Η προβέντα είναι ένα είδος ψωμιού που παρασκευάζεται συνήθως σε γάμους και χαρές ανάλογα τα τοπικά έθιμα. Αυτό που θα σας παρουσιάσω φτιάχτηκε σήμερα από τη συγκάτοικο και φίλη Αλεξάνδρα προκειμένου να προσφερθεί σε γάμο. Σύμφωνα με τα έθιμα της πατρίδας της (Καλαμπάκα) και της δικής μου (Φθιώτιδα ) αυτό το ψωμί η νύφη το σπάζει, γυρνώντας στο σπίτι μετά το γάμο πάνω στο κεφάλι της ή στο πόδι της και το πετάει σε κομμάτια στους παρευρισκόμενους πίσω της. Υλικά (για 2 ψωμιά σε μέτριο ταψί)
- 3 κιλά αλεύρι μαλακό
- 2 φακελάκια μαγιά
- 1 φλιτζάνι και δυο κουταλιές ζάχαρη
- 1 φακελάκι μαστίχα
- 1 φακελάκι μαχλέπι
- 2 ½ κουταλιές αλάτι
- 4 ποτήρια νερό
- 1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο (ή ελαιόλαδο)
- Κουφέτα για τη διακόσμηση
- Μέλι και βασιλικό.
Διαδικασία
Σε μια μικρή λεκάνη διαλύουμε το ένα φακελάκι μαγιάς στα δυο ποτήρια νερό και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Το αφήνουμε σε ζεστό σημείο σκεπασμένο μέχρι να φουσκώσει και να έχει πολλές φυσαλίδες. (αυτό είναι ένα είδος προζυμιού γρήγορου. Μπορούμε να φτιάξουμε το προζύμι όπως περιγράφεται στο άρθρο προζύμι για ψωμί ή το προζύμι του εφτάζυμου για όσους το γνωρίζουν) Σε μεγάλη λεκάνη ή σκάφη ζυμώματος βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακουβίτσα. Προσθέτουμε το προζύμι την υπόλοιπη μαγιά τη μαστίχα( κοπανισμένη στις δυο κουταλιές ζάχαρη )το μαχλέπι τη ζάχαρη το αλάτι , το λάδι και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ή αλεύρι ξέρετε τώρα όσο πάρει που λένε και οι παλιές νοικοκυρές). Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί. Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη μας και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Σε μέτριο λαδωμένο ταψί βάζουμε το ένα κομμάτι της ζύμης κρατώντας λίγη για τη διακόσμηση. Η διακόσμηση γίνεται με σχήματα φυλλαράκια λουλούδια πουλιά και διάφορα άλλα σχήματα ανάλογα τα τοπικά έθιμα.( Στις φωτογραφίες φαίνονται μερικά από αυτά.) Τέλος βάζουμε τα κουφέτα να συμπληρωθεί η διακόσμηση. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο στους 50 βαθμούς σκεπασμένο με σελοφάν ή πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη μας , περίπου, και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μια ώρα και ένα τέταρτο. Σκεπάζουμε το ψωμί με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα για να μην αποκτήσει πολύ σκούρο χρώμα κατά το ψήσιμο. Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αλείφουμε με μέλι διαλυμένο σε πολύ λίγο νερό και βασιλικό. Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης. Σε άλλα μέρη της πατρίδας μας η διακόσμηση γινόταν με ειδικό τσιμπιδάκι ή δυο πιρούνια με τα οποία «κεντούσαν» την προβέντα και μετά το ψήσιμο την άλειφαν με μέλι και ζάχαρη άχνη και τη γαρνίριζαν με κουφέτα και δύο τριαντάφυλλα. Προσθήκη ως Αγαπημένο (15) | Εμφανίσεις: 35959 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |