Υλικά :
- 2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ αλάτι
- 3 κ.σ βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή
- ¼ κούπας νερό χλιαρό
- ¼ κούπας γάλα χλιαρό
- 1 αυγό
Για τη γέμιση
- 300 γρ. τυρί κατίκι ή άλλο κρεμμώδες τυρί
- 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 150 γρ. ροκφόρ σε κομματάκια
Εκτέλεση :
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο και τρίβουμε με το χέρι να γίνει το μείγμα σαν τραχανάς. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε με το γάντζο του μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 10΄περίπου, μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη ελαστική και απαλή. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για μία ώρα. Ανοίγουμε τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε παραλληλόγραμμα φύλλο 30x40 εκ. Απλώνουμε το κατίκι στην επιφάνεια της ζύμης και πασπαλίζουμε με το ροκφόρ και τα καρύδια. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και κόβουμε κατά μήκος σε 2 κομμάτια. Γυρίζουμε τα δύο κομμάτια της ζύμης με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.Τυλίγουμε τα κομμάτια σε πλεξούδα και σχηματίζουμε ένα στεφάνι.Βάζουμε το στεφάνι σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα ή στους 200 βαθμούς σε κανονικό φούρνο για 25 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρώμα. Μυστικό - Διατηρείτε 1 μήνα στην κατάψυξη. Πρέπει να το ξεπαγώσουμε αρκετές ώρες πριν το σερβίρουμε.
Η συνταγή είναι από το περιοδικό Αλφαβητάρι της μαγειρικής τόμος Χριστούγεννα με κάποιες αλλαγές δικές μου. Προσθήκη ως Αγαπημένο (14) | Εμφανίσεις: 12306 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |