Υλικά: Για τη βάση του γλυκού - 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
- ¾ κούπας βούτυρο (γάλακτος)
- 6 αυγά
- 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
- ½ κούπα μέτρια τριμμένο καρύδι
- 3-4 κ.σ σουσάμι ελαφρά καβουρντισμένο
- Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
- 2 κουταλάκια κανέλα
- ¼ κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη
- Άχνη ζάχαρη
Για το σιρόπι - ½ κούπα ζάχαρη
- ½ κούπα μέλι
- 2 κούπες νερό
- ανθόνερο
| | Για την κρέμα Α’ - 1 ½ λίτρο γάλα
- 4 αυγά
- 2 ½ κούπες ζάχαρη
- 1 ½ κούπα αλεύρι
- ½ κ.γ κανέλα
Για την κρέμα Β’
- ½ λίτρο γάλα
- 6 κ.γ άνθος αραβοσίτου [βανίλια]
- 6 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
- 1 κρόκος αυγού
Για το σερβίρισμα - Γλυκό τριαντάφυλλο ή βύσσινο (προαιρετικά)
- Κανέλα ή γαρίφαλο (προαιρετικά)
|
Εκτέλεση:
Για τη βάση του γλυκούΧτυπάμε το βούτυρο για λίγη ώρα. Προσθέτουμε τους κρόκους και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στο μεταξύ χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Προσθέτουμε εναλλάξ το σιμιγδάλι που έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ, τη 1 κ.γ κανέλα, το γαρίφαλο, τα καρύδια, το σουσάμι και τέλος τη μαρέγκα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι με ένα ταψί. Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.
Για το σιρόπι Ανακατεύουμε τα υλικά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Αρωματίζουμε με το ανθόνερο.
Για την κρέμα Α Βάζουμε στην κατσαρόλα το αλεύρι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε τους κρόκους χτυπημένους με λίγο γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα και την κανέλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Στο τέλος κατεβάζουμε από την φωτιά, όταν κρυώσει λίγο η κρέμα ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα και ανακατεύουμε καλά.Βάζουμε στο ψυγείο. Για την κρέμα Β
Βάζουμε στην φωτιά το γάλα με το άνθος Γιώτη και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις πάρει βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο και τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους. Ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά καλά και βάζουμε στο ψυγείο. Για τη συναρμολόγηση Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι όσο είναι ακόμα ζεστό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη. Το βάζουμε για λίγο στο γκριλ να καραμελώσει. Όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανέλα. Απλώνουμε την κρέμα Α σε ένα παχύ στρώμα και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Αφαιρούμε από το ψυγείο και απλώνουμε και τη δεύτερη κρέμα σε μία λεπτή στρώση. Προαιρετικά στο σερβίρισμα ρίχνουμε λίγο γλυκό κουταλιού ή πασπαλίζουμε με κανέλα ή γαρίφαλο. Αυτή΄η συνταγή είναι από μετάφραση λατινικού κειμένου και ως εκ τούτου τροποποιημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μοντέρνα υλικά. Είναι ένα από τα γλυκά που χρησιμοποιούσαν σαν επιδόρπια στο Βυζάντιο. Το έχω φτιάξει 2-3 φορές αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ γιατί δεν μπορώ τα σιρόπια. Έχει αποσπάσει καλές κριτικές από τους λάτρεις των πολύ γλυκών. Ελπίζω να σας αρέσει. Καλή επιτυχία! Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 25118 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |