Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Λάχανο τουρσί, Σαρμάδες Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Τρίτη, 04/11/08

Στο Forum κάποιο μέλος μας αναζητούσε τη συνταγή για το λάχανο τουρσί για την παρασκευή ντολμάδων.

Η συνταγή μας ήρθε από τη φίλη Γιάννα από τον Αετό Αμύνταιου και την ευχαριστώ πολύ που διέθεσε το χρόνο της να μου την περιγράψει από τηλεφώνου. Ας τη μοιραστούμε όλοι μας.

Να είσαι καλά Γιάννα!!

Υλικά
  • 2-3 λάχανα όχι πολύ μεγάλα αφράτα κατάλληλα για ντολμάδες.
  • Αλάτι χοντρό
  • 1 μεγάλο δοχείο πλαστικό ή εμαγιέ.
Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα λάχανα από τα εξωτερικά τους φύλλα και αφαιρούμε με μυτερό μαχαίρι το κοτσάνι τους κάνοντας έτσι μια μεγαλούτσικη τρύπα.

Γεμίζουμε αυτή την τρύπα με χοντρό αλάτι και τοποθετούμε τα λάχανα μέσα στο δοχείο και το αφήνουμε για δυο μέρες.

Ετοιμάζουμε ένα διάλυμα νερού αλατιού όχι πολύ πυκνό (κάνοντας το test του αυγού σταματάμε να προσθέτουμε αλάτι μόλις το αυγό αρχίσει να ανεβαίνει προς την επιφάνεια).

Προσθέτουμε το αλατόνερο στο δοχείο με τα λάχανα προσέχοντας να σκεπάζονται μέχρι επάνω.

Κάθε μέρα ανακατεύουμε το νερό πολύ καλά και αυτό διαρκεί περίπου 20 ημέρες μέχρι να ωριμάσει το τουρσί μας. Προσοχή η διαδικασία της ανάδευσης είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του αποτελέσματος. Ένας τρόπος να καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο είναι η διαύγαση των φύλλων του λάχανου όπως περίπου όταν τα ζεματίζουμε για τους ντολμάδες και να έχουν μαλακώσει.

Όταν θέλουμε να φτιάξουμε τους ντολμάδες μας βγάζουμε λάχανο από το δοχείο , ανοίγουμε τα φύλλα και αν μας φαίνονται πολύ αρμυρά ξεπλένουμε λίγο.

Οι ντολμάδες με αυτό το λάχανο στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας λέγονται σαρμάδες και γίνονται με κομμάτια ,ψιλοκομμένα όχι κιμά, χοιρινού κρέατος με την προσθήκη κρεμμυδιού, ρυζιού , αλάτι πιπέρι, μπούκοβο και ενός μυρωδικού τοπικού το οποίο λέγεται τσουμπρίκα. Αντί αυτού μπορούμε να προσθέσουμε ρίγανη αλλά σε μικρή ποσότητα.

Τα λάχανα διατηρούνται μέσα στο αλατόνερο όπως όλα τα τουρσιά το δε ζουμί αυτό που προκύπτει από το αλάτι λάχανο τοπικά το πίνουν.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 8694
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 05-11-2008 22:38
 
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνταγή.Επιτέλους θα τα φτιάξουμε. :zzz :zzz :zzz :zzz
 
Line
2. 05-11-2008 23:56
 
Έυχαριστούμε πολύ! Είναι τρομερό τι μπορούσαν να κάνουν στις αγροικίες οι άνθρωποι... εμείς στα διαμερίσματα λίγα πράγματα μπορούμε και με το τρέξιμο όλη μέρα στην πόλη το τελευταίο που θέλουμε είναι μπελαλίδικες δουλειές... Έτσι μού'ρχεται να πάω να πάρω ένα μεγάλο δοχείο, να το φτιάξω και να φυλάξω τα λάχανα στο μπαλκόνι μου!
 
Ranja

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 05/11/08 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός