Σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας συνηθίζουν ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας να φτιάχνουν κάποια γλυκά τα οποία καταναλώνουν οι ίδιοι ή μοιράζουν σε συγγενείς και φίλους. Ένα από αυτά τα γλυκά είναι τα Βάρβαρα της Θράκης το οποίο έχει σαν βάση το σιτάρι κι άλλους ξηρούς καρπούς ενώ στη Νάουσα φτιάχνουν ένα γλυκό με καρύδια κάτι σαν μπακλαβά που το ονομάζουν γκρακλιάνο. Εγώ θα σας δώσω τη συνταγή με τα βάρβαρα για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι τα έθιμα της Πατρίδας μας. Υλικά
- 1/2 κιλό σιτάρι
- 1/2 κιλό Ζάχαρη
- δύο πρέζες αλάτι
- 1 ποτήρι σταφίδες ξανθές
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 κουταλάκι κύμινο
- 1 φλιτζάνι αλεύρι άσπρο
- 200 -250 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
Διαδικασία - Μουλιάζετε το στάρι αποβραδίς , το πρωί το ξεπλένεστε και το βάζετε να βράσει σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσει και να ανοίξει ο κόκκος.
- Προσθέτετε τότε τη ζάχαρη και το αλάτι συνεχίστε το βράσιμο παρακολουθώντας μήπως χρειαστεί κι άλλο νερό.
- Πρέπει να είναι ένας αραιός χυλός αφού το σιτάρι διαλύεται.Όταν αυτό συμβεί προσθέτουμε τις σταφίδες κι αφήνουμε να βράσει λίγο.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Στο διάστημα αυτό καβουρντίζουμε το αλεύρι μέχρι να ροδίσει ελαφρά ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το ρίχνουμε σιγά σιγά στη χλιαρή βαρβάρα ανακατεύοντας ζωηρά.
- Όταν ενσωματωθούν καλά το ξαναβάζουμε στη φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση όχι περισσότερο.
- Ο χυλός δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτός γιατί όταν κρυώσει θα πήξει.Αν αυτό συμβεί αραιώστε το με λίγο βραστό νερό.
- Την ίδια περίπου συνταγή ακολουθούν και στη Λευκάδα αλλά προσθέτου λάδι και δεν καβουρντίζουν το αλεύρι και το ονομάζουν σιταροκουρκούτι.
Σέ άλλες περιοχές προσθέτουν στον πάτο μιας κατσαρόλας αποξηραμένα σύκα και βερίκοκα χοντροκομμένα και αδειάζουν από πάνω το χυλό ώστε να μουσκέψουν τα φρούτα. Πληροφορίες από το βιβλίο της Εύης Βουτσινά "'Της γης το χρυσάφι" Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 9050 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |