Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Διατροφή arrow Τρυφερές αγκινάρες
Τρυφερές αγκινάρες Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 2
Έχει υποβληθεί από Faye   
Δευτέρα, 26/01/09

 Από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία λαχανικά, με τονωτικές, χωνευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
Στην κατηγορία των λαδερών οι αγκινάρες αλά πολίτα είναι από τα πιό γευστικά φαγητά.
Πολύ επιτυχημένος είναι επίσης ο συνδυασμός της αγκινάρας με σάλτσα αυγολέμονο, αλλά και με αρνάκι φρικασέ.
Το τρυφερό μέρος της τρώγεται και ωμό σαν σαλάτα με λαδόξυδο, όσο για τα φύλλα της, οι καλοφαγάδες τα τιμούν βραστά και ωμά, σαν συνοδευτικό του ποτού τους.

 

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟ
  • Πλούσια σε βιταμίνες Α και C, φολικό οξύ, κάλιο, ασβέστιο, ιώδιο και φώσφορο η αγκινάρα έχει υψηλή διατροφική αξία και όχι μόνο.
  • Ο χυμός της θεωρείται εξαιρετικά ευεργετικός για το συκώτι, τη χολή, το ουροποιητικό σύστημα, ακόμη και για τη μείωση της χοληστερίνης.
  • Από τα φύλλα και το κοτσάνι της παίρνουν με εκχύλισμα μια κρυσταλική, πικρή και αρωματική ουσία, την κιναρίνη, καθώς και διάφορα χρήσιμα ένζυμα, που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα φάρμακα αλλά και σε απεριτίφ.
ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
  • Οι αργίτικες (πρώιμες), οι πολίτικες (όψιμες) και οι νοστιμότατες άγριες αγκινάρες, είναι τα πιο γνωστά είδη.
Διαλέξτε τις πιο σφιχτές και ζωηρόχρωμες.
Διατηρείστε τες στο ψυγείο, μέσα σε κλειστή πλαστική σακούλα, για μία περίπου εβδομάδα!
Από τη Ρίτα Βελώνη (διατροφή)

Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 12015
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 01-02-2009 11:24
 
Δεν μου πολυαρέοουν οι αγγινάρες, σπάντια τις έτρωγα, α λα πολίτα, και δεν ξέρω να τις καθαρίσω καθόλου. Μόνο στην Κρήτη μου άρεσαν τρομερά, που τις καθαρίζουν καλά και τις τρώνε ωμές, πίνοντας ρακή! Σούπερ! :zzz
 
Ranja
2. 01-02-2009 15:13
 
Εμένα όμως μου αρέσουν πολύ και μαγειρευτές, σκέτες χωρίς να συνοδεύουν κρέας, αλλά και ωμές σαλάτα, χωρίς ρακί όμως γιατί με πειράζει!!!!! 
Διατηρούνται επίσης έξω από το ψυγείο, σε βάζο με νερό, όπως και τα λουλούδια, με μακρύ κοτσάνι, που το κόβουμε όσο θέλουμε πριν το μαγείρεμα.
 
Thanasis
3. 08-02-2009 22:29
 
Τα φυλλα του φυτου της αγγιναρας φρεσκα ή αποξηραμμενα αμα πλυθουν καλα και βραστουν μας δινουν ζουμι που κατεβαζει λενε το ζαχαρο! Στην δε πατριδα μου το Πήλιο στον Βολο τις τρωμε τηγανητες και πιτα ή μουσακα!
 
pastaflora
4. 09-02-2009 11:46
 
Να συμπληρώσω μόνο στις πολύ ωραίες πληροφορίες, πως βοηθά στη φαιά ουσία και ακόμα πως υπάρχει ένα χωριό κοντά στο Ναύπλιο που λέγεται Ίρια.Εκεί, λοιπόν, βγαίνουν πρώιμες καλές αγγινάρες. Τόσο καλές που τώρα κοντά θα πάρουν και τον τίτλο "ονομασίας προελεύσεως"!
 
Nena

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 06/02/09 )