Είναι το κλασσικό ψωμάκι που φτιάχνουν οι νοικοκυρές στη Σκόπελο το Σάββατο του Λαζάρου.Το μοιράζουν στα παιδάκια και λένε τα κάλαντα. 'Σήκω Λάζαρε και μη πολιοκοιμάσε τα Βάγια φτάσανε και συ ακόμα κ’μάσε Σήκω Λάζαρε κουρέλ’ από μες απ’ το βαρέλ’ Βάγια βάγια του Βαγιού τρώνε ψάρι και κολιό και την άλλη Κυριακή τρώνε κόκκινο αυγό'
Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι
- 1 φακελάκι μαγιά
- 1 φλυτζανάκι ζάχαρη
- 1 κ.γ. αλάτι
- 250 γρ. νερό (περίπου)
- 5 φύλλα δάφνης
- 5-6 μοσχοκάρφια
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
για το στόλισμα - φύλλα δάφνης
- μοσχοκάρφια
- σουσάμι
- λίγο ελαιόλαδο για το άλλειμμα
Εκτέλεση
Βράζετε το νερό με τα φύλλα δάφνης και τα μοσχοκάρφια για 5 λεπτά. Το σουρώνεται και το αφήνετε να γίνει χλιαρό. Διαλύεται μέσα στο νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Αρχίζετε να ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι και το λάδι. Ζυμώνεται μέχρι να γίνει το ζυμάρι απαλό και ελαστικό (σαν το ψωμί). Το αφήνετε να φουσκώσει. Κόβετε το ζυμάρι σε έξι κομμάτια και τα διαμορφώνεται με ένα μαχαίρι σε σχήμα ανθρώπου. Στολίζετε με τα μοσχοκάρφια και τα φύλλα της δάφνης. Αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου. Καλή Ανάσταση! Προσθήκη ως Αγαπημένο (2) | Εμφανίσεις: 9173 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |