Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Πασχαλινό αρνί :προετοιμασία και ψήσιμο
Πασχαλινό αρνί :προετοιμασία και ψήσιμο Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 12
Έχει υποβληθεί από xanthibax   
Τετάρτη, 01/04/09

Μιας και το Πάσχα πλησιάζει θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας  τις γνώσεις μου για το σουβλιστό αρνί το πατροπαράδοτο!!!Είναι προϊόν εμπειρίας παιδιόθεν!!!( δεν έχω μετρήσει ποτέ πόσα αρνιά έχω ψήσει).Μαζέψτε τους φίλους σας και πειραματίσατε στο ψήσιμο του αρνιού για ένα αξέχαστο Πάσχα!!!!

Τα υλικά μας
  • 1 αρνί  ή κατσίκι ολόκληρο (το βάρος είναι θέμα το πόσα άτομα θα ταΐσετε κι αν τρώτε το ψητό κρύο).
  • Αλάτι πιπέρι ρίγανη
  • Σπάγκο για το ράψιμο ( αυτόν που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική)
  • Σακοράφα
  • 1-2 λαδόκολλες
  • Και φυσικά ψησταριά και σούβλα ψησίματος αρνιού με τα κατάλληλα εξαρτήματα.
  • Κάρβουνα ξύλου ή μπόλικα ξύλα.
__400_12
Διαδικασία
Καθαρίζουμε καλά το αρνί από αίματα και τρίχες.
Πάνω σε μεγάλο τραπέζι στρώνουμε ένα τραπεζομάντιλο νάιλον ή πολλές λαδόκολλες.
Ακουμπάμε πάνω στο τραπέζι το αρνί μας και με τη βοήθεια ενός ακόμη ατόμου περνάμε τη σούβλα από τα πόδια προς το κεφάλι φροντίζοντας να σφηνωθούν καλά οι γάντζοι της σούβλας στα μπούτια του αρνιού.
Δένουμε τα πόδια  πάνω στη σούβλα με σύρμα και σφίγγουμε καλά με τη βοήθεια μιας πένσας. Την ίδια διαδικασία κάνουμε και για το σβέρκο.
Εάν έχουμε τους ειδικoύς  σφικτήρες για τη  μέση του αρνιού τους εφαρμόζουμε στη μέση και σφίγγουμε καλά. Διαφορετικά σφίγγουμε σε δυό σημεία τη μέση με χοντρό σύρμα.
Αυτά τα στάδια είναι πολύ σημαντικά γιατί αν δεν σφίξουμε καλά το αρνί πάνω στη σούβλα όταν αρχίσουμε το ψήσιμο θα γυρίζουμε γύρω γύρω τη σούβλα μόνο κι όχι και το αρνί.
 pasxa0003_400
Ρίχνουμε αλάτι πιπέρι ρίγανη μέσα στην κοιλιά του αρνιού. Σε κάποια μέρη βάζουν μέσα στην κοιλιά γραβιέρα ή κεφαλοτύρι. Αν το κάνετε αυτό θα πρέπει να κρατήσετε λίγο το αλάτι.
Ανοίγουμε με ένα μυτερό μαχαίρι σχισμές στα μπούτια και στις πλάτες  (κάτω από το χεράκι) και αλατοπιπερώνουμε.
Σε μεγάλη σακοράφα περνάμε σπάγκο και ράβουμε την κοιλιά.
Τυλίγουμε το αρνί με λαδόκολλες και τις δένουμε με σπάγκο γύρω γύρω.
Έχουμε ανάψει ήδη τη φωτιά μας είτε με κάρβουνα είτε με ξύλα.
 1030385_img_800x600_400
Όταν η φωτιά είναι έτοιμη την απλώνουμε κατά μήκος της ψησταριάς βάζοντας περισσότερη στο μέρος των ποδιών και της πλάτης.
Τοποθετούμε το αρνί στην πιο ψηλή θέση της ψησταριάς και το γυρίζουμε γρήγορα στην αρχή γιατί αλλιώς θα μας αρπάξει.
Ο συνολικός χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το βάρος του αρνιού. Καλό είναι να έχετε εφεδρική φωτιά κάπου ώστε να προσθέσετε αν σας χρειαστεί.
Για ένα αρνί 8- 10 κιλά ο χρόνος ψησίματος είναι περίπου 2 ώρες. Την πρώτη ώρα το ψήνετε στην πάνω θέση γυρίζοντας γρήγορα και συνεχίζετε μετά στην πιο χαμηλή γυρίζοντας πιο αργά.
 1030384_img_800x600_400

Λίγη ώρα πριν το τέλος βγάζετε τις λαδόκολλες ώστε να ξεροψηθεί η πέτσα του αρνιού.
Ένα κόλπο για να καταλάβετε ότι το αρνί σας είναι έτοιμο είναι να πατάτε το χεράκι προς τα μέσα κι αν πατιέται εύκολα το αρνί είναι ψημένο. Επίσης άλλο κριτήριο είναι να έχουν ανοίξει τα πόδια στις κλειδώσεις ή ένα μαχαίρι μυτερό να μπαίνει εύκολα στο μπούτι ή στην πλάτη.


Και μη μου πείτε ποιος γυρίζει αρνί δύο ώρες!!! όλοι  εναλλάξ!!!!!Πάσχα Ελληνικό χωρίς αρνί ψητό δεν νοείται!!

 __400_13

Σας εύχομαι Καλό Πάσχα και για όσους αποφασίσουν να ψήσουν καλή επιτυχία.

(Είμαι στη διάθεση σας για κάθε επιπλέον πληροφορία ακόμη και για βοήθεια στους κατοικούντες Αθήνα!!!)


Προσθήκη ως Αγαπημένο (3) | Εμφανίσεις: 24393
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (13)
1. 01-04-2009 23:53
 
Μπράβο Ξανθή μου. Συμφωνώ απόλυτα με τηγν τεχνική σου. Έτσι το έψηνε και ο πατέρας μου που θεωρούνταν εξπέρ σ αυτό. Μου έλεγε ότι πολύ σημαντικό στο δέσιμο είναι να είναι το αρνί καλά ευθυγραμισμένο πάνω στη σούβλα , να μην καμπουριάζει και η σούβλα να βγαίνει στο κέντρο του κεφαλιού. Τα πόδια τα τραβούσε πάνω από τη σούβλα προς το μέρος που είναι η ράχη του αρνιού, περνούσε το ένα κότσι μέσα στο άλλο και τα έδενε πάνω στη σούβλα. 
Τα τπόλοιπα όπως τα λες. 
Έπειτα το άφηνε όρθιο σε ταψάκι όλη νύχτα να στραγγίξει. 
Εμείς δεν το τυλίγαμε σε λαδόκολλες οπότε την επομένη το έτριβε εξωτερικά με λεμόνι και το αλατοπιπέρωνε. Καθ όλη τη διάρκεια του ψησίματος το άλειφε κατά διαστήματα με μείγμα λαδιού λεμονιού στο οποίο είχε προσθέσει αλατοπίπερο και ρίγανη. 
Γι αυτό χρησιμοποιούσε μια μακριά κληματόβεργα στην άκρη της οποίας είχε βάλει βαμβάκι τυλιγμένο με διπλή γάζα και στερεωμένη πάνω στη βέργα. 
Καταλάβαινε ότι έχει ψηθεί όταν έσκαγε στα μπούτια και στην πλάτη και φαίνονταν τα κόκκαλα σε πολλά σημεία. 
Για το χρόνο να πω ότι για ένα αρνί 10 -12 κιλά χρειαζόταν τουλάχιστον 5 ώρες για να ψηθεί καλά και να μην είναι κόκκινο μέσα. Τώρα ίσως επειδή το βάζεις στη λαδόκολλα θέλει λιγότερο χρόνο. 
Επίσης το καλά ψημένο αρνί δε χρειάζεται κόψιμο σε μερίδες. Μ ένα χτύπημα της σούβλας πάνω σε στρωμένες λαδόκολλες το κρέας φεύγει μόνο του απ τα κόκκαλα και χωρίζεται σε κομμάτια :)  
 
Καλό Πάσχα σε όλους μας!!!
 
Fey
2. 02-04-2009 00:19
 
πραγματικα πολυ ωραια και χρησιμη αναρτηση!μπραβο ξανθη! 
τα τελευταια χρονια που παρακολουθω τον πεθερο μου στο ψησιμο του αρνιου εχω μαθει αρκετα πραγματα.η ολη διαδικασια για τα πεθερικα μου ειναι πραγματικα οπως την περιγραφεις με τη λαδοκολα και το κεφαλοτυρι στην κοιλια του αρνιου.επισης απο το προηγουμενο βραδυ το ετοιμαζουν και το βαζουν ορθιο με τη σουβλα να ακουμπαει μεσα σε ενα μεγαλο ταψι.να συμπληρωσω μονο οτι καποιες φορες τα αρσενικα κυριως αρνια εχουν μια εντονη μυρωδια.αυτο που κανουμε ειναι απο την προηγουμενη να το αλειψουμε(στην ουσια να το πλυνουμε) πολυ καλα εσωτερικα και εξωτερικα με κρασοξυδο.ακομα και αν το φτιαξουμε στο φουρνο το περασμα αυτο με το ξυδι δινει καταπληκτικη γευση και κοβει την οποια μυρωδια. 
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!
 
margarita79
3. 02-04-2009 10:10
 
Πολύ ωραίο και χρήσιμο άρθρο Ξανθή μου. Μπράβο!!! Εκείνο που ακούω πρώτη φορά είναι οι λαδόκολλες. Όλα τα άλλα, τα κάνει και ο μπαμπάς μου. Όσο για το δέσιμο έχεις πάρα πολύ δίκιο. Αν δε δεθεί καλά... Άστο καλύτερα. Καλή επιτυχία να έχουν όσοι το φτιάξουν και καλό Πάσχα να έχουμε. Εμείς, είμαστε καλεσμένοι σε ένα ορεινό χωριό της Χαλκίδας και θα τα βρούμε όλα έτοιμα. :zzz
 
despoinaki
4. 02-04-2009 12:48
 
Καταπληκτική η παρουσίασή σου Ξανθή. Τα περισσότερα λόγια είναι περιττά !!! είναι απλά τέλεια η παρουσιασή σου !!! 
 
