μικρός. 
Φιλιά.
 
sgr
20. 25-10-2008 09:04
 
Άξια! ΄Αξια! Άξιος! 
Οικογένεια τα φτιάχνετε όλα τέλεια και ευχαριστούμε πολύ που τα μοιράζεστε μαζί μας. Περιμένουμε κι άλλα έτσι ωραία παρουσιασμένα. Να είστε πάντα όλοι καλά.
 
Nena
21. 13-11-2008 13:44
 
Χίλια μπράβο σε όλη την οικογένεια για το υπέροχο βίντεο! Τα θερμά συγχαρητήρια και της μητέρας μου, που ανοίγει φύλλο, με αυτόν τον τρόπο ΑΚΡΙΒΩΣ, από τα 8 της χρόνια! (τώρα είναι 70). Μια μικρή διαφωνία είχε στο νισεστέ αλλά ...γούστα είναι αυτά! Αυτό που της άρεσε δε περισσότερο, ήταν η αφήγηση και μου τόνιζε κάθε σημείο που θεωρούσε σημαντικό και μετά μου έκανε και ερωτήσεις να δει αν έχω καταλάβει καλά!
 
Aithra
22. 13-11-2008 15:07
 
Ευχαριστούμε πάρα πολύ ιδιαίτερα τη μητέρα σου γιατί η γνώμη των μεγαλυτέρων και εμπειρότερων πάντα είναι καλοδεχούμενη και σημαντική. 
Όσο για το νισεστέ πιστεύω ότι θα θέλει να πει ότι ανοίγουμε το φύλλο χρησιμοποιώντας αλεύρι, αν είναι κάτι άλλο ευχαρίστως θα δεχθώ τη γνώμη της και το σχόλιο της.
 
xanthibax
23. 14-11-2008 13:25
 
Ναι, xanthibax, χρησιμοποιεί το ίδιο αλεύρι που βάζει και στο ζυμάρι και το ρίχνει σαν βροχή πάνω στο φύλλο (γούστα είναι αυτά -εμένα, μου αρέσει όπως και να είναι!). 
Αλλά χάρηκε πολύ με το βίντεο γιατί είναι ακριβώς ο τρόπος και οι κινήσεις που κάνει και η ίδια!
 
Aithra
24. 30-11-2008 22:46
 
Επειδή όλα δεν μπορούμε να τα ξέρουμε τέλεια η αναζήτηση ποτέ δεν σταματά κι έτσι σύμφωνα με την φίλη Αλεξάνδρα με καταγωγή Βλάχικη (κι όπως έχω γράψει στην ιστορία της πίτας οι Βλάχοι τις πίτες τις κατέχουν καλά)για πιο τραγανό φύλλο καλό είναι να προσθέτουμε λίγο μπέικιν και σπορέλαιο αντί για λάδι ελιάς. 
Έχω βάλει μια μικρή διόρθωση στα υλικά.
 
xanthibax
25. 12-07-2010 11:11
 
Εξαιρετική και πολύ επαγγελματική παρουσίαση! 
 
foccacia.gr
 
foccacia
26. 12-07-2010 12:33
 
Ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο, έχουν επέλθει και βελτιώσεις αλλά δεν υπήρξε δυνατότητα βιντεοσκόπησης εκ νέου.
 
xanthibax
27. 20-08-2010 14:36
 
Καλημερα σας. 
Θα ηθελα να ρωτησω. αν γνωριζει καποιος. στη Θεσσαλονικη που μπορω να βρω πλαστηρι? 
Ευχαριστω.
 
vasiliki67
28. 20-08-2010 14:41
 
Βασιλική εγώ είμαι από Αθήνα αλλά πιστεύω ότι στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης θα υπάρχουν μαγαζιά με τέτοια είδη. 
Αν δεν βρεις πες μου να ρωτήσω φίλη μου Από εκεί που σίγουρα θα ξέρει 
Ευχαριστώ.
 
xanthibax
29. 16-09-2010 16:21
 
ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ...ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΗΤΑΝΕ ΤΡΑΓΑΝΟ ΑΜ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑ BAKING POUNDER.ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ.ΓΙΑΜΙΙΙΙ... :p
 
zerofireline
30. 16-09-2010 16:32
 
zerofireline το μπέικιν πάουντερ είναι προαιρετικό, χαίρομαι που έμεινες ευχαριστημένη.
 
xanthibax


Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 18/01/16 )