Τη συγκεκριμένη τούρτα την έχω δημοσιεύσει και σε άλλο site αλλά πιστεύω ότι οι συνταγές πρέπει να είναι για όλο τον κόσμο και μιά και εδώ η υποδοχή είναι πολύ "γλυκιά", σας το αφιερώνω για να γλυκάνετε και να εντυπωσιάσετε φίλους και συγγενείς τις μέρες των γιορτών που έρχονται. Όποτε το έχω φτιάξει έχει γίνει δεκτό με ενθουσιασμό και ... λαιμαργία. Φίλες συνσαίτισες Mary και Kate ειδικότερη αφιέρωση για σας.
Υλικά
Για το κέικ κόκκινο βελούδο - 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
- 1 κ.γ baking powder
- ½ κ.γ αλάτι
- 2 κ.σ κακάο σκόνη
- 113 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 ½ κούπες λευκή ζάχαρη
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κ.γ βανίλια σε υγρή μορφή
- 1 κούπα κρέμα γάλακτος
- 2 κ.σ χρώμα κόκκινο ζαχαροπλαστικής
- 1 κ.γ λευκό ξύδι
- 1 κ.γ σόδα σε σκόνη
Για την επικάλυψη κρέμας τυριού
- 1 ½ κούπα κρέμα γάλακτος
- 227 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
- 227 γρ. τυρί Μασκαρπόνε σε θερμοκρασία δωματίου
- ¾ κ.γ βανίλια σε υγρή μορφή
- 1 κούπα ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
- Τρίμμα καρύδας
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς και βάζουμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Βουτυρώνουμε 2 φόρμες στρογγυλές και τοποθετούμε στη βάση αντικολλητικό χαρτί. Για το κέικ κόκκινο βελούδο Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το baking powder, το αλάτι και το κακάο. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο μέχρι να μαλακώσει (περίπου 1-2 λεπτά).Ρίχνουμε τη ζάχαρη σταδιακά και χτυπάμε μέχρι να γίνει μία κρέμα ελαφριά και φουσκωτή. Προσθέτουμε τα αυγά ένα – ένα και αφού το κάθε ένα έχει αναμειχθεί πολύ καλά. Με μία σπάτουλα μαζεύουμε από τα πλαϊνά του μπολ το μείγμα και το επαναφέρουμε μέσα στο μπολ. Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος με το κόκκινο χρώμα. Χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το μείγμα βουτύρου – αυγών προσθέτοντας την κρέμα γάλακτος και το αλεύρι σε τρεις φάσεις, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Σε ένα μικρό μπολάκι αναμιγνύουμε το ξύδι με τη σόδα. Αφήστε το υγρό να αφρίσει και ακολούθως προσθέστε το με γρήγορες κινήσεις στο μείγμα του κέικ. Δουλεύοντας γρήγορα μοιράζουμε το μείγμα στις 2 φόρμες και λειαίνουμε την επιφάνεια με μία σπάτουλα ή με τη ράχη ενός κουταλιού. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή διαφορετικά μέχρι να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα που βυθίζουμε στο κέντρο του κέικ. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν για περίπου 10 λεπτά. Βάζουμε μία πιατέλα και αναποδογυρίζουμε το κέικ να βγει και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Από τη στιγμή που το κέικ είναι κρύο καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα. (έτσι μπορούμε να απλώσουμε την κρέμα τυριού πιο εύκολα).
Για την επικάλυψη κρέμας τυριού Χτυπάμε με το μίξερ την κρέμα τυριού και το Μασκαρπόνε μέχρι να γίνουν μία μαλακή κρέμα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να στέκεται στους αναδευτήρες. Με μαλακές κινήσεις αλλά γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε λίγη από τη σαντιγί στην κρέμα τυριού και ανακατεύουμε μαλακά. Ακολούθως ανακατεύουμε και την υπόλοιπη σε 2 δόσεις, πάντα ανακατεύοντας μαλακά για να ενοποιηθεί το μείγμα. Καλύπτουμε και βάζουμε την επικάλυψη μέσα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες μέχρι να σφίξει για να μπορέσουμε να την απλώσουμε. Για τη συναρμολόγηση Κόβουμε κάθε κέικ σε δύο οριζόντια κομμάτια, με ένα κοφτερό μαχαίρι. Τώρα έχουμε 4 κομμάτια κέικ. Βάζουμε ένα κομμάτι κέικ, σε μία πιατέλα με τη σκληρή του πλευρά από κάτω. Σκεπάζουμε με μία στρώση κρέμας. Επαναλαμβάνουμε με τις υπόλοιπες στρώσεις και τελειώνουμε καλύπτοντας όλο το κέικ και τα πλαϊνά του με κρέμα. Μπορούμε να γαρνίρουμε το κέικ με τρίμμα καρύδας.
Προσθήκη ως Αγαπημένο (25) | Εμφανίσεις: 21677 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |