Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Η τέχνη του Ελληνικού καφέ
Η τέχνη του Ελληνικού καφέ Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 17
Έχει υποβληθεί από MB04   
Τετάρτη, 29/10/08
greek_coffee_

Φλόγα – χόβολη – ηλεκτρικό μάτι. Το μυστικό είναι η χαμηλή φωτιά. Ο Ελληνικός καφές, από κάθε άποψη της υπομονής, τη χρειάζεται για να ψηθεί τέλεια – και όχι μόνο γιατί η απόλαυσή του προϋποθέτει και άνεση χρόνου. Αν τον φτιάξουμε σε δυνατή φωτιά, θα μοιάζει καμένος, ενώ ετοιμασμένος με υπομονή σε κάνει να βγάζεις στεναγμούς απόλαυσης. Γι’αυτό, άν τον φτιάξετε σε καμινέτο, πρέπει να ρυθμίζετε χαμηλά τη φλόγα. Αν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χόβολη ή άμμο, επιλέγουμε σαφώς να φτιάξουμε τον καφέ σε μάτι υγραερίου ή ηλεκτρικής κουζίνας – με τη θερμοκρασία πάντα χαμηλά.

Το μπρίκι

Το μπρίκι πρέπει να είναι στενό, με ακόμα στενότερο λαιμό. Κι όλα αυτά για ν’ανακυκλώνεται η θερμοκρασία και να παραμένει σταθερή καθ’ολη τη διάρκεια του ΄΄ψησίματος΄΄.

Το νερό

Οπως για όλους τους τρόπους παρασκευής καφέ, έτσι και για τον Ελληνικό, το νερό πρέπει να είναι πεντακάθαρο και μαλακό- απαλλαγμένο από οσμές, χλώριο, άλατα και βακτηρίδια. Αν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε απόλυτα καθαρό νερό, πρέπει να προτιμήσουμε ένα από τα μαλακότερα εμφιαλωμένα, μεταλλικά νερά.

Δοσολογία

Σ’αυτό τον τύπο παρασκευής καφέ δεν υπάρχει σωστή δοσολογία. Υπάρχουν τόσοι τρόποι προετοιμασίας και τόσες πολλές δοσολογίες όσοι σχεδόν και οι λάτρεις του καφέ. Από τον βαρύ γλυκό μέχρι τον μέτριο κι από τον γλυκύ βραστό μέχρι τον ‘’με ολίγη’’, η δοσολογία καφέ και ζάχαρης καθορίζεται από τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός.

Παρασκευή

Γεμίζουμε το μπρίκι με δροσερό ή χλιαρό νερό. Πρώτα ρίχνουμε στο νερό τον καφέ και μετά τη ζάχαρη, ώστε η τελευταία να μην καραμελώσει και πικρίσει το ρόφημα. Ανακατεύουμε καλά μόνο μία φορά για να μη σπάσει το καιμάκι. Αφήνουμε τον καφέ να φουσκώσει δυο –τρεις φορές, του επιτρέπουμε να –ξεκουραστεί’’ κατεβάζοντας τον απο τη φωτιά για περίπου ένα λεπτό και τον σερβίρουμε αργά-αργά στο φλυτζάνι- που κατά προτίμηση είναι χνοντρό. Στην υγειά σας!!!!

Πηγή : footing τεύχος 08/σελ. 104


Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 20573
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 30-10-2008 09:46
 
καλέ ποιό καλό παιδί το δημοσίευσε και έβαλε και φωτογραφία !!!!!!!! μπράβο !!!
 
mb04
2. 31-10-2008 13:46
 
Να 'χα ένα καφεδάκι μερακλήδικο βαρύ και σκέτο παρακαλώ!
 
vago
3. 13-12-2008 21:15
 
δεν υπαρχει καλυτερος καφες !!!!!!βαρυς μετριος
 
mariloy
4. 15-12-2008 12:12
 
εγώ τον φτιάχνω διαφορετικά αλλά κι έτσι θα πρέπει να είναι μερακλίδικος
 
kyralex

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 29/10/08 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός