Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Βυζαντινό ή Δούλκιο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από KristineS   
Τετάρτη, 26/11/08
Υλικά:

Για τη βάση του γλυκού

  • 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
  • ¾ κούπας βούτυρο (γάλακτος)
  • 6 αυγά
  • 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  • ½ κούπα μέτρια τριμμένο καρύδι
  • 3-4 κ.σ σουσάμι ελαφρά καβουρντισμένο
  • Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • 2 κουταλάκια κανέλα
  • ¼ κουταλάκι γαρίφαλο σκόνη
  • Άχνη ζάχαρη
Για το σιρόπι
  • ½ κούπα ζάχαρη
  • ½ κούπα μέλι
  • 2 κούπες νερό
  • ανθόνερο
 

Για την κρέμα Α’

  • 1 ½ λίτρο γάλα
  • 4 αυγά
  • 2 ½ κούπες ζάχαρη
  • 1 ½ κούπα αλεύρι
  • ½ κ.γ κανέλα
Για την κρέμα Β’
  • ½ λίτρο γάλα
  • 6 κ.γ άνθος αραβοσίτου [βανίλια]
  • 6 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 κρόκος αυγού
Για το σερβίρισμα
  • Γλυκό τριαντάφυλλο ή βύσσινο (προαιρετικά)
  • Κανέλα ή γαρίφαλο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Για τη βάση του γλυκού

Χτυπάμε το βούτυρο για λίγη ώρα. Προσθέτουμε τους κρόκους και το ξύσμα πορτοκαλιού. Στο μεταξύ χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα. Προσθέτουμε εναλλάξ το σιμιγδάλι που έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ, τη 1 κ.γ κανέλα, το γαρίφαλο, τα καρύδια, το σουσάμι και τέλος τη μαρέγκα. Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με αλεύρι με ένα ταψί. Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Για το σιρόπι

Ανακατεύουμε τα υλικά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Αρωματίζουμε με το ανθόνερο.

Για την κρέμα Α

Βάζουμε στην κατσαρόλα το αλεύρι και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε τους κρόκους χτυπημένους με λίγο γάλα χλιαρό και ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα και την κανέλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα. Στο τέλος κατεβάζουμε από την φωτιά, όταν κρυώσει λίγο η κρέμα ρίχνουμε μέσα τα ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα και ανακατεύουμε καλά.Βάζουμε στο ψυγείο.

Για την κρέμα Β

Βάζουμε στην φωτιά το γάλα με το άνθος Γιώτη και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις πάρει βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο και τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους. Ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά καλά και βάζουμε στο ψυγείο.

Για τη συναρμολόγηση

Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το περιχύνουμε με το σιρόπι όσο είναι ακόμα ζεστό. Το αφήνουμε να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη. Το βάζουμε για λίγο στο γκριλ να καραμελώσει. Όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη κανέλα. Απλώνουμε την κρέμα Α σε ένα παχύ στρώμα και βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Αφαιρούμε από το ψυγείο και απλώνουμε και τη δεύτερη κρέμα σε μία λεπτή στρώση.

Προαιρετικά στο σερβίρισμα ρίχνουμε λίγο γλυκό κουταλιού ή πασπαλίζουμε με κανέλα ή γαρίφαλο.

Αυτή΄η συνταγή είναι από μετάφραση λατινικού κειμένου και ως εκ τούτου τροποποιημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μοντέρνα υλικά. Είναι ένα από τα γλυκά που χρησιμοποιούσαν σαν επιδόρπια στο Βυζάντιο. Το έχω φτιάξει 2-3 φορές αλλά δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ γιατί δεν μπορώ τα σιρόπια. Έχει αποσπάσει καλές κριτικές από τους λάτρεις των πολύ γλυκών. Ελπίζω να σας αρέσει.

