Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Εγγραφή
Αρχική arrow Συνταγές μελών arrow Μαγειρική - Κρέατα arrow Γαρδουμπάκια με συκωταριά και λαχανικά
Γαρδουμπάκια με συκωταριά και λαχανικά Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 4
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Σάββατο, 18/04/09
kok_400

Σπεσιαλιτέ της μαμάς μου βασισμένη σε παραδοσιακή Ρουμελιώτικη συνταγή.Εγώ απλά βοήθησα λίγο στο ψήσιμο.. δηλαδή άναψα το φούρνο...!!!!

Υλικά (για 8 γαρδούμπες)
  • 2 κιλά αντερακια πλυμένα και καθαρισμένα
  • 1 συκωταριά (1,200 κιλά)
  • 2 μαρούλια
  • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
  • Φύλλα σπανάκι και σέσκουλα για όσες γαρδούμπες φτιάξουμε (προαιρετικά)
  • Αλατι,πιπερι
  • Λίγο λάδι για να τις αλείψουμε εξωτερικά
Εκτέλεση
Εχουμε πλύνει μέσα έξω καλά τα αντεράκια μας.p4180228_400
Καθαρίζουμε και αλατοπιπερωνουμε τη συκωταριά
Την κόβουμε, το κάθε κομμάτι σε μακρόστενες λωρίδες.
Πλένουμε τα μαρούλια και τα κρεμμυδακια.Κοβουμε τα μαρουλόφυλλα στο μέγεθος της παλάμης μας και τα κρεμμυδάκια στα τρία να ειναι το κάθε κομμάτι όσο το μήκους του μαρουλόφυλλου.
Στην παλάμη μας όπως είναι ανοιχτή βάζουμε ένα φύλλο μαρουλιού απο πάνω 1 κρεμμυδάκι ,1 σέσκουλο ,1 σπανάκι το σουβλακοξυλακι μας και  από πάνω 1 κομμάτι πνευμονι,1 γλυκαδι,1 συκώτι και  σκεπάζουμε με ένα ακόμα φύλλο μαρουλιού.
Τα κλείνουμε όλα μαζι στην παλάμη μας και τα πλέκουμε εξωτερικά με αντερακια.
Φροντίζουμε να μείνουν έξω οι άκρες από το ξυλάκι μας.
Αλατοπιπερωνουμε εξωτερικά και αλείφουμε λίγο λάδι με το χέρι μας.
Στρώνουμε στον πάτο του ταψιού μας φύλλα μαρουλιού και κρεμμυδάκια και ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό.
Ακουμπάμε τις γαρδούμπες από πάνω και βοζούμε το ταψί στο φούρνο.
Ψήνουμε στην αρχή σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσουν και μετά χαμηλώνουμε.
Αφήνουμε να ψηθούν γυρίζοντας τακτικά τις γαρδούμπες για να ξεροψηθούν γύρω γύρω και να εξατμιστούν τα υγρά.
Είναι έτοιμες σε περίπου 2μιση ώρες.

Καλή όρεξη!!


Προσθήκη ως Αγαπημένο (7) | Εμφανίσεις: 10148
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (11)
1. 19-04-2009 09:10
 
Και του χρόνου Μαργαρίτα. Γεια στα χέρια της μαμάς! Νομίζω ότι πρέπει να κάνω κολλητή τελικά, πολύ κολλητή :upset
 
sgr
2. 19-04-2009 09:38
 
Για στα χέρια σας Μαργαρίτα μου!!! 
Τέλεια νοστιμιά :zzz  
Που μένεις είπαμε; :? :)
 
Fey
3. 19-04-2009 10:00
 
κοριτσια θα σας απογοητευσω τα φαγαμε ηδη χθες για να μη μας πεσει βαρια η μαγειριτσα(χιχιχιχι) :grin  
Και του χρόνου!
 
margarita79
4. 19-04-2009 21:27
 
Η μαμά σου είναι μέλος? Και αν όχι γιατί? 
Και του χρόνου να είστε καλά όλη η οικογένεια και να μας δώσετε και άλλες νόστιμες συνταγές.
 
voula
5. 21-04-2009 09:11
 
Μπράβο Μαργαρίτα!!!Και του χρόνου να είστε καλά!!!
 
atalanth
6. 21-04-2009 09:38
 
Βρε Μαργαρίτα με ξελύγωσες πρωινιάτικα! Θα αφήσω να περάσει καμμιά βδομάδα να αποτοξινωθούμε και θα τα φτιάξω. :upset
 
Mary
7. 21-04-2009 14:37
 
απλα σλουρπ σλουρπ σλουρπ !!! εμεις τίποτα ?? :cry :cry  
 
και του χρόνου Μαργαριτούλα !!!
 
mb04
8. 30-03-2010 10:19
 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ ΕΞΩ?? 
ζητώ απαντήσεις...σας παρακαλώ πείτε μου :: ποιο είναι το κόλπο για να καθαρίσω σωστά τα αντεράκια? έχω την βελόνα πλεξίματος την περνάω από το αντεράκι, αλλά ...μετά? πως το γυρίζω για να καθαρίσει και απ' την άλλη?
 
kleopatra
9. 30-03-2010 11:01
 
Η ερωτηση σου αν καταλαβα καλα αφορα στο πλυσιμο των εντερων.Τακτικες υπαρχουν πολλες.Η καθε νοικοκυρα εχει τον ''τροπο''της.Εμεις τα καθαριζουμε γυρωνντας τα μεσα εξω με ενα καλαμακι του φραπε.Μαζευουμε το εντερο στην ακρη σουρωτο και το γυρναμε.Θα σου προτεινα να ανοιξεις ενα θεμα στο φορουμ του greekmasa προκειμενου να συγκεντρωσεις περισσοτερες απαντησεις,αποψεις,τεχνικες και εμπειριες γυρω απο αυτο το θεμα.
 
margarita79
10. 31-03-2010 08:02
 
Μαργαρίτούλα μου όνειρο τα γαρδουμπάκια. Για πες μου όταν λες τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μάλλον 250 για κανένα 10 λεπτο - 20λεπτο και μετά χαμηλώνουμε στους 180? ή 200? (μη τα κάψουμε κι όλας :grin )
 
mariaZ
11. 31-03-2010 11:26
 
Ναι μαρακι στους 220-250 βαθμους για κανα μισαωρο μεχρι να ροδισουν δηλαδη και μετα χαμηλωνουμε στους 150-170 αναλογα τη δυναμη του φουρνου μας για να ψηθουν καλα ως μεεσα.
 
margarita79

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 14/04/11 )