Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Ειδική κατηγορία - Νηστίσιμα arrow Χαλβάς Νο.05 (3 συνταγές,φαρσάλων και του γάμου)
Χαλβάς Νο.05 (3 συνταγές,φαρσάλων και του γάμου) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Δευτέρα, 09/02/09
1η συνταγή : Χαλβάς Φαρσαλινός ή Σαπουνέ Χαλβά
Υλικά
  • 1 πακέτο βιτάμ, η καλαμποκέλαιο, η 250 γρ. βούτυρο γίδινο το ανώτερο !
  • 2 φλιτζάνια νισεστέ {κορν φλάουρ},
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη , και 1 ακόμα για το πασπάλισμα ή την κρούστα .
  • 4 ½ ποτήρια νερό σε φυσική θερμοκρασία.
  • Μερικά αμύγδαλα ασπρισμένα και καθαρισμένα .
  • Κανέλλα σε σκόνη
  • Για την καραμέλα
  • 6 μεγάλες κουταλιές {της σούπας } ζάχαρη κοινή,
  • 4 « « « νερό.

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο φτιάχνω την καραμέλα. Ρίχνω τα υλικά να γίνουν ένα παχύρρευστο και καστανόχρωμο σιρόπι. Πρίν γίνει καστανό ρίχνω και τα αμύγδαλα ,και αρχίζουν να καβουρδίζονται, παίρνοντας χρώμα με το σιρόπι. Αποσύρω από την φωτιά . Μέσα στο σιρόπι, βάζω το βούτυρο να λιώσει , με σκεπασμένη κατσαρόλα.

Σε μία μεγάλη λεκάνη , διαλύω μέσα στο νερό το νισεστέ, και την ζάχαρη , και αφού τα ανακατέψω και διαλυθούν καλά, τα ρίχνω μέσα στην καραμέλα με το βούτυρο και τα αμύγδαλα.

Ανάβω την φωτιά δυνατή. Με μία ξύλινη κουτάλα ανακατεύω το μείγμα για να λιώσει η καραμέλα και να μην σβολιάσει ο νισεστές. Ο νισεστές αρχίζει να δένει σε ένα παχύρρευστο μείγμα , μετά από 10 περίπου λεπτά ανακάτεμα αρχίζει να πήζει σαν καυτό καφετί και διάφανο ζυμάρι!!! Συνεχίζω να γυρίζω μέχρι να κάνει φουσκάλες. Πλάφ –πλάφ !! Φοράω γάντια για να μην μου κάψει το λάδι τά χέρια .Ανακατεύω λιγάκι ακόμα , αποσύρω και φορμάρω .Σκεπάζω με μια υγρή πετσέτα . Όταν κρυώσει τον κόβω φέτες και τον σερβίρω πασπαλισμένο με κανέλα και ζάχαρη κοινή.

Σημείωση : Αν θέλω να κάνει κρούστα όπως του εμπορίου , την πασπαλίζω με αρκετή ζάχαρη και την βάζω στο γκριλ αρκετή ώρα για να κάνει την καραμελλένια κρούστα. Και πάλι την πασπαλίζω με σκόνη κανέλλας και στολίζω με άσπρα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

2η συνταγή : Αγρινιώτικος χαλβάς αλευρένιος ξεκολλητός

Παλιά παραδοσιακή συνταγή της πεθεράς μου Θεοδώρας Πιστιόλα.
Το καλό γλυκό πού κερνούσαν στις χαρές στα γεννητούρια και στα Βαφτίσια!!!!!.

Υλικά

  • 2 φλυτζ. του τσαγιού ζάχαρη απλή,
  • 1 φλυτζ. λάδι,
  • 4 ½ φλυτζ. του τσαγιού νερό , πού ρίχνω μέσα
  • 1 ξύλο κανέλας,
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι κίτρινο,
  • λίγη κανέλα σκόνη για το πασπάλισμα ,
  • 2 κουταλιές της σούπας, επίσης
  • προαιρετικά λίγο σουσάμι,
  • 1 χούφτα σταφίδες ξανθές &
  • λίγα καρύδια

Απαραίτητα εργαλεία εκτός από τις κατσαρόλες και την φωτιά είναι τα γάντια και η ξύλινη μακριά κουτάλα.

Εκτέλεση

  • Καβουρδίζω το αλεύρι με το λάδι, να σκουρύνει περίπου λιγότερο καφέ από την σκόνη κανέλας. Καβουρδίζω μαζί ελαφρά και τα καρύδια.
  • Σε μια κατσαρολίτσα , καίω το νερό και ρίχνω την ζάχαρη με λίγη σκόνη κανέλας να διαλυθεί και να γίνει αραιό σιρόπι..
  • Ρίχνω μέσα στο αλεύρι το σιρόπι και τις σταφίδες, και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα και με γάντι απαραίτητα , μέχρι να πήξει και να γίνει σαν ζυμάρι σκούρο.
  • Κατόπιν παίρνω μια μεγάλη πιατέλα και ένα κουτάλι σούπας, και κόβω φαρμάκια –κουταλιές και τα βάζω στην πιατέλα. Τα πασπαλίζω με ζάχαρη απλή κανέλα και προαιρετικά με σουσάμι.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ:3η Συνταγή : Χαλβάς Λαδόπιτα - Λευκαδίτικη
Την έφτιαχναν στους γάμους και κερνούσαν όταν η νύφη βρισκόταν από τον γαμπρό άθικτη (τίμια όπως επί λέξει έλεγαν…!!.)
  • Η συνταγή είναι η ίδια η Αγρινιώτικη, μόνο πού μετά το πήξιμο του ζυμαριού υπάρχει και….συνέχεια….!!!
  • Παίρνουν ένα ταψί το πασπαλίζουν ζάχαρη απλή και σουσάμι , και ρίχνουν επάνω τον χαλβά.
  • Κατόπιν από επάνω ρίχνουν πάλι αρκετό σουσάμι.
  • Τον ψήνουν στον φούρνο επί 2 ώρες.
  • Προαιρετικά από επάνω τον πασπαλίζουν με ζάχαρη απλή και κανέλα.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 13921
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 12/03/10 )