Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Βάρβαρα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Τετάρτη, 03/12/08

Σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας συνηθίζουν ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας να φτιάχνουν κάποια γλυκά τα οποία καταναλώνουν οι ίδιοι ή μοιράζουν σε συγγενείς και φίλους.

Ένα από αυτά τα γλυκά είναι τα Βάρβαρα της Θράκης το οποίο έχει σαν βάση το σιτάρι κι άλλους ξηρούς καρπούς ενώ στη Νάουσα φτιάχνουν ένα γλυκό με καρύδια κάτι σαν μπακλαβά που το ονομάζουν γκρακλιάνο.

Εγώ θα σας δώσω τη συνταγή με τα βάρβαρα για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι τα έθιμα της Πατρίδας μας.

Υλικά
  • 1/2 κιλό σιτάρι
  • 1/2 κιλό Ζάχαρη
  • δύο πρέζες αλάτι
  • 1 ποτήρι σταφίδες ξανθές
  • 1/2 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι κύμινο
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι άσπρο
  • 200 -250 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
Διαδικασία
  • Μουλιάζετε το στάρι αποβραδίς , το πρωί το ξεπλένεστε και το βάζετε να βράσει σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσει και να ανοίξει ο κόκκος.
  • Προσθέτετε τότε τη ζάχαρη και το αλάτι συνεχίστε το βράσιμο παρακολουθώντας μήπως χρειαστεί κι άλλο νερό.
  • Πρέπει να είναι ένας αραιός χυλός αφού το σιτάρι διαλύεται.Όταν αυτό συμβεί προσθέτουμε τις σταφίδες κι αφήνουμε να βράσει λίγο.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Στο διάστημα αυτό καβουρντίζουμε το αλεύρι μέχρι να ροδίσει ελαφρά ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το ρίχνουμε σιγά σιγά στη χλιαρή βαρβάρα ανακατεύοντας ζωηρά.
  • Όταν ενσωματωθούν καλά το ξαναβάζουμε στη φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση όχι περισσότερο.
  • Ο χυλός δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτός γιατί όταν κρυώσει θα πήξει.Αν αυτό συμβεί αραιώστε το με λίγο βραστό νερό.
  • Την ίδια περίπου συνταγή ακολουθούν και στη Λευκάδα αλλά προσθέτου λάδι και δεν καβουρντίζουν το αλεύρι και το ονομάζουν σιταροκουρκούτι.
Σέ άλλες περιοχές προσθέτουν στον πάτο μιας κατσαρόλας αποξηραμένα σύκα και βερίκοκα χοντροκομμένα και αδειάζουν από πάνω το χυλό ώστε να μουσκέψουν τα φρούτα.
Πληροφορίες από το βιβλίο της Εύης Βουτσινά "'Της γης το χρυσάφι"

Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 5534
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (11)
1. 04-12-2008 12:24
 
Mπράβο Ξανθή που μας έκανες αυτή την συνταγή! 
Είναι η αγαπημένη του μπαμπά μου και κάθε χρόνο την φτιάχνει η αδερφή του για να κεράσει για την γιορτή της. 
Εμείς τα λέμε τα Βάρβαρα και βάζουμε και πολύ σουσάμι και ξερά σύκα.
 
al1975
2. 04-12-2008 14:20
 
Πολυ ωραια συνταγη δεν την ηξερα.Μπραβο Ξανθη.Θα τη δοκιμασω.
 
iwanna
3. 04-12-2008 14:31
 
Πολύ ωραία συνταγή Ξανθή, θα την δοκιμάσω το Σαββάτο και θα σου πω. 
Φιλάκια ,κοριτσάκι. :grin
 
melita
4. 04-12-2008 17:08
 
Ωραία συνταγή! και εγω την κάνω αλλά παραλείπω το αλεύρι και ψιλοκόβω μήλο κόκκινο και λίγο κυδώνι και γίνεται μυρωδάτο. Το βάζω στο ψυγείο και τα παιδιά μου το τρώνε κρύω σε μπολάκια
 
xghealth
5. 04-12-2008 18:29
 
Αχ μου θυμισες τη γιαγιακα μου! Εχω να φαω χρονια Βαρβαρα.
 
polyxenitsa
6. 04-12-2008 18:34
 
επειδη βρε κοριτσια εγω δεν το εχω φαει μαλλον ποτε αλλα απλα το εχω ακουστα σαν ονομασια για βοηθηστε με...σαν κρεμα ειναι?πως σερβιρεται...κατι μου φερνει η περιγραφη με το σταρι αλλα δε ξερω μηπως το εχω φαει με αλλη ονομασια...
 
margarita79
7. 04-12-2008 18:49
 
Σερβίρεται σε μπωλάκια σαν κρέμα οπως το ειπες,μονο που έιναι πολύ πλούσιο σε ξηρους καρπους σταφίδες σουσάμι ξερά φρουτα κλπ.Επειδή έχει μέσα το κίμινο είναι πολύ χαρακτηριστικό,δεν μοιάζει με άλλα γλυκά κρεμώδη πχ μουσταλευριά. 
Εγω το ξέρω Βάρβαρα άλλοι το γλυκο αυτο το λένε η Βαρβάρα. 
Περιμένω σήμερα το μπωλάκι μου πάντως να το φάω..
 
al1975
8. 04-12-2008 21:03
 
τωρα εγω θα το πω....αλλο λετε εσεις προφανως αλλά η γιαγια μου φτιαχνει ενα τετοιο γλυκο σε μπολακι με σταρι και ξηρους καρμους και σταφιδες και το λεει κολιβοζουμι :grin
 
margarita79
9. 04-12-2008 21:18
 
Kαι στα δικά μου μέρη Βαρβάρα το λέμε, μόνο που δεν βάζουμε αλεύρι και βράζουμε χωριστά τις σταφίδες για να μην δώσουν χρώμα στο σιτάρι. Επίσης δεν βάζουμε κύμινο και εκτός από σταφίδες προσθέτουμε καλαμπόκι και ξερά σύκα.  
Καλά έκανες και έβαλες την συνταγή Ξανθή για να θυμόμαστε και τις παραδόσεις :)
 
xrysa
10. 04-12-2008 21:21
 
Σας ευχαριστώ όλες από καρδιάς.  
Μαργαρίτα αυτό είναι άλλο πράγμα θα βρώ πότε ακριβώς το φτιάχνουν, δεν το θυμάμαι αυτή τη στιγμή και θα το γράψω.
 
xanthibax
11. 17-12-2010 23:26
 
Η μαμα μου την Βαρβαρα την κανει υπερπαραγωγη :p βαζει μεσα εκτος απο σταφιδες αποξηραμενα συκα,φρεσκα μηλα σε κομματακια,κυδωνι κ φυσικα μπολικο καβουρδισμενο σουσαμι κ λιγο ταχινι.Κοριτσια ειναι απλα θεικη :zzz :zzz
 
STAMY

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 04/12/08 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news

Μαγειρεύουμε με :

Cuisineware - Διπλό αντιπολιτικό τηγάνι ομελετιέρα
Το Top στην φιλοξενία