Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Άρθρα arrow Τεχνικές arrow Άνοιγμα φύλλου για πίτες
Άνοιγμα φύλλου για πίτες Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 39
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Παρασκευή, 03/10/08
Ευρετήριο άρθρου
Άνοιγμα φύλλου για πίτες
Σελίδα 2
Σελίδα 3

Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στη μητέρα μου, η οποία έμαθε την κόρη μου να ανοίγει φύλλο από πολύ μικρή παίζοντας με μικρά ζυμαράκια και χρησιμοποιώντας για πλάστη ένα αδράχτι γνεσίματος ανάλογο για τα χεράκια της.

Τώρα που μεγάλωσε μας δίνει ένα βίντεο με την διαδικασία του ανοίγματος του φύλλου.

Υλικά και εργαλεία.
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι σκληρό
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
  • 1κουτ γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ σούπας ξύδι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 κουτ σούπας λάδι (ή  2 κουταλιές σπορέλαιο)
  • Νισιστέ για το άνοιγμα των φύλλων
  • 1κουταλάκι  μπέικιν πάουντερ
  • Πλαστήρι ,πλάστης.

Διαδικασία
Σε λεκάνη τοποθετούμε το αλεύρι ανοίγουμε μια λακουβίτσα και προσθέτουμε το αλάτι το ξύδι το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά καλά.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια ζύμη αρκετά ελαστική κι όχι σφιχτή.

Επειδή το αποτέλεσμα εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού μπορεί να χρειαστεί μικρή προσθήκη αλευριού ή νερού μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

[Υπάρχει κάποιο κόλπο ,που έχω ακούσει από παλιά μαγείρισσα, όταν πατάς τη ζύμη με το δάκτυλό σου η ζύμη να επανέρχεται και να μην αφήνει τρύπα.Είναι πάντως θέμα εμπειρίας πότε είναι η ζύμη έτοιμη.]

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια (ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού που θα χρησιμοποιήσουμε για την πίτα μας) τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα αφήνουμε, σε σκεπασμένη με πετσέτα λεκάνη, να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Σε πλαστήρι ή σε τραπέζι ,για όσους δεν διαθέτουν πλαστήρι, βάζουμε μια κουταλιά νισιστέ από πάνω το μπαλάκι της ζύμης πιεσμένο ελαφρά και πάλι νισιστέ. Με τον πλάστη ανοίγουμε το φύλλο τυλίγοντάς κάθε φορά διαφορετικό κομμάτι του ώστε να ανοίξει παντού ομοιόμορφα.

Το μέγεθος του φύλλου θα εξαρτηθεί από πόσο μεγάλο φύλλο θέλουμε και πόσο λεπτό ή όχι.

Τα φύλλα που βάζουμε στον πάτο του ταψιού επειδή θέλουμε να γυρίζουν έξω από το ταψί τα ανοίγουμε μεγαλύτερα, ενώ τα ενδιάμεσα περίπου στο μέγεθος του ταψιού.

Τα φύλλα μπορούν να τοποθετηθούν κατευθείαν στο ταψί στρώνοντας ταυτόχρονα την πίτα μας.

Διαφορετικά τα τοποθετούμε πάνω σε τραπεζομάντιλο τοποθετώντας ενδιάμεσα φύλλα λαδόκολλας ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Οι παραδοσιακές πίτες γίνονται σε ταψί στρογγυλό το γνωστό σινί και μάλιστα στα ορεινά χωριά σε ταψιά παλιά χαλκωματένια κι η πίτα ψήνεται στη γάστρα ή σε ξυλόφουρνο.

Ελπίζω να σας βοήθησα και σας εύχομαι καλή επιτυχία.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (26) | Εμφανίσεις: 97078
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (34)
1. 04-10-2008 16:34
 
Μήπως μπορεί να μας πει κάποιος πως ανοίγετε το φύλλο με το χέρι?
 
froso
2. 04-10-2008 18:24
 
Μπράβο! Υπέροχη παρουσίαση! :)
 
KapaV
3. 04-10-2008 19:01
 
respect 8) 8)  
Εγώ βρε παιδιά μετά τη δεύτερη γύρα μου γεμίζει με τρύπες. Μάλλον χρειάζεται "τριβή" το άθλημα.  
Τα συγχαρητήριά μου στη κόρη σου Ξανθή. Και σε σένα φυσικά για την παρουσίαση :)
 
ArXoS
4. 04-10-2008 19:41
 
Άξιο τέκνο άξιας μάνας. Μπράβο σας κορίτσια. Άψογη περιγραφή, κατατοπιστικότατη κι εντυπωσιακή η εκτέλεση. Ευχαριστούμε πολύ για το βίντεο. Με τον ίδιο τρόπο ανοίγω κι εγώ το φύλλο. Όταν θέλω πιο χοντρά φύλλα χρησιμοποιώ τον χοντρό πλάστη, αυτόν του βίντεο τον πιάνω για λεπτότερο που όμως δε μου γίνεται και τόσο λεπτό σαν το δικό σας. Αλήθεια το πλαστήρι το βρίσκουμε κάπου στην Αθήνα? Μέχρι τώρα ανοίγω στο τραπέζι μου και νομίζω βολεύει περισσότερο το πλαστήρι και ως επιφάνεια μέτρησης.
 
