Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Τοπικές συνταγές arrow Αρνί γεμιστό σε πήλινο (Μουούρι Καλύμνικο)
Αρνί γεμιστό σε πήλινο (Μουούρι Καλύμνικο) Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 6
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Πέμπτη, 19/03/09
Η συνταγή αυτή είναι η αυθεντική. Την εμαθα  τοτε που υπηρετησαμε με τον ανδρα μου στο ταχυδρομειο της Καλύμνου που ηταν προισταμενος, και εγω διδασκα  στα ν.ε.λ.ε. Μου την είπαν οι μαθητριες μου και την φτιαξαμε μαζί τους. 
Ειναι πεντανοστιμη! Ψήνεται δε, όρθιο σε υψηλούς φούρνους φτιαγμένους γιαυτό  τον σκοπό πού σφραγίζονται με λάσπη  μόλις φουρνιστεί. Αλίμονο δε, σε όποιον περνά ή παρευρίσκεται  εκεί,  εκείνη την ώρα!!!…. Τον λασπώνουν για το γούρι ότι ρούχο κι αν  φοράει !!! Και χωρίς καμιά παρεξήγηση!. Αυτό είναι έθιμο παλαιό βλέπετε!.. .
Τα έψηναν δε, σε πήλινο {μουούρι δηλαδή}, για να μην καπνίζουν και να μην βγαίνει η μυρωδιά, και πάνε οι  πειρατές ή οι Τούρκοι  και το  πάρουν…
Υλικά 
  • 1 αρνί ολόκληρο,(Ανάλογο με το  πήλινο  σε μέγεθος)
  • Λεμόνι για το λεμόνιασμα του αρνιού μέσα και έξω !
  • Αλάτι πιπέρι ρίγανη για την γέμιση και το αρνί.
  • Σπάγκος και βελόνα για δέσιμο και ράψιμο.+ Προζύμι για το σφράγισμα του πήλινου!
Για τη γέμιση
(Η γέμιση να είναι ανάλογη με  το μέγεθος  του αρνιού) 
  • 1 συκωταριά  ψιλοκομμένη,
  • 1  κιλό κιμά μοσχαρίσιο,
  • 1 κουτί ντομματάκια ψιλοκομμένα,
  • 2 μεγάλες κουταλιές ντομάτα  πελτέ
  •  2 μικρά  κρεμμύδια ψιλοκομμένα;, 
  • ½  κιλό ρύζι γλασσέ, αν θέλουμε βάζουμε  και περισσότερο ρύζι, ανάλογα με τα άτομα.( Βέβαια όχι πολύ για να μην χάση την νοστιμάδα του το ΜΟΥΟΥΡΙ !!)
  • λάδι για το σωτάρισμα,
  • 1ποτήρι κόκκινο κρασί {προαιρετικό} !
  • ½ -1 κιλό φέτα  ψιλοκομμένη ανάλογα πόσο είναι το αρνί , νάνε μπόλικη.
  • Λίγο μαϊντανό,
  • ¼  κιλού  κεφαλοτύρι τριμμένο.
Σκεύος
  • 1 μεγάλο  πήλινο κιούπι ψηλό, να χωράει ολόκληρο το αρνί  και να σκεπάζει από επάνω ! Χωρίς εσωτερικό γυάλωμα,έτσι είναι το παραδοσιακό τους ,ή ένα λαμαρινένιο κιβώτιο διαστάσεων  1 μ.x 0,50 x 0,30   με το αντίστοιχο κάλυμμα,ή ένα ταψί πού να σκεπάζεται με ένα άλλο ίδιο.
Εκτέλεση 
  • Σοτάρω  τον κιμά με τα κρεμμυδάκια , ψιλοκόβω και σοτάρω και την συκωταριά Σβήνω με κρασί. Ρίχνω τα ντοματάκια και τα  μυρωδικά αλάτι και πιπέρι και όλα τα υπόλοιπα. Τέλος βάζω το ρύζι πλυμένο και ρίχνω  το ανάλογο νερό  για να γίνει σπυρωτό. Χωρίς να βράσω καθόλου το ρύζι, αυτό θα βράσει στον φούρνο σιγά-σιγά   όλη την μέρα.
  • Πλένω , στεγνώνω και λεμονιάζω   το αρνί. Αλατοπιπερόνω το αρνί και το ριγανίζω  μέσα και έξω.  Το γεμίζω με την γέμιση.  Κατόπιν    το ράβω και το βάζω στο πήλινο  ή στο ταψί. Σφραγίζω το ταψί η το πήλινο με το προζύμι.
  • Το φουρνίζω από την προηγούμενη  ημέρα το μεσημέρι  και ψήνω  σιγά-σιγά στους 100ο  -120ο Κελσίου συνεχώς μέχρι την άλλη ημέρα το μεσημέρι στην ώρα πού το φούρνισα !Δηλαδή το λιγότερο 24 – 26 ώρες.!  Eίναι μεζές πεντανόστιμος, αλλά πολύ βαρύς και αυτό το κάνει, το πήλινο κιούπι πού δεν έχει εσωτερικό γυάλωμα!  Στο μεταλλικό κουτί  η στο σκεπαστό ταψί είναι πολύ ελαφρύτερος  και καλυτερος !

