Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Κυδωνάτο Μυτιληνιό! Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από peloukos   
Δευτέρα, 12/01/09

Αυτή είναι μια αγαπημένη συνταγή της οικογένειας και είναι καταπληκτική μιας και ξεφεύγει από το κλασσικό μοσχαρίσιο κρέας με πατάτες!Είναι μία Μυτιληνιά- Μικρασιάτικη συνταγή που θα σας εκπληξει! Ακόμα και αν τα κυδώνια σαν φρούτα δεν σας αρέσουν δοκιμάστε τα εδώ και δεν θα χάσετε, θα αλλάξετε τελείως γνώμη!

ΥΛΙΚΑ:
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας για κατσαρόλα σε κομμάτια
  • 4-5 κυδώνια σε 4α ή 8α ανάλογα το μέγεθος
  • 2 πατάτες κομμένες (προαιρετικά)
  • 1 ντομάτα στο τρίφτη*
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1-2 κ.σ ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

*ντομάτα αν δεν είναι στην εποχή της μπορείτε να την αντικαταστήσετε με κονκασέ, μπορείτε επίσης να βάλετε παραπάνω ντομάτα αν θέλετε το φαί πιο... σαλτσάτο!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε λίγο το κρεμμύδι, προσθέτουμε το κρέας και το φέρνουμε αρκετές βόλτες να τσιγαριστεί καλά. Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το μπαχάρι (το αλάτι στο τέλος για να μην γίνει σκληρό το κρέας και το πιπέρι στο τέλος για να μην μας πικρίσει το φαγητό!). Αφήνουμε το κρέας να βγάλει τα ζουμάκια του και να σιγοβράσει. Μόλις μισομαλακώσει το κρέας προσθέτουμε τα κυδώνια (και τις πατάτες αν βάλουμε). Από εδώ και πέρα δεν ανακατεύουμε το φαί με κουτάλα για να μην μας λιώσουν ή σπάσουν τα κυδώνια, αν πρέπει να ανακατέψουμε το κάνουμε κουνώντας την κατσαρόλα! Σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσει μέχρι το κρέας να γίνει μαλακό και τρυφερό και μέχρι τα κυδώνια να μαλακώσουν τελείως. Σερβίρεται ζεστό με μπόλικο ψωμί για παπάρες με λευκό κρασάκι ή μπύρα και καλή παρέα!

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη αν το δοκιμάσετε!!


Συμβουλή: αν θωρήσετε πως το φαγητό χρειάζεται υγρά ΜΗΝ βάλετε νερό γιατί το νερό κάνει τα φαγητά πιο άνοστα, είναι προτιμότερο να προσθέσετε ζωμό κρέατος αν και στην συγκεκριμένη συνταγή δεν πιστεύω να χρειαστέι

Ευχαριστώ για την ανάγνωση!!!!
Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 10798
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (8)
1. 13-01-2009 18:40
 
Aπο τα πιο αγαπημένα μου φαγητά! 
Σε ευχαριστώ peloukos!
 
al1975
2. 13-01-2009 18:46
 
Το ίδιο φαγητό το φτιάχνουν στη Λευκάδα το λένε "Σοφιγάδο" και αντί ντομάτας προσθέτουν πετιμέζι και βέβαια δεν έχει πατάτες.
 
xanthibax
3. 13-01-2009 20:19
 
Τέλεια η συνταγή σου.Και χαίρομαι επιτέλους που βρίσκω και κάποιον που συμφωνεί μαζί μου ότι όταν μαγειρεύουμε το κρέας και βάζουμε νερό γίνεται άνοστο.Εγώ ποτέ δεν βάζω νερό πάντα το ψήνω σε χαμηλή φωτιά και μόνο με το νερό που βγάζει το ίδιο και γίνεται τέλειο. :zzz  
Εκτός και αν κάνω σούπα βέβαια.......
 
Line
4. 13-01-2009 22:58
 
xanthi και η εκδοχή με το πετιμέζι ακούγεται πολύ καλή!Λατρεύω το πετιμέζι αν και είναι λόγι δύσκολο να το βρεις στις μέρες μας!Line εγώ νεράκι βάζω μόνο όταν κάνω δικό μου ζωμό και όταν βράζω μακαρόνια ρύζι ή όσπρια!Να την κάνεις την συνταγή είναι καταπληκτική!Al1975 από που είσαι που την δοκίμασες την συνταγή?
 
peloukos
5. 13-01-2009 23:12
 
Αν θέλεις την εκδοχή με το πετιμέζι μπορείς να τη βρεις στο site ως Σοφιγάδο, όσο για το πετιμέζι υπάρχουν τρόποι να βρεις στην Αθήνα αλλά και να φτιάξεις πολύ εύκολα τη εποχή των σταφυλιών.
 
xanthibax
6. 13-01-2009 23:14
 
xanthi thanks πραγματικά! Στην Λέσβο υπάρχει ένα χωριό όπου κάνουν χειροποίητους λουκουμάδες και τους σερβίρουν με πετιμέζι..Να ξερες τι μου θύμησες!
 
peloukos
7. 14-01-2009 10:04
 
Είμαι από αυτές που τα κυδώνια σαν φρούτα δεν μου αρέσουν αλλά αυτή η συνταγή σε προκαλεί να την δοκιμάσεις.
 
voula
8. 16-01-2009 04:51
 
Βουλα έχεις δίκιο το κυδώνι πολλοί μίσησαν το κυδωνάτο όμως..κανείς!!πλάκα κάνω σαφώς όλα είναι θέμα ορέξεων και γούστου αλλά πραγματικά είναι τέλειο στο φαγητό...Αξίζει να το δοκιμάσει κανεις!
 
peloukos

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 08/11/10 )