Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Αφιερώματα arrow Το μάζεμα της ελιάς
Το μάζεμα της ελιάς Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 5
Έχει υποβληθεί από MB04   
Κυριακή, 23/11/08
Ευρετήριο άρθρου
Το μάζεμα της ελιάς
Σελίδα 2

Tο Σάββατο που μας πέρασε ξεκινήσαμε με το έτερον ήμισυ να μαζέψουμε τις ελίτσες μας από το εξοχικό – μην φανταστείτε κανένα λιοστάσι – 3 δένδρα έχουμε όλα κι όλα. Είχαν όμως έναν υπέροχο καρπό εφέτος που δεν σου πήγαινε η καρδιά να τον αφήσεις αμάζευτο.

1_400_12

Λοιπόν ξεκινάω να σας περιγράφω την διαδικασία μαζέματος της ελιάς Πρώτα στρώνουμε κάτω απο την ελια, το λιόπανο.

2_400_15

Μετά ανεβαίνουμε στην σκάλα και κόβουμε τις περιττές κλάρες απο το δένδρο και τις ρίχνουμε στο λιόπανο, δηλαδή κάνουμε συγχρόνως και κλάδεμα. Τις υπόλοιπες που μένουν στο δένδρο τις μαζεύουμε με το χέρι μία-μία ή τις τραβάμε απο το κλαδί μ'ενα μικρό τσουγρανάκι –σαν αυτά που παίζουν τα μικρά στην θάλασσα.

Με τον ιδιο τρόπο καθαρίζουμε και τα κλαδιά που έχουμε κόψει.

3_400_11

Εγω πάντως έβαλα μία καρέκλα

4_400_11

πήρα αγκαλιά τα κλαδιά και τις μαζευα μία – μία, χωρίς να κουραστώ καθόλου

5_400_05

και τέλος τις έβαζα πεντακάθαρες στο τσουβαλάκι.

6_400_05

Πως τις φτιάξαμε ?
Μόλις γίνουν μετά απο 25 μέρες θα σας τις παρουσιάσω και θα σας δώσω και τον τροπο κατασκευής τους. Τις κλάρες που κόβουμε τις αφήνουμε λίγο να ξεραθούν και χωρίζουμε τα μικρά ξυλαράκια για προσάναμα και τα μεγαλύτερα τα κόβουμε για την ψησταριά , τον φούρνο ή το τζάκι. Η ελιά κάνει την καλύτερη φωτιά/κάρβουνο και δίνει υπέροχο άρωμα σε ότι ψήσουμε.

Εαν οι ελιές προορίζονται για λάδι δεν χρειάζεται να βγάλουμε όλα τα φύλλα γιατι στο ελαιοτριβείοπου θα τις πάμε,  εχουν μηχανημα που τα διαχωρίζει

7_400_02

Λεπτομέριες για την παραγωγή του λαδιού μπορείτε δείτε σε παλαιότερο ποστ πατώντας εδώ : Γεύσεις με ιστορία

Και που είσαστε ??? δεν θέλω σχόλια !!!!!!!! γιατί ξέρω μερικές κυρίες, οοοοονόματα να μην λέμε που θα αρχίσουν να σχολιάζουν πως περνώ τα σ/κ !!!!!!!!!!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 18011
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (17)
1. 25-11-2008 06:37
 
Και του χρόνου να είστε καλά! Πολύ ωραίο θέμα.
 
vago
2. 25-11-2008 08:12
 
μπραβο γεια στα χερια σας! καλοφαγωτες!
 
FRANKIE
3. 25-11-2008 08:41
 
Και του χρόνου με υγεία. 
Πάντως είσαι τυχερή που έχετε μόνο 3 και όχι 25 που έχω εγώ γύρω γύρω στο σπίτι.Μία βδομάδα θα πάρει για να της μαζέψουμε.Από τώρα το σκέφτομαι........ 
Εμένα επειδή είναι μικρές μαζεύονται κατά τις 15 του Δεκέμβρη, τότε θεωρητικά είναι και έτοιμες.
 
