Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ζαχαροπλαστική - Παραδοσιακά και Εποχιακά arrow Χριστουγεννιάτικο Γλυκό με σπόρους παπαρούνας από την Πολωνία
Χριστουγεννιάτικο Γλυκό με σπόρους παπαρούνας από την Πολωνία Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Κυριακή, 28/12/08
img_8964_400
Υλικά (για δύο ρολά)
Για το φύλλο
  • 3 ½ φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
  • 1 φλιτζ του τσαγιού γάλα χλιαρό
  • ¼ φλιτζ τσαγιού ζάχαρη
  • 25 γρ μαγιά νωπή
  • 2 κρόκους αυγών
  • 1 κουταλιά του γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 6 κουταλιές σούπας λιωμένο βούτυρο
Για τη γέμιση
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεσμένο παπαρουνόσπορο
  • ½ φλιτζ τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 3 κουταλιές σούπας σταφίδες
  • ½ φλιτζ τσαγιού ζάχαρη
  • 4 κουταλιές σούπας μέλι
  • ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλιά σούπας μπράντι ή ρούμι
  • 1 κουταλιά σούπας ξύσμα λεμονιού
  • 1 ασπράδι αυγού
Διαδικασία
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό γάλα, το βούτυρο τη ζάχαρη το ξύσμα λεμονιού, τους κρόκους των αυγών και το αλάτι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και ζυμώνουμε μια ζύμη μαλακή (αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό χλιαρό ). Τη σκεπάζουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει.
  • Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μπολ βάζουμε τον παπαρουνόσπορο τις σταφίδες την κανέλα τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού κι ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.
  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε το μέλι και το ρούμι ή το μπράντι κι ανακατεύουμε πολύ καλά για 2-3 λεπτά.
  • Ρίχνουμε την κρέμα μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά κι αφήνουμε να κρυώσει.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη σε δύο χοντρά παραλληλόγραμμα φύλλα.
  • Μοιράζουμε τη γέμιση στο κάθε φύλλο και τυλίγουμε σε ρολό. Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί κι αφήνουμε λίγο να φουσκώσει η ζύμη τους ξανά.
  • Αλείφουμε με ασπράδι αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.
  • Αφού κρυώσουν τα κόβουμε με μυτερό μαχαίρι και σερβίρουμε.
img_8960_400

Προσθήκη ως Αγαπημένο (1) | Εμφανίσεις: 6940
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (2)
1. 29-12-2008 23:18
 
Ξανθή χάρηκα πολύ που είδα ότι έβαλες αυτή τη συνταγή. Αυτό το ημίγλυκο ψωμί (γιατί περί ψωμιού πρόκειται) λέγεται Μακόβιετς και το έχω δοκιμάσει από τα χέρια της Εύης Βουτσινά όταν της έφτιαξα το βιβλίο της Το Ψωμί. Είναι από τα καλύτερα που ξέρω. Ως πληροφορίες να συμπληρώσω ότι στην Πολωνία συνηθίζουν να τρίβουν τον παπαρουνόσπορο τρεις φορές για να τον κάνουν αλοιφή. Μια όταν είναι στεγνός, μετά από το πρώτο μούλιασμα τη δεύτερη, και όταν είναι τελείως μαγειρεμένος την τρίτη.
 
Mary
2. 29-12-2008 23:39
 
Φαντάζομαι ότι είναι φλιτζάνια ? (3 ½ αλεύρι μαλακό)
 
KristineS

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 17/04/09 )