Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Οι δημοσιεύσεις μου
Ρολό κιμά με μυρωδικά και σως ροκφόρ Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από KristineS   
Τρίτη, 11/11/08
meatloaf1_400

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι δικής μου έμπνευσης. Την έφτιαξα σε κάποιο ρεβεγιόν πρωτοχρονιάς πριν αρκετά χρόνια, ειδικά για τον μπαμπά μου που είναι λάτρης του ροκφόρ. Έκτοτε φίλοι και γνωστοί όποτε έρχονται στο σπίτι μου, την ζητάνε και όποτε τη φτιάχνω γίνετει ανάρπαστη. Ελπίζω να σας ικανοποιήσει και να τέρψει τον ουρανίσκο σας τόσο όσο την αγαπημένη φίλη Ρεβέκκα που λέει χαρακτηριστικά πως "ο ουρανίσκος της στήνει τρελλό χορό"
'Οσων αφορά τον Κόλιανδρο είναι η εποχή που τον βρίσκεται εν αφθονία στις λαϊκές. Αγοράστε 2-3 ματσάκια γιατί αργότερα δεν θα τον βρίσκεται, πλύνετε, ψιλοκόψτε και φυλάξετε τον στην κατάψυξη.

Υλικά
Για το ρολό κιμά
  • 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος ή 600 γρ. μοσχαρίσιος & 400 γρ. χοιρινός
  • 3 αυγά χτυπημένα
  • 100 ml γάλα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ μαϊντανό ή δυόσμο
  • 5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. τριμμένη φρυγανιά
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • Αλάτι / πιπέρι
Για τη γέμιση
  • 1 ματσάκι κόλιανδρο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. ροκφόρ ή blue cheese
  • 10 μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 50 ml λευκό κρασί
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
Για τη σως
  • 1 φλ. λευκό κρασί
  • 1 κ.σ ξινόγαλα
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 300 γρ. ροκφόρ ή blue cheese
  • 1 κ.γ νισεστέ
Εκτέλεση
Για το ρολό κιμά

Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και το γάλα, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα μέχρι να απορροφήσει το γάλα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά. Απλώνουμε μία λαδόκολλα και βάζουμε πάνω το μείγμα του κιμά. Απλώνουμε μία δεύτερη λαδόκολλα από πάνω και με έναν πλάστη ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο κιμά όπως ανοίγουμε το φύλλο για πίτες. Το βάζουμε έτσι όπως είναι με τις λαδόκολλες για ½ ώρα στο ψυγείο.

Για τη γέμιση

Σε ένα αντικολλητικό σκεύος σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον κόλιανδρο και το ροκφόρ που έχουμε τρίψει με τα χέρια. Ανακατεύουμε καλά. Αφαιρούμε το «φύλλο» κιμά από το ψυγείο. Βγάζουμε την πάνω λαδόκολλα και στη μία άκρη κατά μήκος βάζουμε τη γέμιση. Τυλίγουμε το ρολό και πριν το κλείσουμε, γυρίζουμε τα τελειώματα του πάνω και του κάτω μέρους προς τα μέσα. Βρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας με λευκό κρασί και κλείνουμε το ρολό, ενοποιώντας τη ραφή για να μην ξεκολλήσει. Λαδώνουμε μία μεγάλη αντικολλητική φόρμα κέικ, την καλύπτουμε με λαδόκολλα και βάζουμε μέσα το ρολό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και την στρογγυλή φόρμα του κέικ με την τρύπα στη μέση. Οπτικά βγαίνει πολύ όμορφο. Ψήνουμε το ρολό σκεπασμένο σε προθερμασμένο φούρνο για ½ ώρα στους 200 βαθμούς. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε γι άλλα 30 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει. Αφαιρούμε από τη φόρμα, μαζί με τη λαδόκολλα όταν το ρολό έχει κρυώσει. Κόβουμε σε φέτες μέτριες και βάζουμε σε μία πιατέλα. Σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο.

Για τη σος

Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το κρασί και ρίχνουμε μέσα το ροκφόρ που έχουμε τρίψει με τα χέρια. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αναμιγνύουμε την κρέμα γάλακτος, με το ξινόγαλα και διαλύουμε μέσα το νισεστέ. Προσθέτουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει. Κατεβάζουμε και αφήνουμε τη σως να ξεκουραστεί.
Για το σερβίρισμα
Ζεσταίνουμε την πιατέλα με τις φέτες ρολού. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σερβίρουμε με άγριο ρύζι ή πουρέ ή κροκέτες πατάτας και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (11) | Εμφανίσεις: 19124
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (7)
1. 11-11-2008 22:40
 
Επειδή αναφέρεις τον κόλιανδρο και τη συντήρησή του θα ήθελα να μου πεις δε μαυρίζει μέσα στην κατάψυξη;; 
Οσες φορές θέλησα να διατηρήσω κάποιο μυρωδικό μετά το πέταξα γιατί είχε γίνει μαύρο . Έχεις κάποιο τρόπο να τα συντηρείς;; 
Ευχαριστώ 
Οσο για τη συνταγή σου είναι εκπληκτική αλλά προβληματίζομαι για τις θερμίδες της.
 
xanthibax
2. 12-11-2008 00:29
 
Έχω καταψύκτη που φτάνει στους -30 και αυτό συντελεί στο να μη μαυρίζουν τα μυρωδικά μου. Επίσης τα βάζω σε ειδικά σακκουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς. Παίζει και αυτό πολύ σημαντικό ρόλο. Τα σακουλάκια τα βρίσκω μόνο στο ΙΚΕΑ. Όσο για τις θερμίδες μπορείς να βάλεις κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά ή ακόμη να αφήσεις τη σάλτσα να κρυώσει (πριν το στάδιο της κρέμας γάλακτος) και να χρησιμοποιήσεις στραγγιστό γιαούρτι. Όσο για το ροκφόρ είναι μικρή η ποσότητα για να σε ανησυχεί.
 
KristineS
3. 12-11-2008 10:05
 
Πολύ ωραία συνταγή και πρωτότυπη. 
Τώρα όσο για τα μυρωδικά για να συντηρηθούν ατόφια στην κατάψυξη τα πλένουμε πολύ καλά τα αφήνουμε να στραγγίξουν λίγο και μετά τα βάζουμε σε μία πετσέτα τα αφήνουμε για καμία ώρα μετά τα γυρνάμε σε άλλη πετσέτα μέχρι να στεγνώσουν καλά. Τα κόβουμε και τα βάζουμε σε ένα οποιοδήποτε σακουλάκι και στην κατάψυξη.Εγώ τα φτιάχνω έτσι και είναι πάντα όπως τα βάζω δεν μου μαυρίζουν ποτέ. :) :)
 
Line
4. 12-11-2008 13:49
 
τελικα αμα εχεις φαντασια &μερακι καταφερνεις πολλα!μπραβο σου :eek :eek
 
maria69
5. 12-11-2008 16:04
 
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια όλων σας.
 
KristineS
6. 13-11-2008 17:08
 
KristineS μπραβο σου εισια super μαγειρισσα :upset :upset
 
giota
7. 13-11-2008 18:25
 
Ευχαριστώ πολύ giota για τα καλά σου λόγια. Ελπίζω να ευχαριστηθείς τη συνταγή.
 
KristineS

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 25/01/10 )