Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Μελομακάρονα με σιμιγδάλι Νο.01 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 24
Έχει υποβληθεί από Mary   
Τρίτη, 09/12/08
Ευρετήριο άρθρου
Μελομακάρονα με σιμιγδάλι Νο.01
Σελίδα 2
Μελομακάρονα

H συνταγή αυτή είναι της φίλης μας dina k. Sparti που είχε πρωτοδημοσιεύσει στο Hungry και την οποία μου πρότειναν πέρσι τα κορίτσια ως την καλύτερη για μελομακάρονα. Μιας και τα έφτιαξα πάλι φέτος θεώρησα σωστό να την παραθέσω. Ντίνα σ ευχαριστώ για τη συνταγή που είναι άψογη και εγγυημένη.

Υλικά
  • 2 κούπες (250γρ) ελαιόλαδο ή 1 ελαιόλαδο και 1 ηλιέλαιο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 κούπα κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκ. σόδα
  • 1 κουτ. γλυκ. ξύσμα πορτοκαλιού & λεμονιού
  • 1 κουτ. γλυκ. τριμμένη κανέλλα και γαρύφαλλο
  • 1/2 - 3/4 της κούπας σιμιγδάλι χοντρό
  • 1 κιλό αλεύρι (εγώ προτιμώ Robin hood)
  • 300 γρ. καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη
Για το σιρόπι
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 2 κούπες μέλι
  • 1/2 πορτοκάλι
  • 1 ξύλο κανέλας
Μελομακάρονα
Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη ανακατεύεις το λάδι με την ζάχαρη. Προσθέτεις την σόδα που την διαλύεις στο χυμό πορτοκάλι. Ρίχνεις το κονιάκ, το ξύσμα, το μπέικιν , τα μπαχαρικά, τα καρύδια και το σιμιγδάλι.

Μελομακάρονα

Σιγά - σιγά προσθέτεις και το αλεύρι. Ανάβεις το φούρνο σου στους 170 στον αέρα. Στρώνεις λαδόκολλα στο ταψί σου. Πλάθεις σε ότι σχήμα θές.

Ψήνεις για 20 λεπτά περίπου. Τα αφήνεις να κρυώσουν. Τραβάς την λαδόκολλα και τα αφήνεις μέσα στο ταψί.
Ετοιμάζεις το σιρόπι με το μισό μέλι.

Μελομακάρονα

Το ρίχνεις ζεστό πάνω στα μελομακάρονα και κουνάς το ταψί πέρα - δώθε να τα σκεπάσει και λίγο. Από πάνω με ένα κουτάλι ρίχνεις το υπόλοιπο μέλι και τα στολίζεις με λίγο τριμμένο καρύδι. Τα αφήνεις έτσι όλο το βράδυ.

Το πρωί θα δεις ότι το σιρόπι που έμεινε στο ταψί είναι ελάχιστο και πηχτό. Τα μελομακάρονά σου έχουν πιεί όσο θέλανε.

Μελομακάρονα

Η μόνη αλλαγή που έκανα στην συγκεκριμένη συνταγή είναι στους βαθμούς ψησίματος, τους οποίους ανέβασα στους 180 και αυτό γιατί επέμενε ο σύζυγος (φούρναρης είναι μπορώ να του κοντραριστώ σε θέματα ψησίματος!)
Και φυσικά εγώ έφτιαξα τη διπλή δόση. Τι να μας κάνει μία. Ήδη πέρασε ο αδελφός μου από το σπίτι και πήρε το μερτικό του.
Μελομακάρονα

Προσθήκη ως Αγαπημένο (52) | Εμφανίσεις: 115029
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (24)
16. 01-12-2009 14:52
 
Joannoula τα κουταλάκια στη ζαχαροπλαστική είναι πάντα κοφτά εκτός και αν γράφει κάτι διαφορετικό στη συνταγή. 
Σου εύχομαι καλή επιτυχία! :)
 
