Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Τσουρέκι στον Αρτοπαρασκευαστή Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 9
Έχει υποβληθεί από Flora   
Τρίτη, 21/04/09
Ευρετήριο άρθρου
Τσουρέκι στον Αρτοπαρασκευαστή
Σελίδα 2
tsoureki6_400
Υλικά
  • 175 γρ. γάλα χλιαρό (όχι βραστό γιατί "κόβει" τη μαγιά)
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. μαχλέπι κοπανισμένο σε σκόνη
  • 1 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη
  • 1 αυγό και 1/2 κρόκο (τον άλλο μισό τον διαλύω με λίγες σταγόνες νερό και αλοίφω  το τσουρέκι πρίν το ψήσιμο)
  • 380-390 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 20 γρ. μαγιά σκόνη
  • αμύγδλο φιλέ και μαυροκούκι για πασπάλισμα
  • (γίνεται 1 μεγάλο τσουρέκι ή 2 κανονικά ή 4 πιο μικρά)
Εκτέλεση

Βάζω όλα τα υλικά στον κάδο του αρτοπαρασεκυαστή με τη σειρά που αναφέρω.Επιλέγω τον κύκλο προγράμματος  για ζύμη απλού ψωμιού και αφήνω να ζυμώσει, να φουσκώσει, να ξαναζυμώσει και να ξαναφουσκώσει.

tsoureki1_400
Πριν ξεκινήσει να ψήνει το μηχάνημα βγάζω τη ζύμη από μέσα και την πλάθω σε πλεξούδες. Στο διάστημα αυτό, έχω προθερμάνει το φούρνο μου στους 50 βαθμούς. 
tsoureki2_400
Απλώνω τα τσουρέκια στη λαμαρίνα του φούρνου, πάνω  σε χαρτί ψησίματος. Σβήνω το φούρνο και αφήνω τα τσουρέκια μέσα σε αυτόν για 1 ώρα να ξαναφουσκώσουν. Μετά το πέρας της 1 ώρας, αλοίφω με κρόκο αυγού που έχω διαλύσει με λίγες σταγόνες νερό, πασπαλίζω με αμύγδαλο φιλέ και μαυροκούκι ή σουσάμι.tsoureki3_400
Ψήνω στους 170 βαθμούς για 35’-38’ αν το τσουρέκι είναι 1, 32’-34’ αν είναι 2 και  30’-32’ αν είναι 4 τα τσουρεκάκια.tsoureki4_400
Αφήνω να κρυώσουν για μισή ώρα πάνω σε σχάρα  και  τα καλύπτω με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.

Σημ. Η συνταγή είναι του Στ.Παρλιάρου διαμορφωμένη γευστικά στα γούστα μας.

Καλή επιτυχία

tsoureki5_400

Προσθήκη ως Αγαπημένο (15) | Εμφανίσεις: 44083
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (18)
16. 04-04-2011 08:06
 
Χαίρομαι fratzolaki, που σου άρεσαν :)  
Καλή επιτυχία και στα επόμενα!
 
Flora
17. 01-05-2011 22:27
 
Flora, θα συμφωνησω με τη stellani. Δεν το'χω ούτε εγώ. Δε μου φουσκωσαν ιδιαιτερα και βγηκαν λιγο σκληρα, αλλά τουλαχιστον ήταν νόστιμα. Ο αρτοπαρασκευαστής μου έχει προγραμμα μόνο για ζυμωμα, αλλα ήταν το καταλληλο; Υπαρχει ενδεδειγμενος χρονος ζυμωματος1, φουσκωματος1, ζυμωματος2, φουσκωματος2;
 
vasiliki16
18. 02-05-2011 09:39
 
Vasiliki16, λυπάμαι πολύ που δεν σου πέτυχαν. 
Ενδεδειγμένος χρόνος ζυμώματος δεν υπάρχει, μέχρι να ενοποιηθεί η ζύμη, να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια και ο χρόνος φουσκώματος μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη. 
Όταν μου λες πως σου βγήκαν σκληρά και δεν φούσκωσαν σημαίνει πως η μαγιά δεν έδρασε σωστά (μήπως ήταν πολύ ζεστό το γάλα και την έκαψε) και ενδεχομένως έβαλες και παραπάνω αλεύρι. 
Τα κάνω συχνά και χωρίς τον αρτοπαρασκευαστή και πάντα έχω το ίδιο αποτέλεσμα...ελπίζω αν τα ξαναδοκιμάσεις να σου πετύχουν.
 
Flora

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.



Τελευταία ενημέρωση ( Παρασκευή, 26/03/10 )