Παραδοσιακή συνταγή που την κάνουμε βέβαια σπάνια, όχι λόγο δυσκολίας αλλά, γιατί δε σταματάμε ποτέ στο 1 κομμάτι. Είναι το αγαπημένο γλυκό του αδελφού μου και μιας και μου το ζήτησε του το έφτιαξα.
Υλικά - 500 γρ. φύλλο Βηρυτού
- 250 γρ. βούτυρο
για τη γέμιση - 4 φλυτζ. αμύγδαλα
- 1 1/2 φλυτζ. φυστίκια αράπικα
- 1 φλυτζ. τριμμένη φρυγανιά
- 1 φλυτζ. ζάχαρη
- 1 1/2 κ.σ. κανέλα
- 1 κ.σ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
|
| για το σιρόπι - 500 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. νερό
- λίγο χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο και τα χοντροκόβουμε στο μούλτι. Καθαρίζουμε τα φυστίκια από το τσόφλι τους και τα χοντροκόβουμε και αυτά. Ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε πολύ καλά. |
| Λιώνουμε το βούτυρο. Ανοίγουμε το φύλλο και το κόβουμε στα τέσσερα. Αλείφουμε βούτυρο το κάθε κομμάτι φύλλου και βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά γέμιση στην άκρη. Το τυλίγουμε σε ρολό. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο πυρέξ. Τα αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς στη μεσαία θέση για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα. |
| Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Βράζουμε το σιρόπι για πέντε λεπτά και το ρίχνουμε καυτό επάνω στα στριφτάρια. Όσο πιο πολύ τα αφήνουμε τόσο πιο πολύ τραβάνε. Οπότε το σιρόπιασμα είναι θέμα γούστου. Γίνονται περίπου 60 κομμάτια. |
|
Προσθήκη ως Αγαπημένο (23) | Εμφανίσεις: 12862 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |