Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Προβέντα-το ψωμί του γάμου και της χαράς Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Παρασκευή, 21/11/08
img_8876_400

Η προβέντα είναι ένα είδος ψωμιού που παρασκευάζεται συνήθως σε γάμους και χαρές ανάλογα τα τοπικά έθιμα.

Αυτό που θα σας παρουσιάσω φτιάχτηκε σήμερα από τη συγκάτοικο και φίλη Αλεξάνδρα προκειμένου να προσφερθεί σε γάμο. Σύμφωνα με τα έθιμα της πατρίδας της (Καλαμπάκα) και της δικής μου (Φθιώτιδα ) αυτό το ψωμί η νύφη το σπάζει, γυρνώντας στο σπίτι μετά το γάμο πάνω στο κεφάλι της ή στο πόδι της και το πετάει σε κομμάτια στους παρευρισκόμενους πίσω της.

Υλικά (για 2 ψωμιά σε μέτριο ταψί)
  • 3 κιλά αλεύρι μαλακό
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 1 φλιτζάνι και δυο κουταλιές ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μαστίχα
  • 1 φακελάκι μαχλέπι
  • 2 ½ κουταλιές αλάτι
  • 4 ποτήρια νερό
  • 1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο (ή ελαιόλαδο)
  • Κουφέτα για τη διακόσμηση
  • Μέλι και βασιλικό.
Διαδικασία
Σε μια μικρή λεκάνη διαλύουμε το ένα φακελάκι μαγιάς στα δυο ποτήρια νερό και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα πηχτό χυλό. Το αφήνουμε σε ζεστό σημείο σκεπασμένο μέχρι να φουσκώσει και να έχει πολλές φυσαλίδες. (αυτό είναι ένα είδος προζυμιού γρήγορου. Μπορούμε να φτιάξουμε το προζύμι όπως περιγράφεται στο άρθρο προζύμι για ψωμί ή το προζύμι του εφτάζυμου για όσους το γνωρίζουν)

img_8872_400Σε μεγάλη λεκάνη ή σκάφη ζυμώματος βάζουμε το αλεύρι και ανοίγουμε μια λακουβίτσα. Προσθέτουμε το προζύμι την υπόλοιπη μαγιά τη μαστίχα( κοπανισμένη στις δυο κουταλιές ζάχαρη )το μαχλέπι τη ζάχαρη το αλάτι , το λάδι και το υπόλοιπο νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ή αλεύρι ξέρετε τώρα όσο πάρει που λένε και οι παλιές νοικοκυρές).

Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο σκεπασμένη μέχρι να διπλασιαστεί.

Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη μας και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Σε μέτριο λαδωμένο ταψί βάζουμε το ένα κομμάτι της ζύμης κρατώντας λίγη για τη διακόσμηση.

Η διακόσμηση γίνεται με σχήματα φυλλαράκια λουλούδια πουλιά και διάφορα άλλα σχήματα ανάλογα τα τοπικά έθιμα.( Στις φωτογραφίες φαίνονται μερικά από αυτά.)

img_8871_400Τέλος βάζουμε τα κουφέτα να συμπληρωθεί η διακόσμηση.

Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο στους 50 βαθμούς σκεπασμένο με σελοφάν ή πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη μας , περίπου, και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μια ώρα και ένα τέταρτο. Σκεπάζουμε το ψωμί με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα για να μην αποκτήσει πολύ σκούρο χρώμα κατά το ψήσιμο.

Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το αλείφουμε με μέλι διαλυμένο σε πολύ λίγο νερό και βασιλικό.

Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο κομμάτι της ζύμης.

Σε άλλα μέρη της πατρίδας μας η διακόσμηση γινόταν με ειδικό τσιμπιδάκι ή δυο πιρούνια με τα οποία «κεντούσαν» την προβέντα και μετά το ψήσιμο την άλειφαν με μέλι και ζάχαρη άχνη και τη γαρνίριζαν με κουφέτα και δύο τριαντάφυλλα.


Προσθήκη ως Αγαπημένο (15) | Εμφανίσεις: 24747
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (12)
1. 22-11-2008 00:27
 
Τι όμορφο που είναι!!!!! Συγχαρητήρια Ξανθή. Σ΄ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας τις παραδόσεις του τόπου σου. Είναι πραγματικά πολύτιμες!!
 
