Καταπληκτική συνταγή της Μυρσίνη Λαμπράκη, την έφτιαξα το Σάββατο , υποτίθεται για πρωινό την Κυριακή και τελικά την Κυριακή φάγαμε άλλο πρωινό γιατί απλά τα ψωμιά δεν υπήρχαν, χώρια ότι μοσχοβολούσε όλο το σπίτι για δυο μέρες. Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι λευκό
- 200 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 4 σουτ. σουπ. μέλι
- 1 σουτ. σουπ. μαγιά νωπή
- 1/2 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
- χυμό από ένα ολόκληρο πορτοκάλι
- χυμό από δύο μανταρίνια
- 1 κουτ. γλυκ μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. σουπ. ψιλοτριμμένο φουντούκι
- 1 κουτ. γλυκ. κανέλλα τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 1/2 κουτ. γλυκ. αλάτι
Για το άλλειμα πριν το ψήσιμο
- 1 κουτ. σουπ. μέλι
- 1 κουτ. σουπ. βούτυρο
- 1 κουτ. γλυκ κανέλλα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τα δύο είδη αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Φτιάχνετε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνετε μέσα την μαγιά διαλυμένη σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό, τους χυμούς από το πορτοκάλι και τα μανταρίνια, το ελαιόλαδο, το φουντούκι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι. Αρχίζετε σιγά σιγά να ζυμώνετε το αλεύρι προσθέτοντας είναι απαραίτητο λίγο έξτρα χλιαρό νερό ή λίγο αλεύρι μέχρι να πάρετε μια ζύμη ομοιογενή και κάπως μαλακή.Την σκεπάζετε με μια βαμβακερή πεσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο. Λαδώνετε με ένα πινέλο δύο φόρμες μακρόστενες. Μοιράζετε το ζυμάρι και το στρώνετε να πάει περίπου μέχρι την μέση. Τα βάζετε σε ζεστό μέρος επίσης σκεπασμένα για να φουσκώσουν. Αναμειγνύετε σε ένα μπολ το βούτυρο με το μέλι και την κανέλλα. Αλείφετε τα φουσκωμένα ψωμιά με αυτό το μυρωδάτο μίγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Μετά από 20 λεπτά χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο, αλείφοντας 2-3 φορές ακόμα την επιφάνεια των ψωμιών με το μίγμα από το βούτυρο, την κανέλλα και το μέλι. Να την δοκιμάσετε αξίζει τον κόπο. Καλή επιτυχία!!! Προσθήκη ως Αγαπημένο (13) | Εμφανίσεις: 7474 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |