Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Άρθρα arrow Αφιερώματα arrow Τα όσπρια και τα μυστικά τους
Τα όσπρια και τα μυστικά τους Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 9
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Παρασκευή, 03/10/08

Λίγα λόγια για την ιστορία τους.

1Οι φακές και τα ρεβίθια ήταν γνωστά από τους βιβλικούς χρόνους σε όλες τις μεσογειακές χώρες.

Λεπτομερείς πληροφορίες για την κατανάλωση των άλλων οσπρίων, όπως τα μαυρομάτικα φασόλια, τα μπιζέλια και προπάντων τα κουκιά, έχουμε και για την αρχαία Ελλάδα. Αλλά κυρίως οι Ρωμαίοι έδωσαν στα όσπρια σημαντική θέση ανάμεσα στα είδη καθημερινής διατροφής. Μαγείρευαν τα κουκιά, τις φακές, τα ρεβίθια και τα λούπινα. Ιδίως τα κουκιά τα έβραζαν και τα περνούσαν από σίτα. Αυτός ο πουρές , μαζί με λίπος και αρωματικά φυτά, ήταν από τα φαγητά που θεωρούσαν κατάλληλα για όσους εργάζονταν χειρωνακτικά.

Τα φασόλια αντίθετα ήταν γνωστά στην αρχαιότητα εκτός από τα μαυρομάτικα που αναφέραμε, που οι Έλληνες τα έβραζαν μαζί με σιτάρι ενώ οι Ρωμαίοι προτιμούσαν να τα τρώνε ωμά και φρέσκα.

Τα άσπρα φασόλια έγιναν γνωστά στην Ευρώπη μετά την ανακάλυψη της Αμερικής. Από την ήπειρο αυτή τα φασόλια ήρθαν πρώτα στην Ισπανία και τη Γαλλία στις αρχές του 16ου αιώνα .

Στην Ιταλία και στην Ελλάδα όμως για πολλά χρόνια ακόμα ήξεραν μόνο τα μαυρομάτικα, ώσπου γύρω στα 1530 ο Πάπας Κλήμης ο 7ος έλαβε σαν δώρο από τον Κάρολο τον 5ο μερικές ποικιλίες από φασόλια. Έτσι ξεκίνησε η καλλιέργεια τους στην Ιταλία. Τα φασόλια πέρασαν στη χώρα μας αργότερα.

Σήμερα στην αγορά υπάρχουν τα εξής είδη οσπρίων: Φασόλια (διάφορες ποικιλίες) Ρεβίθια, κουκιά, μπιζέλια, φάβα και φακές.

Πως θα τα διαλέξετε.

Όταν αγοράζετε όσπρια πρέπει να προσέχετε δύο πράγματα.

Πρώτον να είναι φρέσκα γιατί όταν πολυκαιρίσουν προσβάλλονται από παράσιτα και δεν μαλακώνουν έστω κι αν τα βράζουμε για πολύ ώρα.

Ένας τρόπος να το καταλάβουμε είναι να το δαγκώσουμε ελαφρά. Αν η σάρκα τους υποχωρεί είναι φρέσκα αν σπάνε σαν καραμέλα σημαίνει ότι είναι παλιά. (αυτό βέβαια όταν αγοράζουμε χύμα ).

Δεύτερον να έχουν το ίδιο περίπου μέγεθος ώστε να βράσουν όλα ταυτόχρονα.

Πως θα τα βράσετε.

Ορισμένα από τα όσπρια μαλακώνουν σε δυο φάσεις: χρειάζεται πρώτα να μουσκέψουν για να απορροφήσουν το νερό που έχασαν όταν ξεράθηκαν. Έπειτα πρέπει να βράσουν σε σκέτο νερό για ορισμένη ώρα. Αυτά τα όσπρια είναι τα φασόλια, τα κουκιά και τα ρεβίθια. Οι φακές δεν χρειάζονται μούσκεμα ούτε η φάβα (σκληραίνει και δε βράζει γρήγορα).

Τα όσπρια που επιπλέουν στο νερό, όταν τα μουσκεύετε, πρέπει να πεταχτούν γιατί σημαίνει ότι έχουν χαλάσει.