KristineS
2. 22-11-2008 08:57
 
Πανέμορφο !!! Εδώ βλέπεις πραγματικά με τι αγάπη και μεράκι έχει φτιαχτεί αυτό το αριστούργημα. :zzz :zzz
 
Line
3. 22-11-2008 11:01
 
Συγχαρητήρια Ξανθή, υπέροχη δουλειά, έχουμε και εμείς εδώ στην Θράκη ένα παρόμοιο έθιμο, μόνο που σπάνε την κουλούρα της νύφης όπως το λένε πριν το γάμο.
 
xrysa
4. 22-11-2008 11:03
 
Πολύ όμορφο! Κορίτσια είστε καλλιτέχνες. Ψωμί του γάμου έτσι στολισμένο φτιάχνουν και στην Κρήτη.
 
Ranja
5. 22-11-2008 14:29
 
Καταπληκτικό Ξανθή. Γεια στα χέρια της φίλης σου Αλεξάνδρας. Εύχομαι καλοστέριωτο το νέο ζευγάρι και να το φτιάξετε ξανά μαζί στους γάμους της Αρτεμούλας. Ευχαριστούμε για τη συνταγή και για τις πληροφορίες. Λατρεύω να διαβάζω έθιμα διαφόρων περιοχών, σε ότι κι αν αφορούν.
 
rena
6. 23-11-2008 00:51
 
πω πω !!!! εχω μείνει άφωνη!! 
σ'ευχαριστούμε Ξανθη που μας μαθαίνεις τις παραδόσεις του τόπου μας!!!!
 
mb04
7. 23-11-2008 15:10
 
Μπράβο, Ξανθή, πολύ ωραία η ιδέα σου να βάλεις την προβέντα στις συνταγές, να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, έτσι δε λένε; Είδαν την προβέντα σας οι γονείς μου και ξετρελάθηκαν! Και στα παιδιά σου, σου ευχόμαστε!
 
katerina
8. 25-11-2008 19:58
 
Συγχαρήρια πρόκειται πράγματι για μια καταπλήκτικη δουλειά.Σας ευχαρηστούμε που μοιράζεσται μαζι μας αυτες τις τόσο όμορφες και παραδοσιακές συνταγές!!! :eek :eek
 
beriwww
9. 26-11-2008 10:47
 
Τα συγχαρητήριά μου και στις δυό σας. Χρυσοχέρες!! Να είσαι καλά Ξανθή μου να κάνεις και στην κόρη σου!
 
Mary
10. 26-11-2008 17:01
 
Συγχαρητήρια και απο μένα και στις 2 σας! 
Αυτό δεν ειναι ψωμι ειναι κέντημα!! 
Και αυτα τα διακοσμητικά σαν ψεύτικα βρε παιδί μου! Τι ωραίο χέρι ειναι αυτο! 
Να υποθέσω πως οι νύφες που το έσπαγαν το ψωμί στο κεφάλι και όχι στο πόδι το έκαναν γιατι μετάνοιωναν το γάμο; 
:grin :grin :grin  
Ωχ ωχ! Και αυτα τα κουφέτα πονανέεεεε...
 
al1975
11. 27-07-2010 10:10
 
Συγχαρητήριοα μια απο τις πολυ ωραιες προβέντες που έχω δει....και αν έχω δει....καθότι η καταγωγή μου είανι απο το Δομοκό. 
Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τι ακριβώς δείχνει αυτό το έθιμο....ότι είναι δυνατή η νύφη και το γεγονος ότι το πεταει στον κόσμο το κανει για να έχει ψωμί όπου σταθεί και όπου βρεθεί...αν μπορούσε κάποιος να με διαφωτίσει????
 
mariach
12. 27-07-2010 12:44
 
mariach αν η καταγωγή σου είναι από Δομοκό θα πρέπει να ξέρουν οι μεγαλύτεροι αυτό το έθιμο, κι εγώ από χωριό της Λαμίας είμαι. 
Υπάρχει και καλύτερο στόλισμα το οποίο έχει γίνει στο γάμο του γιου μου. 
Το έθιμο στα μέρη μας έχει να κάνει με το καλό ριζικό της οικογένειας αλλά και τη γλύκα του ζευγαριού. 
Σε κάθε τόπο όμως της Ελλάδας μπορεί να συμβολίζει και κάτι διαφορετικό.Εγώ το συνάντησα και στην Πολωνία όπου έγινε ο γάμος του παιδιού μου. 
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιο σου.
 
xanthibax

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 16/07/09 )