rena
5. 04-10-2008 19:49
 
Συγχαρητήρια και στην μαμά και στην κόρη για την άψογη παρουσίαση. Ξανθή σε ευχαριστούμε πολύ, το περιμένα εδώ και καιρό και είναι πολύ κατατοπιστικό το βιντεάκι. Να σαι καλά :)
 
xrysa
6. 04-10-2008 19:58
 
:zzz :zzz :zzz :zzz :zzz  
Τα συγχαρητήρια είναι αυτονόητα, εκτέλεση / παρουσίαση όλα άψογα! Ας μπω στο κυρίως θέμα: έμεινε καθόλου πίτα? Να περάσω? 8)
 
Ranja
7. 04-10-2008 21:19
 
Συνχαρητηρια και σε σας κυρια Ξανθη αλλα και στην κορη σας φυσικα.Προκειται για μια πραγματικα πολυ καλη και κατατοπιστηκη παρουσειαση.Ευχαριστω!!! ;)
 
beriwww
8. 05-10-2008 17:13
 
Μπράβο, Ξανθή, πολύ ωραίο το βίντεο με τις οδηγίες, κι ένα μεγαλύτερο μπράβο στην κόρη σου, που έμαθε και συνεχίζει να ανοίγει φύλλο! Να είστε καλά και να φτιάχνετε πολλές πολλές πίτες!
 
katerina
9. 06-10-2008 08:47
 
Μπράβο κορίτσια! Συγχαρητήρια και στις δυο σας.
 
vago
10. 06-10-2008 11:46
 
Τι να πω βρε παιδιά!! είναι τέλειο το βίντεο όπως τέλεια είναι και η Ξανθοοικογένεια !!!!! τα συγχαρητήρια μου σ'ολες σας. Ευχαριστούμε για το βίντεο.  
 
Ρενάκι πλαστήρι έχει και στα μέρη μας, στην Γούναρη ανάμεσα Τσαμαδού και Καραολή κ΄Δημητρίου.
 
MB04
11. 06-10-2008 12:59
 
Μπράβο σας για την ωραία παρουσίαση! Σας παραδέχομαι, μαμά και κόρη! 
Αυτή την επιφάνεια ανοίγματος φύλλου την έχω βάλει κι εγώ στο μάτι (την είχα δει και στην τηλεόραση), μάλλον στην Ευριπίδου στο κέντρο της Αθήνας θα τη βρω, έτσι δεν είναι; Ξέρει κανείς ενδεικτικά τιμή;
 
elie
12. 06-10-2008 13:05
 
Μπράβο Ξανθή σε σένα και στην κόρη σου, αλλά το μεγαλύτερο μπράβο στον σύζυγο σου, που απ΄ότι κατάλαβα έκανε το video. Πραγματικά άψογη παρουσίαση και πάνω απ΄όλα κατατοπιστικότατη. Σας ευχαριστούμε.
 
voula
13. 06-10-2008 13:20
 
Πάρα πολύ καλή δουλειά. Πραγματικά σας αξίζουν συγχαρητήρια οικογενειακώς. 
Να ρωτήσω κάτι Ξανθή. Επειδή εγώ τεμπελιάζω να ανοίξω όλα αυτά τα φύλλα, αν ανοίξω 2 φύλλα πιο χοντρά, ένα για πάνω κι ένα για κάτω, δεν θα βγεί καλή η πίτα μου ?
 
sgr
14. 06-10-2008 14:53
 
Κορίτσια κι αγόρια σας ευχαριστούμε οικογενειακώς για τα καλά σας λόγια.Το άνοιγμα του φύλλου ήταν μια υπόσχεση σε κάποια μέλη κι έτσι όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου έγινε. 
Τώρα για πλαστήρι όσοι κατοικείτε στην Αθήνα θα βρήτε στην οδό Αθηνάς ή εκεί τριγύρω τα πιο φτηνά. Στην οδό Ευριπίδου σε κάποιο κατάστημα με εξοπλισμό μαζικής εστίασης έχει κάτι καλύτερο αλλά ακριβότερο.Όποιο κι αν πάρετε τη δουλειά του την κάνει προσοχή δεν το βάζουμε κάτω από τη βρύση για πλύσιμο αλλά τοα καθαρίζουμε με ελαφρά βρεγμένο σφουγγάρι. 
Λίζα όπως θα διαβάσει και στο αφιέρωμα στις πίτες τα πολλά ή λίγα φύλλα είναι θέμα επιλογής του καθενός μας.Απλά κάποιες πίτες γίνονται πιο καλές με πολλά φύλλα. 
Για μένα το μυστικό είναι πιο πολύ στην γέμιση και στα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.
 
xanthibax
15. 07-10-2008 09:29
 
Mπράβο σας! Άξιες μάνα και κόρη! 
Και άξιος και ο σκηνοθέτης του βίντεο!
 
al1975


Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 18/01/16 )