Αρνί γεμιστό σε πήλινο (Μουούρι Καλύμνικο) |
|
Έχει υποβληθεί από pastaflora
|
Πέμπτη, 19/03/09 |
Η συνταγή αυτή είναι η αυθεντική. Την εμαθα τοτε που υπηρετησαμε με τον ανδρα μου στο ταχυδρομειο της Καλύμνου που ηταν προισταμενος, και εγω διδασκα στα ν.ε.λ.ε. Μου την είπαν οι μαθητριες μου και την φτιαξαμε μαζί τους. Ειναι πεντανοστιμη! Ψήνεται δε, όρθιο σε υψηλούς φούρνους φτιαγμένους γιαυτό τον σκοπό πού σφραγίζονται με λάσπη μόλις φουρνιστεί. Αλίμονο δε, σε όποιον περνά ή παρευρίσκεται εκεί, εκείνη την ώρα!!!…. Τον λασπώνουν για το γούρι ότι ρούχο κι αν φοράει !!! Και χωρίς καμιά παρεξήγηση!. Αυτό είναι έθιμο παλαιό βλέπετε!.. . Τα έψηναν δε, σε πήλινο {μουούρι δηλαδή}, για να μην καπνίζουν και να μην βγαίνει η μυρωδιά, και πάνε οι πειρατές ή οι Τούρκοι και το πάρουν…
Υλικά - 1 αρνί ολόκληρο,(Ανάλογο με το πήλινο σε μέγεθος)
- Λεμόνι για το λεμόνιασμα του αρνιού μέσα και έξω !
- Αλάτι πιπέρι ρίγανη για την γέμιση και το αρνί.
- Σπάγκος και βελόνα για δέσιμο και ράψιμο.+ Προζύμι για το σφράγισμα του πήλινου!
Για τη γέμιση (Η γέμιση να είναι ανάλογη με το μέγεθος του αρνιού) - 1 συκωταριά ψιλοκομμένη,
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο,
- 1 κουτί ντομματάκια ψιλοκομμένα,
- 2 μεγάλες κουταλιές ντομάτα πελτέ
- 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα;,
- ½ κιλό ρύζι γλασσέ, αν θέλουμε βάζουμε και περισσότερο ρύζι, ανάλογα με τα άτομα.( Βέβαια όχι πολύ για να μην χάση την νοστιμάδα του το ΜΟΥΟΥΡΙ !!)
- λάδι για το σωτάρισμα,
- 1ποτήρι κόκκινο κρασί {προαιρετικό} !
- ½ -1 κιλό φέτα ψιλοκομμένη ανάλογα πόσο είναι το αρνί , νάνε μπόλικη.
- Λίγο μαϊντανό,
- ¼ κιλού κεφαλοτύρι τριμμένο.
Σκεύος- 1 μεγάλο πήλινο κιούπι ψηλό, να χωράει ολόκληρο το αρνί και να σκεπάζει από επάνω ! Χωρίς εσωτερικό γυάλωμα,έτσι είναι το παραδοσιακό τους ,ή ένα λαμαρινένιο κιβώτιο διαστάσεων 1 μ.x 0,50 x 0,30 με το αντίστοιχο κάλυμμα,ή ένα ταψί πού να σκεπάζεται με ένα άλλο ίδιο.
Εκτέλεση - Σοτάρω τον κιμά με τα κρεμμυδάκια , ψιλοκόβω και σοτάρω και την συκωταριά Σβήνω με κρασί. Ρίχνω τα ντοματάκια και τα μυρωδικά αλάτι και πιπέρι και όλα τα υπόλοιπα. Τέλος βάζω το ρύζι πλυμένο και ρίχνω το ανάλογο νερό για να γίνει σπυρωτό. Χωρίς να βράσω καθόλου το ρύζι, αυτό θα βράσει στον φούρνο σιγά-σιγά όλη την μέρα.
- Πλένω , στεγνώνω και λεμονιάζω το αρνί. Αλατοπιπερόνω το αρνί και το ριγανίζω μέσα και έξω. Το γεμίζω με την γέμιση. Κατόπιν το ράβω και το βάζω στο πήλινο ή στο ταψί. Σφραγίζω το ταψί η το πήλινο με το προζύμι.
- Το φουρνίζω από την προηγούμενη ημέρα το μεσημέρι και ψήνω σιγά-σιγά στους 100ο -120ο Κελσίου συνεχώς μέχρι την άλλη ημέρα το μεσημέρι στην ώρα πού το φούρνισα !Δηλαδή το λιγότερο 24 – 26 ώρες.! Eίναι μεζές πεντανόστιμος, αλλά πολύ βαρύς και αυτό το κάνει, το πήλινο κιούπι πού δεν έχει εσωτερικό γυάλωμα! Στο μεταλλικό κουτί η στο σκεπαστό ταψί είναι πολύ ελαφρύτερος και καλυτερος !
Σημείωση Ιστορική: Ο τρόπος αυτού του Μαγειρέματος καθιερώθηκε. επί τουρκοκρατίας, τότε που οι Τούρκοι και οι πειρατές εφορμούσαν στο νησί, για να μην φαίνονται τα σημάδια του καπνού , ούτε να μυρίζει που ψηνότανε για να γιορτάσουν το Πάσχα! Προσθήκη ως Αγαπημένο (4) | Εμφανίσεις: 12310 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |
Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 20/03/09 )
|