Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Τραχανάς λευκός Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 0
Έχει υποβληθεί από pxpontios   
Κυριακή, 15/02/09
Υπαρχουν αρκετα ειδη τραχανα.. Ολα παντα καθοριζονται απο τα υλικα που βαζουμε κατα την δημιουργια του. Ετσι εχουμε λευκο, κοκκινο, ξυνο κ.α. Εγω θα σας δωσω τη συνταγη για το λευκο που λατρευω..
Θα χρειαστούμε :
  • 1 κιλο σιμιγδαλι ψιλο ( αν και μερικες φορες το βαζω και μισο μισο)
  • 1/2 κιλο γαλα ολοπαχο (τα χαμηλων λιπαρωνδεν τα προτεινω, χανει σε γευση)\
  • αλατι οσο σας αρεσει αλλα παντα με μετρο
Διαδικασία :
Ανακτευουμε τα υλικα σε μια λεκανη και τα αφηνουμε σε χωρο με σταθερη θερμοκρασια για ενα βραδυ ( οσο πιο πολυ το αφησουμε τοσο καλυτερα αλλα μην το ξεχασετε καμια βδομαδα)
Περνουμε κομματια απο τη ζυμη και τα ανοιγουμε σε πιτουλες με τα χερια μας, τα τοποθετουμε πανω σε καθαρο σεντονι και να αφηνουμε να στεγνωσουν μια μερα. Κατοπιν τα τριβουμε στο τριφτη, και να αφηνουμε ακομα μια μερα απλωμενα στο σεντονι.. Μετα τον φουρνιζουμε να παρει ενα απαλο ροδισμα και το τοποθετουμε σε βαζα ή ακομα καλυτερα σε βαμβακερα σακκουλακια (μαξιλαροθηκες).

Ειμαστε λοιπον ετοιμοι για την ομορφη σουπιτσα μας..
Σε κατσαρολα που βραζουν 4 φλυτζανια αλατισμενο νερο προσθετουμε 1 φλυτζανακι λαδι και 1/2 φλυτζανι τραχανα. Χαμηλωνουμε τη φωτια και αφηνουμε το τραχανα να σιγοβρασει ανακατευοντας για να μην μας κολλησει.

Σερβιρετε με τριμμενο τυρι και κρουτον
Καλη σας ορεξη!
Προσθήκη ως Αγαπημένο (0) | Εμφανίσεις: 9141
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (3)
1. 17-02-2009 14:17
 
Τι μου θύμισες τώρα!! Η μητέρα μου έφτιαχνε τραχανά ξινό όπως τον έλεγε με μόνη διαφορά ότι τον έκανε με γάλα κατσικίσιο το οποίο άφηνε μερικές μέρες να ξινίσει και μετά ζύμωνε. 
Το δε τρίψιμο του τραχανά ήταν ομαδική δουλειά (γειτόνισσες παιδιά) γιατί η ποσότητα πάντα ήταν μεγάλη. 
Νάσαι καλά!!
 
xanthibax
2. 18-02-2009 22:49
 
Και μετά το τρίψιμο σκεπάζουμε με τούλι και άπλωμα στον ήλιο :)
 
stamkoz
3. 14-11-2010 00:51
 
otan hmoun mikros h giagia mou pano se fetes psomiou evaze ligo ladi kai tis epsine stin xylosompa meta tis rixname sto traxana se mikra komatia TELEIA GEUSI
 
xristosm

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 11/06/10 )