Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Άρθρα arrow Τεχνικές arrow Κατάψυξη τροφίμων και χρόνος διατήρησης
Κατάψυξη τροφίμων και χρόνος διατήρησης Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 1
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Τετάρτη, 18/03/09

Τρόφιμα που μπαίνουν στην κατάψυξη & χρόνος διατήρησης

  • Κρέας - 9 μήνες έως 1 χρόνο (το αγοράζουμε σε μιρκά πακετάκια ή μερίδες και τα βάζουμε σε ξεχωριστά, κλεισμένα σακουλάκια, στην κατάψυξη)
  • Ψάρια - 2 έως 3 εβδομάδες
  • Πουλερικά - 2 έως 3 μήνες 468x586_220
  • Ανακατεμένο, βρασμένο και στραγγισμένο σπανάκι σκέτο ή με τυρί και άλλα υλικά για πίτα, έτοιμο σε σακουλάκι - 1 μήνα
  • Γέμιση για σουφλέ (ψιλοκομμένα τυριά, ζαμπόν) - 1 μήνα
  • Αυγά χωρισμένα (τα ασπράδια σε σακούλα ή πλαστικό μπολ, οι κρόκοι χτυπημένοι με ζάχαρη) - 3 μήνες
  • Μπρόκολο/Κουνουπίδι σε ροζέτες - 3 μήνες
  • Φύλλο ζύμης - 1 χρόνο
  • Μαργαρίνη/Βούτυρο - 6 μήνες
  • Σάλτσα ντομάτας (σε σακούλα) - 3 μήνες
  • Ξηροί καρποί - 1 χρόνο
  • Μπέικον/Ζαμπόν/Καπνιστή γαλοπούλα - 1 χρόνο
  • Καπνιστός σολομός - 6 μήνες
  • Καπνιστή/Ψητή μελιτζάνα ή πιπεριά καθαρισμένη από τη φλούδα - 3 μήνες

Τρόφιμα που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη

  • Ωμά λαχανικά Γάλα και κρέμες
  • Τυρί φέτα (εκτός αν είναι τριμμένο)
  • Τυρί κίτρινο (εκτός αν είναι τριμμένο)
  • Τυριά σε κρέμα ή λευκά φρέσκα τυριά
  • Σάλτσα πέστο
  • Βινεγκρέτ
  • Ψωμί με προζύμι
  • Φρούτα (ολόκληρα, φρέσκα)
  • Φρέσκες σαλάτες

Φαγητά που μπαίνουν στην κατάψυξη

  • Παστίτσιο/Μουσακάς (πριν ψηθεί, χωρίς τη μπεσαμέλ)
  • Πίτσα (πριν ψηθεί)
  • Πίτες (ωμές ή ψημένες)
  • Ογκρατέν (ωμά ή ψημένα, χωρίς τη μπεσαμέλ)
  • Κρέπες γεμισμένες ή σκέτες
  • Σουφλέ με ταλιατέλες (πριν ψηθεί)
  • Μπιφτέκια (ωμά, ζυμωμένα)
  • Τάρτες και Κις (ψημένα ή πριν ψηθούν)
  • Ψωμί (φτάνει να μπει φρεσκοψημένο και όχι 2ης μέρας)
  • Ψωμί για τοστ
  • Κέικ/Τσουρέκι (ισχύει το ίδιο με το ψωμί)
  • Ψημένο παντεσπάνι ή κέικ σε τρίμματα (για άλλη χρήση)
  • Κοτόπουλο/Ψάρι φιλέτο/Κροκέτες/Γαρίδες πανέ (παναρισμένα, πριν τα ψήσουμε, για λίγες ημέρες)
  • Φαγητά με σάλτσα ντομάτας σε πυρέξ (πριν ή αφού τα ψήσουμε)
  • Τηγανίτες (pancakes, ψημένες)
  • Ζωμός (κότας, κρέατος, ψαριού)
  • Σάλτσες φρούτων

Φαγητά που δεν μπαίνουν στην καταψυξη

  • Φαγητά με μπεσαμέλ (ωμή ή ψημένη)
  • Μους και πουτίγκες,
  • κρέμες ψυγείου
  • Τηγανητά φαγητά ψημένα (πατάτες, κοτόπουλο πανέ, κροκέτες, λαχανικά, αυγά)
  • Σούπες
  • Σιροπιαστά γλυκά
  • Λαδερά φαγητά ψημένα
  • Φαγητά ψημένα με πατάτα/Πουρές

Τι δεν πρέπει να ξαναμπεί στην κατάψυξη αφού αποψυχθεί

  • Κρέας που έχει ξαπαγώσει
  • Κοτόπουλο που έχει ξεπαγώσει
  • Ψάρι που έχει ψηθεί
  • Φαγητά φούρνου με πατάτες που ψήθηκαν
  • Ψημένα ή βραστά λαχανικά
  • Παγωτό που έχει λιώσει

Προσθήκη ως Αγαπημένο (6) | Εμφανίσεις: 39655
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (8)
1. 18-03-2009 19:29
 
πολύ καλό άρθρο Μαργαρίτα. Πάντα είχα απορίες...............σ' ευχαριστούμε
 
ekaterini
2. 18-03-2009 20:16
 
Στέλνω στα παιδιά μου που σπουδάζουν σε άλλη πόλη κατεψυγμένα όσπρια και γεμιστά και λαδερά και κιμά ψημένο για μακαρόνια και τα διατηρουν 1-1,5 μήνα.Δεν είναι μερικά το ίδιο νόστιμα με τα φρεσκομαγειρεμένα αλλά προκειμένου να τρώνε μόνο πίτσες και delivery κρεατικά, τα θέλουν.Αυτά τα φαγητά που αναφέρεται στο άρθρο ότι δεν μπαίνουν στην κατάψυξη γιατί δεν μπαίνουν; Γίνονται επικίνδυνα ή απλώς αλλάζει η γεύση τους;Παρακαλώ απαντήστε μου γιατί ανησύχησα τώρα.
 