Καλό Πάσχα να έχουμε
 
mb04
5. 02-04-2009 17:04
 
Νομίζω ότι τα λόγια είναι περιττά. Πάντα άψογη στην περιγραφή. 
Άντε καλό Πάσχα σε όλους με υγεία. :)
 
Line
6. 02-04-2009 17:39
 
Σας ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας. 
Οι γνώσεις αυτές προέρχονται όπως έχω γράψει και στην αρχή από την αιδική μου ηλικία κια βάλε όταν ο Πατέρας μου είχε μαγαζί στο οποίο εγώ πάντα βοηθούσα.Για το χρόνο που λέει η Fey αυτό έχει σχέση με το βάρος του αρνιού αλλά και με την ένταση της φωτιάς.Για το λόγο αυτό στους πιο άπειρους συνιστάται η λαδόκολα ώστε να μην αρπάξει εξωτερικά και νομίζουμε ότι έχει ψηθεί, όπως έχει σημασία κι ο ρυθμός γυρίσματος και η απόσταση από τη φωτιά.Ο χρόνος που αναφέρω ειναι ενδεικτικός!! 
Και πάλι Καλό σας Πάσχα!!!
 
xanthibax
7. 02-04-2009 17:45
 
Tι μου θύμισες τώρα Ξανθή!!!!! 
Καλό Πάσχα σε όλους όπου και αν είναι.
 
iwanna
8. 03-04-2009 08:52
 
Τι να πούμε εμείς Ξανθή μου?Πιο αναλυτικά δεν γίνεται!Ευχαριστούμε πολύ. :) Καλό Πάσχα να έχουμε! :zzz
 
atalanth
9. 04-04-2009 22:09
 
Γι΄ακόμα μια φορά Ξανθή μου άψογη!!! Η παρουσίαση είναι τέλεια όταν συνδυάζεται με τη γνώση και την εμπειρία.  
Καλό Πάσχα σε όλους παιδιά!!
 
voula
10. 09-04-2009 09:06
 
Πάρα πολύ ωραίο άρθρο! Και εμένα έτσι το κάνει ο μπαμπάς μου (χωρίς τις λαδόκολλες). Ειδικά το ράψιμο...είναι ολόκληρη ιεροτελεστία, το ράβει σταυρωτά και είναι τέλειο! 
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ!
 
yiouli
11. 06-04-2010 16:09
 
Γειά σας και απο εμάς και χρόνια πολλά. Γυρίσαμε κι εμείς από το Πάσχα μας στην επαρχία, και πρέπει να σας καταθέσω στην πολύ καλή αυτή παρουσίαση της xanthibax και τα δικά μου tips (τώρα που τα έχω και πρόσφατα :grin
 
1. Στην πρώτη ώρα που το αρνί μας είναι πάνω και το γυρίζουμε γρήγορα, καλό είναι τα κάρβουνα να είναι συγκεντρωμένα πιο πολύ στο κεφάλι και στα πόδια, να αφήνουμε δηλαδή ο σώμα του αρνιού πιο χαλαρό από κάρβουνα 
2. Φέρνουμε τα κάρβουνα κάτω από το σώμα του αρνιού τη δεύτερη ώρα και ανανεώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το μήκος του αρνιού μέχρι και τη τρίτη ώρα που θα φέρουμε το αρνί κάτω 
3. Εαν δεν χρησιμοποιήσουμε λαδόκολλα, έχουμε ένα κατσαρολάκι με λιωμένο βούτυρο και λεμόνι ανακατεμένα, και αλείφουμε το αρνί την ώρα που το γυρνάμε, αρκετά συχνά (με το γνωστό αυτοσχέδιο πινελάκι της περίστασης, δεμένο πανάκι στην άκρη μιας κληματσίδας :grin
 
Εμάς μας πήρε για ένα αρνί 12 κιλά 3μιση ώρες (2 ώρες πάνω γρήγορα και μετά κάτω)  
 
Και του χρόνου παιδιά :) :grin ;)
 
ArXoS
12. 06-04-2010 16:15
 
Arxo από ότι κατάλαβα με όσα έγραψες το έμαθες καλά το θέμα. 
Και του χρόνου με υγεία και Χρόνια Πολλά!!!
 
xanthibax
13. 06-04-2010 21:01
 
Πραγματικά εξαιρετικές πληροφορίες μπράβο Ξανθή. Και του χρόνου Αρχο Χρόνια ΠΟλλά
 
mariaZ

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Δευτέρα, 29/11/10 )

Σας προτείνουμε :

Συνταγές μαγειρικής στο facebookΣυνταγές μαγειρικής στο twitterΣυνταγές μαγειρικής στο youtubeΣυνταγές μαγειρικής rss newsGreekMasa - Forum rss news
Το Top στην φιλοξενία
Προτεινόμενος πλοηγός