Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Χριστόψωμο Νο.01 Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Δευτέρα, 29/12/08
p1020324_400
Το χριστόψωμο το φτιάχνω κάθε χρόνο όχι μόνο τα Χριστούγεννα αλλά και την πρωτοχρονιά.
Θεωρώ ότι είναι ευλογία για το σπίτι.Αυτή τη συνταγή μου θα μοιραστώ μαζί σας.
Αυτό το ψωμί αφιερώνει η ελληνική οικογένεια με ευλάβεια στη Γέννηση του Χριστού που θα στέρξει να μεταβάλει τα «πλουμίδια» σε ευλογημένη πραγμάτωση.
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας παρασκευάζουν κουλούρες τα «Χριστοκούλουρα» που μοιάζουν με τα Χριστόψωμα, είναι όμως μικρότερα, τα οποία και κρεμούν δίπλα στα εικονίσματα για όλο το έτος ενισχύοντας τους πόθους της οικογένειας.
Υλικά
  • 4 κούπες αλεύρι μαλακό
  • 25 γρ μαγιά νωπή
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλιά βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1 κουταλιά γλυκάνισο
  • 1 ½ κούπες νερό
  • Λίγο αλάτι
  • Σουσάμι καρύδια
  • Λίγο λάδι για το ταψί
Διαδικασία
  • Σε λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε μισή κούπα χλιαρό νερό. Προσθέτουμε μια κούπα αλεύρι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε χλιαρό μέρος να φουσκώσει για 15 περίπου λεπτά. Στο διάστημα αυτό βράζουμε το γλυκάνισο σε ένα φλιτζάνι του καφέ νερό το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  • Σε ταψί λαδωμένο διαμέτρου 22 περίπου εκατοστών τοποθετούμε τη ζύμη μας κρατώντας λίγη για το στόλισμα του ψωμιού. Συνήθως κάνουμε ένα σταυρό και στα τέταρτα που δημιουργούνται κάνουμε φύλλα αρνάκια πουλάκια δεντράκια .
  • Τοποθετούμε καρύδια ολόκληρα σε διάφορα σημεία του ψωμιού και πασπαλίζουμε με σουσάμι
  • Σκεπάζουμε το ψωμί και το αφήνουμε σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Ψήνουμε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.
  • Μόλις το ψωμί μας πάρει χρώμα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο κι αυτό γιατί έχει μέσα ζάχαρη και με το ψήσιμο θα γίνει πολύ σκούρο έως καμένο.
Καλή σας επιτυχία και Χρόνια Πολλά
Προσθήκη ως Αγαπημένο (24) | Εμφανίσεις: 24142
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (14)
1. 29-12-2008 20:19
 
Και του χρόνου Ξανθή. Υγεία και χαρά στο σπιτικό σας! :)
 
rena
2. 29-12-2008 23:08
 
Να είσαι καλά κι εσύ και η οικογένειά σου. Αυτή η συνταγή είναι από τις καλύτερες Ξανθή.
 
sgr
3. 29-12-2008 23:20
 
Μπράβο Ξανθή! Υπέροχο φαίνεται και καμμιά σχέση με αυτά του φούρνου που εμένα προσωπικά δεν μου αρέσουν καθόλου.
 
Mary
4. 30-12-2008 14:15
 
Ωραία συνταγή Ξανθή και του χρόνου να 'στε καλά να την φτιάξετε :)
 
xrysa
5. 31-12-2008 16:18
 
Μπράβο Ξανθή !!!  
Και του χρόνου, να έισαι καλά και να μοιράζεσαι μαζί μας τέτοια όμορφα πράγματα!
 
al1975
6. 31-12-2008 18:24
 
Και του χρόνου ξανθή μου. 
Να είσαι καλά εσύ και η οικογενειά σου. 
φιλάκια!
 
melita
7. 01-01-2009 21:53
 
χρόνια πολλά Ξανθή σε εσένα και την οικογένεια σου.να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις και του χρόνου.
 
atalanth
8. 02-01-2009 23:39
 
Καλή χρονιά. Και του χρόνου με υγεία να ξαναφτιάξεις αυτό το αριστούργημα για την οικογένεια σου.Εύχομαι τα καλύτερα.
 
Line
9. 03-01-2009 12:02
 
Σας ευχαριστώ πολύ και του χρόνου με υγεία όλοι μας. Σας βάζω και μια φωτογραφία από το πρωτοχρονιάτικο !!!!
 
xanthibax
10. 15-11-2009 21:09
 
ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΥΓΕΙΑ, ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ
 
annakouki
11. 05-12-2009 13:26
 
ευχαριστω για την συνταγη σου
 
giorma
12. 05-12-2009 14:02
 
giorma κι εγώ ευχαριστώ και σου εύχομαι καλές γιορτές!!
 
xanthibax
13. 12-12-2011 23:57
 
μια ερωτηση - οταν βραζουμε το γλυκανισο βαζουμε μονο το νερο ή και το γλυκανισο; Ευχαριστώ
 
m54
14. 13-12-2011 00:15
 
Καλησπέρα m54 αν θα βάλεις και το γλυκάνισο είναι δικό σου καθαρά θέμα. 
Επειδή η συνταγή είναι εδώ τρία χρόνια πριν έχω κάνει βελτιώσεις οι οποίες δεν έχουν εδώ καταχωρηθεί. 
Τι σημαίνει αυτό αν βάλεις μόνο το νερό έχεις μια ήπια παρουσία του γλυκάνισου αν το βάλεις όλο θα είναι πιο έντονο. 
Ευχαριστώ που επέλεξες τη συνταγή
 
xanthibax

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 24/12/14 )