Σελίδα 1 από 2 Tο Σάββατο που μας πέρασε ξεκινήσαμε με το έτερον ήμισυ να μαζέψουμε τις ελίτσες μας από το εξοχικό – μην φανταστείτε κανένα λιοστάσι – 3 δένδρα έχουμε όλα κι όλα. Είχαν όμως έναν υπέροχο καρπό εφέτος που δεν σου πήγαινε η καρδιά να τον αφήσεις αμάζευτο.
Λοιπόν ξεκινάω να σας περιγράφω την διαδικασία μαζέματος της ελιάς Πρώτα στρώνουμε κάτω απο την ελια, το λιόπανο. Μετά ανεβαίνουμε στην σκάλα και κόβουμε τις περιττές κλάρες απο το δένδρο και τις ρίχνουμε στο λιόπανο, δηλαδή κάνουμε συγχρόνως και κλάδεμα. Τις υπόλοιπες που μένουν στο δένδρο τις μαζεύουμε με το χέρι μία-μία ή τις τραβάμε απο το κλαδί μ'ενα μικρό τσουγρανάκι –σαν αυτά που παίζουν τα μικρά στην θάλασσα. Με τον ιδιο τρόπο καθαρίζουμε και τα κλαδιά που έχουμε κόψει. Εγω πάντως έβαλα μία καρέκλα πήρα αγκαλιά τα κλαδιά και τις μαζευα μία – μία, χωρίς να κουραστώ καθόλου και τέλος τις έβαζα πεντακάθαρες στο τσουβαλάκι. Πως τις φτιάξαμε ? Μόλις γίνουν μετά απο 25 μέρες θα σας τις παρουσιάσω και θα σας δώσω και τον τροπο κατασκευής τους. Τις κλάρες που κόβουμε τις αφήνουμε λίγο να ξεραθούν και χωρίζουμε τα μικρά ξυλαράκια για προσάναμα και τα μεγαλύτερα τα κόβουμε για την ψησταριά , τον φούρνο ή το τζάκι. Η ελιά κάνει την καλύτερη φωτιά/κάρβουνο και δίνει υπέροχο άρωμα σε ότι ψήσουμε. Εαν οι ελιές προορίζονται για λάδι δεν χρειάζεται να βγάλουμε όλα τα φύλλα γιατι στο ελαιοτριβείοπου θα τις πάμε, εχουν μηχανημα που τα διαχωρίζει Λεπτομέριες για την παραγωγή του λαδιού μπορείτε δείτε σε παλαιότερο ποστ πατώντας εδώ : Γεύσεις με ιστορία Και που είσαστε ??? δεν θέλω σχόλια !!!!!!!! γιατί ξέρω μερικές κυρίες, οοοοονόματα να μην λέμε που θα αρχίσουν να σχολιάζουν πως περνώ τα σ/κ !!!!!!!!!!! Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 22799 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
|