Ότι σας γραφώ παρακάτω είναι οδηγίες της μητέρας μου που κατά γενική ομολογία πετυχαινει τα ψητά παρά πολύ με τέλεια τραγανή κρουστα.Μου έχει γράψει λοιπόν αυτές τις οδηγίες τις οποίες τηρώ ευλαβικά κάθε φορά που ψήνω στο φούρνο και με έχουν βγάλει ασπροπροσωπη.Σας τις δίνω μιας και κάποιοι από εμάς το Πάσχα ίσως ψήσουμε το αρνάκι στην κουζίνα μας!! Γενικές Οδηγίες για όλα τα ψητά κρέατα στο φούρνο (γουρουνόπουλο, αρνί, γαλοπούλα) - Τα ψήνουμε τόσες ώρες όσο είναι το βάρος τους.
- Το αρνί και το γουρουνόπουλο δεν το βρέχουμε ποτέ από επάνω διότι η πέτσα τους γίνεται σα λάστιχο.
- Αντιθέτως στη γαλοπούλα επιβάλλεται να βρέχουμε από πάνω με το ζωμό που ψήνεται(κρασι,πορτοκαλι ,λεμόνι και κονιάκ)
Ειδικότερα για το αρνί και το γουρουνόπουλο- Αν θέλουμε το βρέχουμε εσωτερικά με λίγο ξύδι και το ξεπλένουμε από την κάτω πλευρά χωρίς να βραχεί η πέτσα γιατί μαλακώνει.
- Αν έχει τριχουλες το καψαλίζουμε με ένα κερί να φυγουν,αλατοπιπερωνουμε και από την κάτω πλευρά χαράζουμε κατά διαστήματα με ένα μαχαίρι και βάζουμε πάλι αλατοπίπερο για παραδειγμα στα μπουτια ή στα πιο χοντρα μερη (όχι σκόρδο).
- Έπειτα το αλείφουμε με το χέρι μας με λίγο λάδι (το γουρουνόπουλο με φυτινη)επάνω στην πέτσα.
- Το βάζουμε στο ταψί με 1μιση ποτήρι νερό (για το αρνί αν έχουμε κληματόβεργες τις βάζουμε μέσα στο ταψί και από κάτω ρίχνουμε το νεράκι).
| | - Ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για ½ ώρα μέχρι να αρχίσει να ροδίζει από πάνω και μετά κατεβάζουμε στους 130 βαθμούς.
- Το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ψηθεί τόσες ώρες όσο είναι το βάρος του.
- Το ξεσκεπάζουμε ελέγχουμε αν έχει ψηθεί (όταν είναι ψημένο συνήθως φεύγουν τα κόκκαλα).
- Τότε δυναμώνουμε το φουρνο στους 220 βαθμούς και το αφήνουμε ξεσκέπαστο μέχρι να ροδίσει καλά η πέτσα και όταν την πιάνουμε να είναι μια τραγανή και σκληρή κρούστα.
Καλό Πάσχα και Καλή Επιτυχία | |
Προσθήκη ως Αγαπημένο (22) | Εμφανίσεις: 29670 Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)
Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο. Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε. |