Σημείωση Ιστορική: Ο τρόπος  αυτού του Μαγειρέματος καθιερώθηκε. επί τουρκοκρατίας,  τότε που  οι Τούρκοι και οι πειρατές  εφορμούσαν στο νησί, για να μην φαίνονται τα σημάδια του καπνού , ούτε να μυρίζει που ψηνότανε για να γιορτάσουν το Πάσχα!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 12310
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (10)
1. 20-03-2009 21:12
 
ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΠΑΣΤΑΦΛΌΡΑ,ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΥΜΝΙΆ ΜΕ ΠΡΌΛΑΒΕΣ!!!!!!!ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕ ΘΥΜΗΘΕΊΤΕ,ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.............. 
ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!! :) :) :)
 
elpidaki
2. 21-03-2009 09:30
 
παρόλο που μου φαίνεται πολύ "μπελαλίδικη", που θα έλεγε και η μάνα μου, θα την φτιάξω έστω μια φορά γιατί απλώς φαίενται τέλεια. Ευχαριστούμε αφενός για τις καταπληκτικές συνταγές και αφετέρου γιατί με τον τρόπο αυτό μένουν παραδοσιακές συνταγές , που τείνουν πλέον να εξαφανιστούν
 
tkon
3. 21-03-2009 10:23
 
Υπηρέτησαμε στο νησί μαζί με τονα ά νδρα μου τον Δημήτρη Πιστιόλα, εκίνος σαν διευθυντής στα ΕΛ_ΤΑ και εγώ σαν ιδρύτρια των ΝΕΛΕ και δίδαξα Χαλκογραφία και Γενική Διακοσμητική, και ανασυγκρότησα το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών. Εκεί ήλθα σε επαφή με πάρα πολλούς και συμαντικούς ανθρώπους, έμαθα την ιστορία του, μιλώ την ντοπιολαλιά τους, αγπησα τα κεντήματά τους, έμαθα τα φαγητά τους, και γενικά αγαπήσαμε το νησί ,τον κόσμο του και τις παραδόσεις του, και το κάνεμε δεύτερη πατρίδα μας, κι όπου σταθούμε και βρεθούμε μιλάμε πάντα για την Κάλυμνο! Elpidaki, σε παρακαλώ , γράψε μου το όνομά σου και το τηλέφωνό σου, να σε πάρω να γνωριστούμε!
 
pastaflora
4. 23-03-2009 17:27
 
Πασταφλώρα ευχαριστούμε!! Αυτές οι παραδοσιακές συνταγές είναι καταπληκτικές. Δύσκολο να τις κάνεις αλλά δεν πρέπει να χάνονται!!
 
voula
5. 23-03-2009 17:36
 
Νάσαι καλά Βούλα μου. Γιαυτό και εγώ τις μάζεψα μαζί με το έθιμο -ιστορια της κάθε μιάς, πιστεύω ότι ειναι και αυτές μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς¨Ολα αυτά τα έχω σε ηλεκτρονική μορφή διορθωμένα, και σκέπτομαι να τυπώσω βιβλίο ή μάλον βιβλία. Κάνω λοιπόν σφιγμομέτρηση, αξίζουν; πές μου την γνώμη σου... Και για νάχουμε καλό ρώτημα , είσαι η βούλα του Αρχου; Έτσι για να σε ξεχωρίζω...
 
pastaflora
6. 23-03-2009 18:16
 
Ναι αυτή είμαι. Εγώ πιστεύω ότι αξίζουν να γίνουν βιβλίο. Δεν ξέρω τι πωλήσεις θα έχει αλλά σίγουρα είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και δεν πρέπει ν΄αφήσουμε να χαθεί. συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου.
 
voula
7. 23-03-2009 23:33
 
Ευχαριστώ ολους για τα καλά σας λόγια, με ενθαρύνετε να συνεχίσω.....
 
pastaflora
8. 22-12-2009 21:50
 
re koritsia epidi doulevo ta xristougena k exo trapezi k hthela na to kano ayto to fagito mporo na braso ligo to rizi oste na gini poio grigora
 
xristina1988
9. 22-12-2009 22:03
 
Οχι δεν γίνεται, διότι το είζι ψήνεται με την γέμιση μεσα στο μουούρι δηλ το αρνί για να πάρει και την γεύση και να γίνει το πιλάφι -γέμιση όπως πρέπει. Αλλιως θα γίνει άνοστο και λαπάς.Η δε γέμιση όπως βλέπεις δεν είναι μόνο ρίζι και το αρνί παίρνει γεύση από όλα αυτά. Ειναι όπως καταλαβαίνεις αλληλένδετα,Αλλιως δεν θΑ ΕΊΝΑΙ ΜΟΥΟΥΡΙ....
 
pastaflora
10. 23-12-2009 15:58
 
ευχαριστο πολυ κουκλα μου
 
xristina1988

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 20/03/09 )