Mary
17. 18-12-2009 14:33
 
Καταπληκτικά έγιναν τα μελομακάρονα Μαίρη μου :zzz ακολούθησα & την πατέντα του μελώματος, ενθουσιάστηκαν όλοι :) 
Φέτος, όλα τα γλυκά είναι Μary΄s συνταγές ;)
 
joannoula
18. 19-12-2009 01:02
 
Λοιπον παιδια εκανα την εξαιρετικη αυτη συνταγη και φετος  
 
Επειδη περισυ μου φαινοταν οτι καπως κριτσανιζε το σιμιγδαλι θα αναφερω τι εκανα για οσους θελησουν φετος να τα φτιαξουν: 
Καταρχην οπως ειχα πει οτι θα εκανα δεν εβαλα χοντρο σιμιγδαλι αλλά ψιλο που νομιζω εκανε τη μεγαλη διαφορα. 
Επισης δεν τα αφησα να κρυωσουν οπως λεει η συνταγη αλλά τα βουτηξα ζεστα στο καυτο σιροπιμεσα στην κατσαρολα σε πενταδες.Τα αφησα για 1 λεπτο και τα εβγαλα με τρυπητη στη λαμαρινα οπου ξαναεριξα απο πανω τους σιροπι(οχι παρα πολυ). 
Τα εφερα καναδυο φορες τουμπα τα πανω κατω και πασπαλισα το καρυδι.Τα αφησα 20 λεπτα και τα μετεφερα σε πιατελα. 
Εγιναν φοβερα,οσο πρεπει μελωμενα και τραγανα!Εκανα διπλη δοση κερασα την πολυκατοικια και ολοι παραμιλουσαν! 
Το μονο που θελω να παρατηρησω ειναι οτι ο χρονος ψησιματος στον δικο μου φουρνο τουλαχιστον δεν ειναι 20 λεπτα σε καμμια πειρπτωση.Τα εψησα στην αρχη στους 180 πανω κατω για 20 λεπτα και μετα τα γυρισα στον αερα για 15 λεπτα ακομα.
 
margarita79
19. 18-12-2009 22:55
 
Μαράκι μόλις τα τελείωσα (διπλή δόση) Φανταστικά. Εβαλα ψιλό σιμιγδάλι (μήπως το γλιτώσω στο οτι κρατάει) αλλά τελικά μαλλον δεν έχει διάφορά. Η διαφορά είναι στο μέλωμα οπως ανέφερες ;) Θα βγαλω φωτο (αυριο πια γιατί κοιμάμαι όρθια) να σας τα δείξω
 
mariaZ
20. 19-12-2009 15:54
 
Και του χρόνου σε όλες  
 
 
mariaZ
21. 20-12-2009 03:27
 
ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ... ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΣΑΣ..ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΑΚΟΜΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΔΟΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΑ..
 
VASILIKH
22. 09-01-2010 02:29
 
Αν και καθυστερημένα σας βάζω τα μελομακάρονα μου. Τα έκανα για δεύτερη φορά και ήταν πραγματικά πολύ καλά. έβαλα τη μια φορά χονδρό σιμιγδάλι και την άλλη ψιλό και τα δεύτερα νομίζω πως ήταν καλύτερα και μελώθηκαν πιο καλά. Και του χρόνου. Λειτουργώ λίγο με καθυστέρηση αλλά τι να κάνουμε.Μικρομάνα βλέπετε!! 
 
 
voula
23. 11-12-2010 02:21
 
Πολύ καλή συνταγή! 
Μπράβο σε όσους την δοκιμάσανε! 
 
Πολλές συμβουλές, τιπς και συνταγές για μελομακάρονα έχει και στο παρακάτω site: 
 
melonakarona.gr 
Καλές γιορτές
 
EYTYXHS
24. 04-12-2011 17:02
 
Φέτος φτιάξαμε αυτά τα μελομακάρονα, και πρέπει να πώ, ότι είναι τα καλύτερα που έχω φτιάξει. Διαβάζοντας τα σχόλια, αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ψιλό σιμιγδάλι, αν και προσωπικά δεν θα με ενοχλούσε και το χοντρό ακόμα κι αν "κράταγε" λίγο. Κατά τα άλλα ακολούθησα τη συνταγή κατά γράμμα. Αποτέλεσμα: Πολύ ωραία γεύση με έντονο το άρωμα του μελιού. Ζουμερά χωρίς να πανιάσουν. Η μικρή μου, που βοήθησε και στην παρασκευή, τα έφαγε σε 3 στάδια. Ωμά ως ζύμη, ψημένα ως μπισκότα, μελωμένα ως μελομακάρονα. Σημειώστε ότι μέλι δεν είχε ξαναφάει στη ζωή της, δεν της άρεσε, και τούτα τα τσάκισε. Θα τα καθιερώσουμε και ως μπισκότα, γιατί και έτσι τα τσάκισε βουτώντας στο γάλα.
 
arhontia

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.



Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 09/12/12 )