Μην χρησιμοποιείτε το νερό που μούσκεψαν, γιατί πολλές φορές τα όσπρια είναι ραντισμένα με ειδικά αντιπαρασιτικά φάρμακα που μένουν μέσα στο νερό.

Βράζετε σε μισοσκεπασμένη κατσαρόλα κι αν χρειαστεί να προσθέσετε νερό πρέπει αυτό να είναι ζεστό.

Μην ανακατεύετε κατά τη διάρκεια του βρασίματος ποτέ με κουτάλα αλλά κουνώντας την κατσαρόλα. Κι αν χρειαστεί ανακάτεμα μόνο με ξύλινη κουτάλα.

Το αλάτι το προσθέτουμε πάντα δέκα λεπτά πριν βράσουν εντελώς.

Η ελάχιστη σόδα που μερικοί συνηθίζουν να προσθέτουν στο νερό για να διευκολύνουν το βράσιμο χαλάει πολύ τη γεύση των οσπρίων και τα κάνει δύσπεπτα.

Πηγή πληροφοριών Περιοδικό Γυναίκα δεκαετία 1970-1980

Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 36056
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (9)
1. 06-10-2008 13:23
 
Κατατοπιστικότατη.
 
sgr
2. 06-10-2008 13:27
 
Άψογη !!! όπως πάντα.
 
MB04
3. 07-10-2008 22:34
 
Αναλυτικότατη και κατατοπιστικότατη, όπως πάντα Ξανθούλα μου. Εκεί που κόλλησα ήταν με το μαγείρεμα των λούπινων. Αφενός μου θύμισες τη μάνα πατρίδα κι αφετέρου αναρωτιόμουν πως μπορεί να μαγειρεύονται. Τα λούπινα, λόγω καταγωγής, τα ξέρω καλά, αλλά όχι σαν μαγειρευτά. Εμείς αλλιώς τα έχουμε..κάτι εν είδη ξηροκάρπιου να το πω? ίσως μπορεί να το πει κι έτσι κανείς..αλλατισμένο και πολύ γευστικό..αλλά μαγειρευτό πως? Έχει κανείς καμιά ιδέα?
 
rena
4. 09-10-2008 22:39
 
μια και είπες λουπινα ρενάκι, έχεις πρόταση που μπορώ να βρώ λούπινα, όχι ξερά σαν αυτά που πουλούσαν παλιά στον δρόμο, έχω πολλά χρόνια να τα δω και τώρα που τα μελέτησες, θα ήθελα να τα ξαναβρώ, μου άρεσαν παρα πολύ, βλέπεις το αίμα νερό δεν γίνεται, λούπινα και φραγκόσυκα είναι η πατρίδα.....
 
mb04
5. 10-10-2008 09:47
 
Μαράκι μου εδώ δεν ξέρω που μπορεί να βρει κανείς, αλλά αν κάνεις λίγο υπομονή τον άλλο μήνα θα κατέβουν οι δικοί μου στην πατρίδα για τις ελιές, οπότε θα βολευτούμε όλοι μας :)
 
rena
6. 10-10-2008 21:00
 
αχ τι ωραία!! :zzz  
μου αρέσουν Ρενάκι πολύ τα βραστά λούπινα !!!
 
mb04
7. 23-10-2008 10:55
 
υπέροχο άρθρο! :)
 
margie
8. 25-10-2008 21:03
 
Πολύ σωστές οι πληροφορίες για τα όσπρια και μπράβο γιατί καμιά φορά δεν καταλαβαίνουμε τι στράβωσε και δεν βράζουν όπως πρέπει... 
Λούπινα έχω δει (σε κονσέρβα) σίγουρα στο Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11-Αθήνα) :)
 
EfiK
9. 20-12-2008 00:43
 
είσαι φανταστική πολύ καλό το άρθρο σου πολλά απο αυτά δεν τα ήξερα Μπράβο συνέχισε να μας φωτίζεις με τις γνώσεις σου!!!!!!!!!
 
kyralex

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 08/11/08 )