KapaV
3. 18-03-2009 20:47
 
Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο Μαργαρίτα.  
Εγώ βέβαια είμαι κατά της κατάψυξης και το μόνο που μπορεί να βρει στην κατάψυξή μου είναι τα ποτήρια της μπύρας!!
 
xanthibax
4. 19-03-2009 09:37
 
kapav σου γραφω τι αναφερει στο www.eufic.org σχετικα με τα τροφιμα που δεν μπαινουν στην καταψυξη: 
'Υπάρχουν τρόφιμα που δεν πρέπει να καταψύχονται; 
 
Η κατάψυξη μπορεί να καταστρέψει μερικά τρόφιμα, επειδή ο σχηματισμός των κρυστάλλων πάγου προκαλεί θραύση των κυτταρικών μεμβρανών. Αυτό δεν έχει δυσμενείς επιπτώσεις από την άποψη της ασφάλειας (στην πραγματικότητα, σκοτώνονται επίσης και μερικά βακτηριακά κύτταρα)· εντούτοις, τα τρόφιμα χάνουν την τραγανότητα ή τη σκληρότητά τους. Παραδείγματα τροφίμων που δεν επιδέχονται κατάψυξης περιλαμβάνουν τα λαχανικά σαλάτας, τα μανιτάρια και τα μαλακά φρούτα. 
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους, όπως η κρέμα και κάποιες σάλτσες, τείνουν να παρουσιάζουν διαχωρισμό («κόβουν») όταν καταψύχονται. 
Η κατάψυξη στα ψυγεία των σημείων πώλησης καταψύχει γρήγορα τα τρόφιμα, έτσι ώστε να σχηματίζονται μικρότεροι κρύσταλλοι πάγου. Το γεγονός αυτό προκαλεί μικρότερη ζημιά στις κυτταρικές μεμβράνες και η ποιότητα επηρεάζεται ακόμα λιγότερο. '
 
margarita79
5. 19-03-2009 09:40
 
χαιρομαι που σας αρεσε το αρθρο κοριτσια θα δημοσιευσω με την πρωτη ευκαιρια σε νεο αρθρο τη συνεχεια σχετικα με τους κανονες ασφαλειας καταψυξης τροφιμων
 
margarita79
6. 19-03-2009 14:21
 
Μαργαρίτα πολύ κατατοπιστικό και σε γενικές γραμμές ακριβές. Να σημειώσω μόνο κάποια πραγματάκια ακόμη πολύ σημαντικά. 
1. Όταν οι ειδικοί μιλούν για κατάψυξη μιλούν για θερμοκρασία μεγαλύτερη από τους -18. αν λοιπόν δεν έχουμε καταψύκτη που να μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη θερμοκρασία με ελάχιστο το -15 οι χρόνοι διατήρησης μειώνονται. 
2.Πρέπει να καταψύχουμε όσο το δυνατόν πιο γράγορα ώστε να μην υπάρχει χρόνος να ανπτυχθούν μικρόβια. Όσο αφορά τα μαγειρεμένα φαγητά τα καταψύχουμε σύντομα μετά το μαγείρεμα περίπου στη 1 ώρα, αφού έρθουν δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου και όχι μετά από ώρες, πάντα κλεισμένα καλά και κατά προτίμηση σε γυάλινα δοχεία. 
3.Τρόφιμα που δεν καταψύχονται είναι κυρίως όσα έχουν πολύ νερό στη σύστασή τους όπως κολοκυθάκια, καρότο, πατάτα φρούτα. Αν καταψυχθούν δεν αλλοιώνονται αλλά αφυδατώνονται και δεν τρώγονται με τίποτα. 
4. Λαδερά καταψύχονται αρκεί να μην περιέχουν πατάτα κολοκύθι και όσα ανέφερα πριν. Το ίδιο και τα όσπρια. Το αυγό αν το βάλουμε με το τσόφλι θα σπάσει χωρίς το τσόφλι όταν αποψυχθεί γίνεται σαν ζελατίνη οπότε δεν τρώγεται. 
5.Αποψύχουμε πάντα από την κατάψυξη στην ψύξη ποτέ από την κατάψυξη στη φωτιά γιατί η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας επιφέρει αλλοιώσεις. Αν πρόκειται για μαγειρεμένο φαγητό πρέπει να ζεσταθεί σε θερμοκρασία 70 βαθμών, όχι απλό ζέσταμα δηλαδή. 
6.Σχετικά με τα τρόφιμα που δεν ξαναμπαίνουν στην κατάψυξη δεν ξέρω γιατί αναφέρει μόνο αυτά. Ο κανόνας είναι ένας και απαράβατος:- Οτιδήποτε αποψυχθεί δεν ξαναμπαίνει στην κατάψυξη- Βέβαια αν αποψύξουμε κρέας για παράδειγμα και μετά το μαγειρέψουμε μπορούμε να το αποθηκεύσουμε μαγειρεμένο στην κατάψυξη. 
 
Η πηγή μου είναι το επίσημο εγχειρίδιο του ΕΦΕΤ σχετικά με το θέμα.
 
Fey
7. 19-03-2009 21:24
 
πολύ χρήσιμες πληροφορίες και απαραίτητες να γνωρίζουμε γιατί αφορά και την υγεία μας.Ευχαριστούμε!!!
 
maroula
8. 19-03-2009 22:25
 
Πολυ χρησιμο αρθρο.Μπραβο κοριτσια!
 
melita

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 17/04/10 )