Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Μυστικά για κουλούρια, τσουρέκια και κέϊκς
Μυστικά για κουλούρια, τσουρέκια και κέϊκς Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 7
Έχει υποβληθεί από pastaflora   
Δευτέρα, 13/04/09

Τώρα που  κάνουμε κέικς και ζυμώμνουμε τσουρέκια και κουλούρια, σκέφτηκα να σας γράψω μερικά πράγματα που έμαθα με την εμπειρεία μου, και τα διαπίστωσα στην πράξη. Ίσως  να σας βοηθήσουν για να έχετε καλύτερα και πιό εντυπωσιακά αποτελέσματα

  • light_220Ένα κόλπο για να είναι πιό τραγανά τα κουλουράκια μας σαν κριτσίνια, κι όχι σαν ψωμιά, είναι αν αφαιρέσουμε λίγο αλεύρι (1/2 φλυτζάνι ή και λιγότερο) , και το αντικαταστήσουμε με νισεστέ (κορν φλάουρ). Επίσης στό να γίνουν τραγανά τα κουλουράκια συμβάλει το να προσθέσουμε λίγο κρασί λευκό μέσα στην ζύμη αντι για άλλο υγρό .
  • Πρίν πλάσουμε την ζύμη και τα τσουρέκια μας ή πρίν ανοίξουμε το φύλλο για την πίττα μας, καλό θα είναι να ξεκουράζουμε την ζύμη μας από το ζύμωμα. Ή την σκεπάζουμε με μιά λαδωμένη μεμβράνη, ή πετσέτα , ή την αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο μισή ώρα. Ο λόγος είναι ό,τι σ΄αυτόν τον χρόνο αναπτύσεται η γλουτένη που το κάνει να πλάθεται ευκολότερα!...
  • Τα τσουρέκια, δεν θέλουν πάρα πολλές φορές ζύμωμα, 2 -3 είναι αρκετές. Αλλά πώς; Όχι να τους <αλλάξουμε τα...φώτα >!? αλλά απαλά να αναδιπλώνουμε την ζύμη με πάντα βουτυρωμένα χέρια, με κίνηση από κάτω προς τα επάνω απαλά και σαν να τα χαιδεύουμε!!!
  • Να γνωρίζεται ότι το πολυκαιρισμενο στο άλεσμα αλεύρι , συμπεριφέρεται σιαφορετικά από το φρεσκο αλεσμένο αλεύρι, το οποίο φουσκώνει και πλάθεται καλλίτερα και με περισσότερη ευκολία.
  • Τα κέϊκ μας θα φουσκώσουν περισσότερο και θα γίνει ομοιόμορφο το φούσκωμα εάν με ένα μαχαίρι κάνουμε ένα κύκλο, μπήγοντας το στη ωμή ζύμη πριν το φουρνίσουμε. Έτσι δεν θα γίνει σαν ...στραβοχυμμένο...!!
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ !!!
Προσθήκη ως Αγαπημένο (12) | Εμφανίσεις: 18313
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (4)
1. 14-04-2009 10:09
 
Ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές σου!!!
 
KatiaXa
2. 14-04-2009 16:00
 
Αρετούλα πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου, αλλά να ρωτήσω; Βάζεις τη ζύμη στο ψυγείο; Φουσκώνει και έτσι; :?
 
Fey
3. 14-04-2009 16:44
 
Άλλοι λένε να την βάζουμε, έγώ όποτε την έβαλα απλά πάγωσε. Δεν βοηθάει στο φούσκωμα. Στο φούσκωμα βοηθάει η ζέστη. 'Αλλοι την τυλίγουν με λαδωμένη μαμβράνη απαλά. Έγώ όπως την έχω στο μπώλ την σκεπάζω με ένα καπάκι ή πετσέτα, κι αν βιάζομαι να φουσκώσει έτσι όπως είναι σκεπασμένη την βάζω στους 50ο Κ. στον φούρνο για λίγη ώρα να φουσκώσει πχ. τις πίτσας, των τσουρεκιών, του σταφιδόψωμου.... 
Την ζύμη όμως της τάρτας της πασταφλώρας, την βάζω στο ψυγείο γιατί έχει βούτυρο, να σφίξει λιγο, επίσης και την σφολιάτα, θέλω να είναι σφιχτή λίγο όταν την απλώνω, , όταν θέλω να την τεντώσω δεν την βαζω στο ψυγείο. Κάθε ζύμη θέλει το δικό της κόλπο, ανάλογα με την υφή και την χρήση της.
 
pastaflora
4. 14-04-2009 17:08
 
Παραξενεύτηκα γι αυτό σε ρώτησα. Κι εγώ έτσι όπως λες τα φουσκώνω και επειδή συνήθως βιάζομαι στο φούρνο που έχω προθερμάνει και έχω σβήσει στους 50 βαθμούς. Τα τσουρέκια παλιά που δεν υπήρχε κουζία θυμάμαι η γιαγιά μοτ τύλιγε τη λεκανίτσα με κουβέρτα και φούσκωναν πολύ γρήγορα. 
Για την πίτσα το καλύτερο ζύμωμα γίνεται σε μεταλικό δοχείο το οποίο όμως πρώτα έχουμε ξεπλύνει με ζεστό νερό να μην είναι παγωμένο (επαγγελματικό κόλπο αυτό). 
Επίσης για πεντανόστιμα κέικ μπορούμε να προσθέσουμε στα υλικά μας μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο της αρεσκείας μας και το κέικ μας μεταμορφώνεται και μασχομυρίζει και το σπίτι. Έχει ο ΑΒ τέτοια. Εγώ προτιμώ πικραμύγδαλο ή περγαμόντο. Φανταστικά :zzz
 
Fey

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 17/04/10 )