Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Στριφτάρια Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από Mary   
Κυριακή, 23/11/08
pb230028_400

Παραδοσιακή συνταγή που την κάνουμε βέβαια σπάνια, όχι λόγο δυσκολίας αλλά, γιατί δε σταματάμε ποτέ στο 1 κομμάτι. Είναι το αγαπημένο γλυκό του αδελφού μου και μιας και μου το ζήτησε του το έφτιαξα.

Υλικά
  • 500 γρ. φύλλο Βηρυτού
  • 250 γρ. βούτυρο

για τη γέμιση

  • 4 φλυτζ. αμύγδαλα
  • 1 1/2 φλυτζ. φυστίκια αράπικα
  • 1 φλυτζ. τριμμένη φρυγανιά
  • 1 φλυτζ. ζάχαρη
  • 1 1/2 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.σ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
pb220016_400

για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 500 γρ. νερό
  • λίγο χυμό λεμόνι
Εκτέλεση
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο και τα χοντροκόβουμε στο μούλτι. Καθαρίζουμε τα φυστίκια από το τσόφλι τους και τα χοντροκόβουμε και αυτά. Ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε μια λεκάνη και ανακατεύουμε πολύ καλά.
pb220022_400

Λιώνουμε το βούτυρο. Ανοίγουμε το φύλλο και το κόβουμε στα τέσσερα. Αλείφουμε βούτυρο το κάθε κομμάτι φύλλου και βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά γέμιση στην άκρη. Το τυλίγουμε σε ρολό.

Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο πυρέξ. Τα αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς στη μεσαία θέση για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.

pb220023_400

Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Βράζουμε το σιρόπι για πέντε λεπτά και το ρίχνουμε καυτό επάνω στα στριφτάρια. Όσο πιο πολύ τα αφήνουμε τόσο πιο πολύ τραβάνε. Οπότε το σιρόπιασμα είναι θέμα γούστου.

Γίνονται περίπου 60 κομμάτια.

pb220024_400

Προσθήκη ως Αγαπημένο (23) | Εμφανίσεις: 12862
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 24-11-2008 08:16
 
τι μας κανεις πρωι πρωι δευτεριατικα κοριτσι μου; τελεια θα ναι . και εγω που τρελενομαι για σιροπιαστα θα τα τιμησω!
 
FRANKIE
2. 24-11-2008 11:06
 
αχ βρε μαιρουλα με τα σιροπιαστα σου!ειναι τα αγαπημενα μου!!!!!οτι πρεπει ειναι αυτο τον καιρο..με παρασερνεις! :zzz
 
maria69
3. 24-11-2008 12:18
 
φοβερά !! μπραβο Μαιρούλα. 
Εχω και εγώ παρόμοια συνταγή αλλα τα λέμε φλογέρες! 
ολοι στην οικογένεια τα λατρεύουν. Να προσθέσω ότι κρατάνε πολύ -αν προλάβουν βέβαια- χωρίς να χανουν τίποτα απο την γεύση τους.
 
mb04
4. 24-11-2008 16:13
 
Mmmm τέλεια!! Κι εγώ φλογέρες τα ξέρω. Μπράβο Μαίρη! :)
 
rena
5. 24-11-2008 17:23
 
Κυρία Μαίρη τα συγχαρητηριά μου! ;) ;) ;) Εγώ τα ξέρω και με τις δύο ονομασίες αλλα σημασία εχει η εξαιρετική γεύση τους.Να ανφέρω επίσης ότι τα έχω δοκιμάει με καρύδια και ήταν εξίσου φανταστικά. :zzz
 
atalanth
6. 25-11-2008 17:03
 
Μαιρη τι θαυμασιο γλυκο ειναι αυτο??? 
:upset :upset :upset  
Συγχαρητηρια :zzz
 
giota

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 24/11/08 )