Line
4. 25-11-2008 09:53
 
Μπράβο Μαριώ μου! 
Πολύ αναλυτικές οι φωτό σου και πολυ ωραίες και οι ελιές σου!Και του χρόνου! 
Βέβαια έχω να πω πως λείπει μια φωτογραφία...αυτή της Ελληνίδας αγρότισας...
 
al1975
5. 25-11-2008 09:54
 
Μπράβο Μαράκι! Και του χρόνου. Αξιοποιείς επικοδομητικά τα Σ/Κ σου! :grin Αλήθεια, μόνο αυτές τις φωτό έβγαλες? :x Που είσαι εσύ που παλεύεις με τα λιόδεντρα? :p
 
Mary
6. 25-11-2008 10:24
 
ευχαριστώ κορίτσια για τα καλά σας λόγια. 
 
Ειδατε που σας είπα ότι θα βρεθούνε μερικές-μερικές ονόματα να μην λέμε, που θα σχολιάζουν!! Δεν φταίτε εσεις, εγω φταίω που σας έστειλα την βουκολική μου φωτογραφία !!!!!!!!!!!!! 
Εσεις δηλαδή πως θα μαζεύατε ελιές?? με δωδεκάποντο και μίνι??
 
mb04
7. 25-11-2008 10:53
 
Και του χρόνου και του χρόνου!! Να στε γεροί και δυνατοί να μαζεύετε τις ελίτσες. Ανυπομονώ για ποστ του φτιαξίματος. :)
 
rena
8. 25-11-2008 11:00
 
μαρακι μπραβο!!!αξια!!! 
και του χρονου με υγεια..καλοφαγωτες!!
 
margarita79
9. 25-11-2008 11:04
 
Ρενάκι δοκίμασε εχθές ο αντρας μου και μου είπε ότι είναι σχεδόν ετοιμες. ηταν αρκετά γινομένες και ξεπικρίσανε αμέσως. σήμερα είναι 9 μέρες που τις έχουμε στο αλατόνερο. μάλλον σε κανα-δυο μέρες θα βάλω το ποστ.
 
mb04
10. 25-11-2008 11:06
 
ευχαριστούμε μαργαριτούλα μου :zzz
 
mb04
11. 25-11-2008 16:41
 
Καταπληκτική εμπειρία,του χρόνου θα έρθω κι εγώ στο μάζεμα της ελιάς!! 
Μαράκι να είστε καλά, περιμένω τη διαδικασία για το φτιάξιμο πριν αρχίσω να φτιάχνω (θα μου φέρουν την άλλη εβδομάδα)
 
xanthibax
12. 25-11-2008 17:02
 
Αχ τι ωραία Ξανθή μου, να έρθεις για να γλυτώσω εγώ γιατί όπως είδες μερικές - μερικές, με κοροιδεύουν!!!!  
 
Να πατήσετε στο τέλος του ποστ εκει που λέει ''Γεύσεις με ιστορία'' να δείτε φωτογραφίες που είχα τραβήξει πέρυσι στο ελαιοτριβείο. 
 
φιλάκια
 
mb04
13. 25-11-2008 18:26
 
Μπράβο Μαρία και του χρόνου! πολύ καλές οι ελιές σου αλλά αυτή η καρέκλα τι ρόλο βαράει? Μήπως σηκώθηκες μόνο για να τραβήξεις τις φωτογραφίες? Στην επόμενη συνάντηση να έρθεις με τον άντρα σου να τον ρωτήσω να μου πει εκείνος τι έκανες για να πεισθώ! Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε μόνο τρεις και είναι ένα θέμα αλλά προς το παρών είναι οι δικοί μου. Μετά θα σε παίρνω σαν έμπειρη που είσαι μαζί μου. ¨
 
voula
14. 27-11-2008 16:26
 
Βουλίτσα, μήπως θέλεις να μου πεις κάτι?? 
 
θα βαλω βρε αυριο τις ελιες που φτιάξαμε και θα σκασεις απο το κακό σου! 
(δηλαδή ο αντρας μου τις έφτιαξε χιχιχι)
 
MB04
15. 02-12-2008 19:31
 
Συγχαρητήρια!! καταπληκτικό θέμα! Χαίρομαι πολύ που υπάρχουν ακόμη άνθρωποι με ενδιαφέροντα!!
 
Scoogy


Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 09/12/10 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός