Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Croquembouche Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από KristineS   
Τρίτη, 11/11/08
croquembouche_400_01

Ένα τόσο ελαφρύ γλυκό που φαίνεται σαν να επιπλέει, η κατασκευή των Σου είναι πάρα πολύ απλή και τόσο σίγουρα επιτυχημένη. Η συνταγή εγγυάται υπέροχα σου τα οποία μετατρέπονται σε ένα χρυσό Croquembouche. Το γλυκό αυτό είναι παραδοσιακή συνταγή των Γάλλων και προσφέρετε την εποχή των εορτών και σε τραπέζια γάμου. Είναι από τοSainsbury’s Magazine (September 1995). Κρέμα custard υπάρχει έτοιμη από την εταιρία Γιώτης. Η ζάχαρη caster υπάρχει στα ΑΒ Βασιλόπουλος αλλά μπορεί να αντικατασταθεί από τη ζάχαρη άχνη.

Υλικά :[σερβίρει 6-8 άτομα (φτιάχνει 30 Σου)]
Για τα Σου
  • 60 γρ. δυνατό αλεύρι
  • 1 κοφτή κ.γ ζάχαρη άχνη
  • 50 γρ. βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 2 μεγάλα αυγά, χτυπημένα καλά
  • 150 ml νερό
Για τη γέμιση
  • 250 γρ. Mascarpone
  • 175 ml κρέμα custard
  • 1 κ.γ βανίλια
Για την Custard
  • 330 ml γάλα πλήρες
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 6 κρόκοι από μεγάλα αυγά
  • 1 κ.σ κοφτή κορν-φλάουερ
  • 4 κ.σ ζάχαρη caster
Για την καραμέλα
  • 110 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Θα χρειαστούμε μία λαμαρίνα καλά βουτυρωμένη.

 

Για τα Σου

Αναμιγνύουμε τη ζάχαρη με το αλεύρι. Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζουμε το νερό με το βούτυρο, ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινο κουτάλι. Μόλις λυώσει το βούτυρο και το μείγμα πάρει βράση το κατεβάζουμε αμέσως από τη φωτιά για να μην εξατμισθεί μέρος του νερού. Ρίχνουμε όλο το αλεύρι μαζί και ανακατεύουμε πολύ καλά για να μη σβολιάσει (ένα μίξερ χειρός θα σας γλύτωνε από πολύ κόπο). Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη η οποία ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Θα μας πάρει γύρω στα 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά σταδιακά και αφού έχει απορροφηθεί από το μείγμα η κάθε δόση. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια στιλπνή μάζα. Βάζουμε τη λαμαρίνα που έχουμε βουτυρώσει κάτω από κρύο νερό για μερικά δευτερόλεπτα, τινάζουμε και αφαιρούμε το περιττό νερό. Αυτό θα βοηθήσει στο να δημιουργήσουμε ατμούς που θα βοηθήσουν τα Σου να φουσκώσουν. Για να σχηματίσουμε τα Σου χρησιμοποιούμε ένα κουταλάκι του γλυκού και με αυτό βάζουμε κουταλιές πάνω στη λαμαρίνα σε απόσταση 2,5 εκ. τη μία από την άλλη. Ψήνουμε στο φούρνο βάζοντας τη λαμαρίνα σε ψηλή θέση ψησίματος για 10 λεπτά. Μετά ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 15 – 20 λεπτά μέχρι τα Σου να γίνουν τραγανιστά και να αποκτήσουν να χρυσό χρώμα.Τρυπάμε το πλαϊνό μέρος από τα Σου για να βγει έξω ο ατμός και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

 

Για την Custard
Βάζουμε το γάλα και 300 ml από την κρέμα γάλακτος σε ένα αντικολλητικό σκεύος και τα βράζουμε. Χτυπάμε τους κρόκους μαζί με το κορν-φλάουερ και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και ενσωματώνουμε το μείγμα γάλακτος-κρέμας. Ανακατεύουμε καλά και επαναφέρουμε το μείγμα στο αντικολλητικό σκεύος. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι το μείγμα να είναι αρκετά παχύ για να στέκεται στη ράχη του κουταλιού. Μην αφήσετε να βράσει γιατί θα «κόψει». Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση
Χτυπάμε το mascarpone με την κρέμα custard και τέλος προσθέτουμε τη βανίλια. Βάζουμε για μία ώρα στο ψυγείο.
Για τη συναρμολόγηση του Croquembouche
Κόβουμε τα Σου στη μέση γεμίζουμε όλα τα μισά με 1 κ.γ από την κρέμα και μετά τα κολλάμε μεταξύ τους. Βάζουμε τη ζάχαρη μέσα σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λειώσει η ζάχαρη και πάρει ένα χρυσό χρώμα. Αν θέλουμε να ανακατέψουμε κουνάμε το κατσαρολάκι κυκλικά και ποτέ δεν βάζουμε μέσα σπάτουλα ή κουτάλι. Αφαιρούμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά. Βουτάμε τα Σου στην καραμέλα και μετά τα βάζουμε σε μία πιατέλα το ένα πάνω στο άλλο με τη μορφή πυραμίδας. Η καραμέλα θα βοηθήσει στο να κρατηθεί το σχήμα της πυραμίδας. Αν η καραμέλα σκληρύνει πριν τελειώσουμε την εμβάπτιση των Σου απλά επαναφέρουμε το κατσαρολάκι στο μάτι και σε χαμηλή θερμοκρασία και ξαναζεσταίνουμε μέχρι να ρευστοποιηθεί. Με την υπόλοιπη καραμέλα περιχύνουμε την πυραμίδα από την κορυφή προς τα κάτω και τα πλαϊνά της. Προσέχουμε κατά τη διαδικασία του σερβιρίσματος γιατί η καραμέλα θρυμματίζεται εύκολα.
Φωτογραφικό υλικό : Μarcelo.barth's photostream

Προσθήκη ως Αγαπημένο (14) | Εμφανίσεις: 13684
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (3)
1. 12-11-2008 14:03
 
kristieS, είμαι λάτρης των σου και τα δικά σου φαίνονται υπέροχα!!! 
Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις στην πρώτη φάση ψησίματος σε ποιούς βαθμούς έχουμε τον φούρνο. 
 
Τα συγχαρητήρια μου για τις συνταγές σου και την παρουσίαση τους!!!! :zzz :zzz
 
mb04
2. 12-11-2008 14:06
 
μάλλον απο ότι κατάλαβα τώρα που ξαναδιαβάζω την συνταγή, πρέπει να είναι στους 200 βαθμους, δηλαδή στην θερμοκρασία που έβαλες στην προθέρμαση. 
 
είναι έτσι??
 
mb04
3. 12-11-2008 16:01
 
Ναι ακριβώς και το έχω βάλει στην αρχή εννοώ την προθέρμανση γιατί ο φούρνος θέλει αρκετή ώρα για να φτάσει στην απαραίτητη θερμοκρασία. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
 
KristineS

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 16/04/09 )