Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Αφιερώματα arrow Λίγα λόγια για το Τυρί
Λίγα λόγια για το Τυρί Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Πέμπτη, 26/02/09

 Μιας και είμαστε στην εβδομάδα της τυρινής ας πούμε λίγα λόγια για αυτό!!!

Το τυρί είναι από τις αρχαιότερες και πιο διαδεδομένες τροφές στον κόσμο. Κατά τη μυθολογία «εφευρέτης» του είναι ο Αρισταίος, γιος του Απόλλωνα και της Κυρήνη, που ανατράφηκε από τον σοφό Χείρωνα στο Πήλιο και έγινε ευεργέτης των ανθρώπων, διδάσκοντας τους τα μυστικά της ζωοτεχνίας και της μελισσοκομίας.

Ο Όμηρος έπλεξε το εγκώμιο του τυριού στις ραψωδίες του.

Αλλά κι ο Αριστοτέλης κι ο Διοσκουρίδης αναφέρουν την τυροκομία ως τέχνη και σαν συντελεστή της οικιακής οικονομίας στην Αρχαία Ελλάδα.

Κυρίως όμως η τυροκομία αναπτύχτηκε στην αρχαία Ρώμη, όπου το τυρί έγινε και από τις σημαντικές τροφές.

Τα σύγχρονα λατινογενή ονόματα «φορμάτζιο» στα ιταλικά και «φορμάζ» στα Γαλλικά το τυρί τα χρωστάει στην Ελληνική λέξη «φορμός» που σήμαινε το μικρό ψάθινο καλαθάκι, όπου τοποθετούσαν το πηγμένο γάλα για να στραγγίσει. Είναι το σημερινό «τυροβόλι» που χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα στα οικιακά τυροκομεία στα χωριά μας.

Το τυρί το έφτιαχναν από γάλα που μόλις είχαν αρμέξει για να είναι ζεστό. Για να πήξει το ανακάτευαν με διάφορες ουσίες όπως το ξινισμένο γάλα από τα στομάχια των ζώων. Πολλές φορές αρωμάτιζαν το τυρί με διάφορους τρόπους.

Στη χώρα μας η τυροκομία διατήρησε την οικιακή αυτή μορφή για πολλούς αιώνες και μόνο στα τέλη του 19 ου αιώνα εμφανίστηκαν άνθρωποι όπως ο Δημητριάδης ο Πολυχρονίδης κι αργότερα ο Ζυγούρης που τόλμησαν τα πρώτα δειλά βήματα από την οικιακή στην βιοτεχνική τυροκομία. Για βιομηχανία τυροκομίας στον τόπο μας μπορούμε να μιλήσουμε μόνο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Σήμερα τα Ελληνικά τυριά ανταγωνίζονται άφοβα τα αντίστοιχα ξένα. Εξάγονται μάλιστα σε διάφορε χώρες της Ευρώπης της Μέσης Ανατολής και της Αμερικής ιδίως η φέτα.

Η φέτα έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.). Αυτό σημαίνει ότι το όνομα «Φέτα» δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τυριά παρόμοιας σύστασης που παρασκευάζονται εκτός Ελλάδος ή με άλλη διαδικασία από την παραδοσιακή. Θεσπίστηκε από την Ε.Ε. για την προστασία των προϊόντων τοπικής προέλευσης και τέθηκε σε ισχύ το 1996

Η θέση του στη διατροφή μας

Αν καταναλώνουμε 60 γραμμάρια τυρί την ημέρα έχουμε καλύψει το ένα τέταρτο των αναγκών μας σε πρωτεΐνες τα τρία πέμπτα σε ασβέστιο και το ένα τέταρτο σε βιταμίνη Α. προμηθεύουμε επίσης τον οργανισμό μας με μια σημαντική ποσότητα φωσφόρου, σιδήρου και βιταμίνης Β και D.

Δίκαια λοιπόν το τυρί είναι από τις λίγες τροφές που όχι απλά επιτρέπονται αλλά επιβάλλονται στη διατροφή όλων. Απαραίτητο συμπλήρωμα σε κάθε τραπέζι ταιριάζει γευστικά με όλα σχεδόν τα φαγητά .

Μικρά μυστικά που πρέπει να μάθετε

  •  Το τυρί πρέπει να τρίβεται την τελευταία στιγμή πριν χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική ώστε να διατηρεί το άρωμα του.
  • Δεν πρέπει να φυλάσσονται στο ίδιο δοχείο διάφοροι τύποι τυριών γιατί μεταδίδει το ένα στο άλλο τη δική του μυρωδιά.
  • Για να μαλακώνει και να διατηρείτε η κοπανιστή οι νοικοκυρές στις Κυκλάδες τη ζυμώνουν τακτικά με λάδι ή γάλα.
  • Η γραβιέρα για να διατηρείτε φρέσκη πρέπει να φυλάσσεται μέσα σε καλά κλεισμένο δοχείο μαζί με ένα κομμάτι ζάχαρη.
  • Τα ανάλατα τυριά πρέπει να καταναλώνονται την ίδια μέρα που τα αγοράζουμε.
  • Τα τυριά είναι ευαίσθητα στο φως του ήλιου και στα ρεύματα αέρα.
  • Τα πιο εύπεπτα τυριά είναι εκείνα που υποστεί ζύμωση κατά την ωρίμανση τους.
  • Όσοι δεν θέλουν να πάρουν βάρος ή κάνουν δίαιτα πρέπει να προτιμούν τα άπαχα τυριά (φέτα ανθότυρο )και να αποφεύγουν τα παχιά (παρμεζάνα, γραβιέρα ροκφόρ)
  • Όσοι υποφέρουν από αρτηριακή υπέρταση ή καρδιοπάθειες πρέπει να καταναλώνουν με μέτρο το τυρί ακολουθώντας τις συμβουλές του γιατρού τους.
  • Αν θέλετε να σερβίρετε στο τέλος του φαγητού, πριν από τα φρούτα ένα πιάτο με τυριά , πρέπει να διαλέξετε τουλάχιστον τρία διαφορετικά είδη (ένα άσπρο ένα ημίσκληρο κι ένα σκληρό)
  • Για πιο πλούσιο μενού μπορείτε να προσθέσετε ένα ή δύο πικάντικα όπως το καπνιστό τυρί ή παρμεζάνα.
  • Το πιάτο με τα τυριά συνοδεύεται από μαύρο ή άσπρο ψωμί, κράκερς κριτσίνια ή με κύμινο και διάφορες άλλες γεύσεις.
  • Η παρμεζάνα σερβίρεται συχνά με φρούτα και ταιριάζει ιδιαίτερα με το αχλάδι.

Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 12493
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (1)
1. 28-02-2009 15:47
 
Πολύ ενδιαφέρον Ξανθή 8) Να προσθέσω και εγώ ότι όταν θέλουμε να προσφέρουμε τυριά καλό είναι να τα αφήνουμε εκτός ψυγείου για περίπου 2 ώρες πριν τα σερβίρουμε. Έτσι αναδεικνύουν περισσότερο το άρωμα τους ;)
 
ekaterini

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 03/03/09 )