Καλή επιτυχία!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (5) | Εμφανίσεις: 20705
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (9)
1. 26-11-2008 21:59
 
Πολύ ωραίο γλυκό Χριστίνη σε ευχαριστούμε για την συνταγή αλλα βυζαντινό δεν είναι 
Το παντεσπάνι δεν έχει σουσάμι , ξηρους καρπούς, πορτοκαλι και γαρύφαλλο, αλλα ειναι αφράτο πολύ με σπογγώδη υφή και καλά σιροπιασμένο με ελαφρύ σιρόπι που δεν έχει ανθόνερο και μέλι σίγουρα. 
Η κρέμα ειναι πατισερί βανίλια σφιχτή και απο πάνω έχει πολύ λεπτό στρώμα σαντιγί με κανέλα. 
Αύριο θα πάω να πάρω και θα δοκιμάσω να φτιάξω το παντεσπάνι.
 
al1975
2. 26-11-2008 22:29
 
Χριστίνη μου, κι εγώ όσες φορές το δοκίμασα δεν είχε ούτε σουσάμι, ούτε ξηροκάρπια στο παντεσπάνι. Μία συμπαγής βάση ήταν, που ναι μεν θύμιζε τσουρέκι αλλά δεν ήταν. Και σίγουρα μα σίγουρα δεν είχε ανθόνερο μέσα. Τη γεύση του ανθόνερου την ξεχωρίζω από μακρυά γιατί είμαι αλλεργική μάλλον. Να σκεφτείς έφτιαξα κάτι σου καποια στιγμή χρησιμοποιώντας ανθόνερο και δεν ξαναδοκίμασα λόγω της αλλεργίας. Μάλλον κάτι άλλο παίζει στο βυζαντινό.
 
rena
3. 26-11-2008 23:37
 
Sorry παιδιά αλλά αυτή τη συνταγή είχα. Έχω όμως μία ιδέα, θα πεταχτώ μέχρι ένα ζαχαροπλαστείο στη Λεωφ. Αλεξάνδρας που φτιάχνει Βυζαντινό και θα προσπαθήσω να πάρω τη συνταγή.
 
KristineS
4. 27-11-2008 09:05
 
Αντε βρε παιδιά βρείτε την σωστή συνταγή να την μάθουμε και εμείς οι άσχετοι. :grin Να θυμήσω πως υπάρχει και το τσατ που μπορούμε να ανταλάξουμε απόψεις και να μάθουμε κιόλας(εγώ σίγουρα θα έχω πολλές απορίες). :sigh
 
atalanth
5. 27-11-2008 10:28
 
η μητερα μου ειπε οτι ειναι τσουρεκοειδης βαση και ισως εχει μαχλεπι αλλα και αυτη δε θυμαται ακριβως οποτε τζιφος..αν τη βρειτε και εμενα θα με ενδιεφερε για να κανω εκπληξη σε πολιτισσα γιαγια και μαμα
 
margarita79
6. 27-11-2008 11:37
 
Ούσα βυζαντινολόγος πάντως με εργασίες πάνω στη διατροφή των βυζαντινών..αυτό το γλυκό δεν το έτρωγαν!!χιχιχιχι 
Δεν ξέρω αν πράγματι έχει μαχλέπι αλλά διαβάζοντας τη συνταγή μου φαίνεται ότι θα πήγαινε!
 
Marinaki
7. 27-11-2008 11:47
 
Κι όμως αν και δεν είμαι Βυζαντινολόγος, αυτό το γλυκό είναι από σύγγραμα καθηγητή Βυζαντινολογίας με έδρα στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης με θέμα τη διατροφή την εποχή του Βυζαντίου και μπορείς να το βρείς στη βιβλιοθήκη Αθηνών και στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Αθηνών. Αν εκείνος που επικαλείται αντίστοιχες πηγές στα λατινικά λέει ανακρίβιες, τότε ανακρίβειες σας ματαφέρω.
 
KristineS
8. 27-11-2008 14:42
 
@Κριστίν: Δώσε μου βιβλιογραφια αν θες. 
@Μαρινάκι: μαχλέπι δεν έχει σίγουρα
 
al1975
9. 27-11-2008 21:50
 
H Mαργαρίτα τελικά ειχε δίκιο. 
Το παντεσπάνι ειναι με σιμιγδάλι και μοιαζει με σάμαλι. 
Μπραβο Μαργαρίτα!
 
al1975

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 29/11/08 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός