Από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία λαχανικά, με τονωτικές, χωνευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Στην κατηγορία των λαδερών οι αγκινάρες αλά πολίτα είναι από τα πιό γευστικά φαγητά. Πολύ επιτυχημένος είναι επίσης ο συνδυασμός της αγκινάρας με σάλτσα αυγολέμονο, αλλά και με αρνάκι φρικασέ. Το τρυφερό μέρος της τρώγεται και ωμό σαν σαλάτα με λαδόξυδο, όσο για τα φύλλα της, οι καλοφαγάδες τα τιμούν βραστά και ωμά, σαν συνοδευτικό του ποτού τους.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ
- Πλούσια σε βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, ιώδιο και φώσφορο η αγκινάρα έχει υψηλή διατροφική αξία και όχι μόνο.
- Ο χυμός της θεωρείται εξαιρετικά ευεργετικός για το συκώτι, τη χολή, το ουροποιητικό σύστημα, ακόμη και για τη μείωση της χοληστερίνης.
- Από τα φύλλα και το κοτσάνι της παίρνουν με εκχύλισμα μια κρυσταλική, πικρή και αρωματική ουσία, την κιναρίνη, καθώς και διάφορα χρήσιμα ένζυμα, που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα φάρμακα αλλά και σε απεριτίφ.
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
- Οι αργίτικες (πρώιμες), οι πολίτικες (όψιμες) και οι νοστιμότατες άγριες αγκινάρες, είναι τα πιο γνωστά είδη.
Διαλέξτε τις πιο σφιχτές και ζωηρόχρωμες. Διατηρείστε τες στο ψυγείο, μέσα σε κλειστή πλαστική σακούλα, για μία περίπου εβδομάδα!
Από τη Ρίτα Βελώνη (διατροφή) Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 12015 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |