Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Ψωμί με μέλι και κανέλα Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από tkon   
Τρίτη, 07/04/09

Καταπληκτική συνταγή της Μυρσίνη Λαμπράκη, την έφτιαξα το Σάββατο , υποτίθεται για πρωινό την Κυριακή και τελικά την Κυριακή φάγαμε άλλο πρωινό γιατί απλά τα ψωμιά δεν υπήρχαν, χώρια ότι μοσχοβολούσε όλο το σπίτι για δυο μέρες.

Υλικά
  • 300 γρ. αλεύρι λευκό
  • 200 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 4 σουτ. σουπ. μέλι
  • 1 σουτ. σουπ. μαγιά νωπή
  • 1/2 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο
  • χυμό από ένα ολόκληρο πορτοκάλι
  • χυμό από δύο μανταρίνια
  • 1 κουτ. γλυκ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. σουπ. ψιλοτριμμένο φουντούκι 
  • 1 κουτ. γλυκ. κανέλλα τριμμένη
  • 1/2 κουτ. γλυκ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκ. αλάτι

Για το άλλειμα πριν το ψήσιμο

  • 1 κουτ. σουπ. μέλι
  • 1 κουτ. σουπ. βούτυρο
  • 1 κουτ. γλυκ κανέλλα
Εκτέλεση

Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τα δύο είδη αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Φτιάχνετε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνετε μέσα την μαγιά διαλυμένη σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό, τους χυμούς από το πορτοκάλι και τα μανταρίνια, το ελαιόλαδο, το φουντούκι, την κανέλλα, το γαρύφαλλο και το αλάτι. Αρχίζετε σιγά σιγά να ζυμώνετε το αλεύρι προσθέτοντας είναι απαραίτητο λίγο έξτρα χλιαρό νερό ή λίγο αλεύρι μέχρι να πάρετε μια ζύμη ομοιογενή και κάπως μαλακή.Την σκεπάζετε με μια βαμβακερή πεσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.  Λαδώνετε με ένα πινέλο δύο φόρμες μακρόστενες. Μοιράζετε το ζυμάρι και το στρώνετε να πάει περίπου μέχρι την μέση. Τα βάζετε σε ζεστό μέρος επίσης σκεπασμένα για να φουσκώσουν.  Αναμειγνύετε σε ένα μπολ το βούτυρο με το μέλι και την κανέλλα. Αλείφετε τα φουσκωμένα ψωμιά με αυτό το μυρωδάτο μίγμα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.  Μετά από 20 λεπτά χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και συνεχίζετε το ψήσιμο, αλείφοντας  2-3 φορές ακόμα την επιφάνεια των ψωμιών με το μίγμα από το βούτυρο, την κανέλλα και το μέλι.

Να την δοκιμάσετε αξίζει τον κόπο.

Καλή επιτυχία!!! 


Προσθήκη ως Αγαπημένο (13) | Εμφανίσεις: 5851
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (6)
1. 09-04-2009 18:30
 
θα το φτιάξω :grin και θα σου πω...ακούγεται πάντως απίστευτη νοστιμιά
 
ekaterini
2. 09-04-2009 21:11
 
είναι και η νοστιμιά βέβαια αλλά αυτή η μυρωδιά του λιγώνει στη κυριολεξία
 
tkon
3. 10-04-2009 10:46
 
μου κέντρισε το ενδιαφέρον αυτή η συνταγούλα... θα τη φτιάξω το σ/κ και θα σας πω εντυπώσεις...
 
katerina
4. 12-04-2009 12:43
 
το έφτιαξα χθες βράσυ... πράγματι, μοσχομύρισε το σπίτι. Μου πήρε αρκετά περισσότερο αλεύρι από αυτό που λέει η συνταγή, αλλά κατά τα άλλα ήταν αρκετά ακριβής. Μου φούσκωσε, ψήθηκε κμια χαρά και έγινε πεντανόστιμο... από το πρωί, το τσακίζουμε με κάθε πιθανό συνδυασμό: με τυρί κρέμα, με βούτυρο, με μαρμελάδα... Σ' ευχαριστούμε για την τόσο ωραία και μυρωδάτη συνταγή...
 
katerina
5. 14-05-2010 12:26
 
Καταπληκτική η συνταγή σου tkon!Το έφτιαξα πριν λίγο με κάτι μικροαλλαγές γιατί δεν είχα όλα τα υλικά,πχ.έβαλα ξηρή μαγιά και αλεύρι για γλυκό ψωμί και τσουρέκια που μου είχε μείνει από το Πάσχα.Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό,ήδη τα παιδιά μου το τσακίζουν!Ευχαριστώ πολύ ;)
 
demi
6. 14-05-2010 13:18
 
να σαι καλά demi μου. Εγώ στατιστικά από τις 5 φορές που τα φτιάχνω αν προλάβω τη μια να φάω 1/2 θέμα είναι τα τσακίζουν και είναι και πολύ θρεπτικά.
 
tkon

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Κυριακή, 20/12/09 )