Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Κεράσια και βερύκοκα πίτα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 7
Έχει υποβληθεί από arhontia   
Πέμπτη, 07/06/07
kerasopita_020_420

Αυτή η ζύμη γίνεται αφράτη σαν κέικ, δεν είναι η τραγανή τάρτα.
Υλικά:
  • 500 γρ κεράσια
  • 8-10 βερύκοκα
  • 2 κουτ.σουπ. βούτυρο
  • 1/2 φλ.τσαγιού ζάχαρη
  • 1/2 ποτυράκι κρασιού λικέρ αμαρέττο ή κονιάκ
  • 1/2 κουτ.σούπας σιμιγδάλι ψιλό
Για τη Ζύμη:
  • 70γρ βούτυρο (περίπου 1/4 του πακέτου)
  • 1/2 κούπα ζάχαρη (χρησιμοποιώ μια κούπα του νες καφέ, χωρητικότητας 250ml)
  • 1/2 κούπα γιαούρτι
  • 1/2 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 αυγό
  • 1 βανίλια
  • Αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροτριμμένα για το σερβίρισμα
  • Οι αναλογίες είναι για φόρμα 25 cm.
Παρασκευή :

 Πλένουμε τα φρούτα. Αφαιρούμε από τα κεράσια τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο, και από τα βερύκοκα ανοίγοντάς τα στη μέση.
Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει και σωτάρουμε τα φρούτα για 2-3' λεπτά. Ρίχνουμε και τη ζάχαρη και αφήνουμε μερικά λεπτά ακόμα να καραμελώσουν και να δέσει το σιρόπι. Σβήνουμε με το λικέρ. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, κατεβάζουμε από τη φωτιά και τ'αφήνουμε στην άκρη, για να κρυώνει όσο θα ετοιμάζουμε τη ζύμη.

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια 5' λεπτά να ασπρίσει και προσθέτουμε το αυγό,  μετά το γιαούρτι, και τέλος το αλεύρι. Γίνονται μια ζύμη σαν του κέικ λίγο πιο σφικτή.

Βουτυρώνουμε και ζαχαρώνουμε μια φόρμα που αφαιρείται το στεφάνι. Στρώνουμε τα φρούτα και τα πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Αυτό θα τραβήξει αν βγάλουν τα φρούτα κι άλλα υγρά και θα τα δέσει. Το σιρόπι από το τηγάνι το
φυλάμε για το σερβίρισμα.
Πάνω από τα φρούτα απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη. Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, στην κάτω θέση, 30' λεπτά.

Αφήνουμε 15' λεπτά να κρυώσει και αφαιρούμε το στεφάνι. Βάζουμε πάνω από το γλυκό την πιατέλα στην οποία θα το σερβίρουμε, και με μιά αποφασιστική κίνηση το αναποδογυρίζουμε. Ο πάτος δεν ξεκολλάει έτσι εύκολα, θέλει λίγη βοήθεια με μιά λάμα για να βγεί ανέπαφο το γλυκό.

Σερβίρεται ζεστό ή κρύο, με τη λίγο από το σιρόπι που φυλάξαμε και με αμύγδαλο τριμμένο. Βέβαια, θα του πήγαινε και η κλασσική λευκή μπαλίτσα παγωτό στο πλάι...


Προσθήκη ως Αγαπημένο (24) | Εμφανίσεις: 19985
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 29-06-2007 16:01
 
Είναι υπέροχη τάρτα, που μοιάζει η βάση της με κέικ. Έγινε η αγαπημένη του γιου μου. Μάλιστα για βάση βάζω μιάμιση δόση. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.
 
Lia_P
2. 07-12-2007 01:26
 
Αρχοντιά η Λία μου μπρός να βάλω ακατέργαστη ζάχαρη? Μαργαρίνη αντί για βούτυρο? Το αλεύρι μπορεί να είναι χωρίς γλουτένη και να προσθέσω baking? Πολλές ερωτήσεις αλλα ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΑΙΤΑ οικογενειακώς :grin :grin :grin
 
3. 07-12-2007 01:26
 
Τι κάνει μια τρελη γυναικα τα μεσανυχτα: φτιάχνει την πίτα φυσικά... με λίγες παραλλαγές όπως το γράφω πάνω. Βγήκε καταπληκτικό και είναι πολύ εύκολο να το φτιάξεις. BRAVO Αρχοντιά για την υπεροχη ιδέα!!! :zzz
 
4. 11-07-2007 09:00
 
H ερώτησή σου από ότι είδα έγινε τα μαύρα μεσάνυχτα, γι αυτό και δεν σου απάντησα :grin εγκαίρως.Λοιπόν, Λυδία, εγώ όταν παίρνω μια συνταγή, πάντα την τροποποιώ στα μέτρα μου. Βούτυρο δεν βάζω ποτέ, πάντα μαργαρίνη άρα καλά έκανες :) .Το ίδιο και στα αυγά τα οποία πάντα είναι ή λιγότερα ή χωρίς τους κρόκους. Αντικαθιστώ κάποιες φορές την κοινή ζάχαρη με μαύρη δίνει και γεύση και χρώμα καλύτερο, χώρια που λένε ότι είναι και πιο υγιεινή. Για το αλεύρι δεν ξέρω, γιατί δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Όμως προσθέτω και λίγο μπέικιν παραπάνω όταν είναι είτε κοινό ή αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.΄Ολες αυτές οι τροποποήσεις που κάνω διόλου δεν αλλάζουν το αποτέλεσμα των συνταγών. Και εγώ προσπαθώ να μαγειρεύω όσο πιο λάιτ μπορώ.΄Το ίδιο παρατηρώ και σύ. 
Και μαμά Λυδία, να είσαι προσεχτική τώρα στο τέλος και όχι ξενύχτια :grin :grin :zzz
 
Lia_P
5. 11-07-2007 13:58
 
Άλλη μία συνταγή που πάει για εκτέλεση. Θα σας πω τα σχόλια μου μόλις την φτιάξω. Από αυτά που διάβασα φαίνεται πολύ καλή.
 
Pan
6. 03-02-2012 22:11
 
Σλουρπ! αχ και είμαι σε δίαιτα!!
 
Lily74

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 03/12/10 )