Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Μυστικά για πετυχημένο κέικ
Μυστικά για πετυχημένο κέικ Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Παρασκευή, 24/04/09
Ευρετήριο άρθρου
Μυστικά για πετυχημένο κέικ
Σελίδα 2

cake_220Τα κέικ άρχισαν στην αρχαία Αίγυπτο όπως στρογγυλά, επίπεδα, unleavened ψωμιά που μαγειρεύτηκαν σε μια καυτή πέτρα. 

Η εξέλιξή τους από τα ακατέργαστα κέικ σε αυτό που απολαμβάνουμε σήμερα ήταν δυνατή, κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων, μέσω της εισαγωγής των νέων συστατικών και της τεχνολογίας.

Ποιά είναι τα μυστικά για τη σωστή παρασκευή ενός κέικ?

  • To βούτυρο δεν πρέπει να είναι λιωμένο. Πρέπει να είναι παγωμένο.
  • Για να χρησιμοποιήσουμε 3/4 βούτυρο, χωρίζουμε προσεκτικά το βούτυρο σε 4 κομμάτια και παίρνουμε τα 3
  • Αν θέλουμε να βάλουμε σταφίδες ή κόντιτα στο κέικ, θα πρέπει πρώτα να τα αλευρώσουμε καλά και μετά να τα ανακατέψουμε πολύ ελαφρά με το μίγμα του κέικ, έτσι ώστε να μη χάσουν το αλεύρι τους. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε στη φόρμα ένα μέρος από το μίγμα για το κέικ σκέτο και μετά να προσθέσουμε το μίγμα που έχουμε ανακατέψει με τις σταφίδες και τα καρύδια. Πολύ βασικό, είναι να γνωρίζουμε, πως τα κέικ που έχουν ξηρούς καρπούς, ιδιαίτερα σταφίδες, είναι καλύτερο να γίνονται σε φόρμες που δεν έχουν πολλές εσοχές.
  • Αν κάνουμε κέικ με καφέ στιγμής, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τον καφέ με τους χοντρούς κόκκους και επίσης να γνωρίζουμε, πως για να διατηρηθεί ο καφές στο κέικ, δεν πρέπει να τον ανακατεύουμε πολύ με το μίγμα
  • Θα πρέπει να ψεκάζουμε με το αντικολλητικό σπρέυ τη φόρμα πάρα πολύ καλά, ώστε να έχουμε καλύψει όλες τις πτυχές της.
  • Το μίγμα, όταν μπαίνει στη φόρμα δεν πρέπει να καλύπτει πάνω από τα 2/3 της φόρμας, επειδή τα κέικ φουσκώνουν.
  • Οταν πλέον έχουμε βάλει τη ζύμη στη φόρμα, με μια σπάτουλα κάνουμε μια χαρακιά γύρω από το κέντρο, για να αναπνέει το κέικ όσο ψήνεται και να βγαίνει με επίπεδη βάση και όχι με "καμπούρα".
  • Ψήνουμε το κέικ στους 175 βαθμούς Κελσίου, όχι σε αέρα, αλλά στις αντιστάσεις πάνω κάτω και πάντα στην κάτω σχάρα, για να ψηθεί πρώτα μέσα και μετά από πάνω.
  • Πρέπει να γνωρίζουμε αν ο φούρνος μας αποδίδει τη θερμοκρασία που θέλουμε. Για να το τσεκάρουμε αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικό θερμόμετρο φούρνου. Αν διαπιστώσουμε πως ο φούρνος μας δεν έχει τη σωστή απόδοση θερμοκρασίας, μπορούμε να τον αλλάξουμε, να τον φτιάξουμε με τη βοήθεια ενός ειδικού ή αν δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα, θα πρέπει να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στην οποία τον βάζουμε, ανάλογα με τη διαφορά που έχουμε εντοπίσει.

πηγη:www.vefashouse.gr


Προσθήκη ως Αγαπημένο (9) | Εμφανίσεις: 120341
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (18)
1. 25-04-2009 01:22
 
Πολύ χρήσιμο Μαργαρίτα μου, όλα αυτά ακιλουθώ κι εγώ με τη διαφορά ότι τα υλικά τα έχω σε θερμοκρασία δωματίου, όχι παγωμένο το βούτυρο, αυγά, γάλα. Εσύ πως το κάνεις; 
 
Ένα άλλο μυστικό που μου έχουν πει επίσης είναι να μην ανοίγουμε το φούρνο όσο ψήνεται το κέικ. 
 
Κάτι άλλο που κάνω επίσης όταν φτιάχνω απλό κέϊκ είναι ότι προσθέτω στο μείγμα 5 σταγόνες από αιθέριο έλαιο, πικραμύγδαλο, περγαμόντο, βανίλια, μαστίχα, και του δίνει φανταστικό άρωμα και έχω και διαφορετικό κέϊκ κάθε φορά ανάλογα το άρωμα ;)
 
Fey
2. 25-04-2009 10:25
 
χρησιμότατες οι συμβουλές σας. Εγώ πάντως έχω ΠΑΝΤΑ το εξής πρόβλημα: Τα κέικ μου φουσκώνουν άψογα τα πρώτα 20-25 λεπτά και κάπου εκεί (χωρίς ν'ανοίξω φούρνο) αρχίζει η... καθοδική πορεία, με αποτέλεσμα να γίνεται κυριολεκτικά "καθίζηση" στην εμφάνισή τους. Να φταίει το αλεύρι "δεύτερης ετικέτας" που βάζω? Να φταίει το ότι χτυπώ τα υλικά στο χέρι κι όχι σε μίξερ? Διαφωτίστε με!!
 
mariap
3. 25-04-2009 13:34
 
εγω παιδια δημοσιευσα τις συμβουλες αυτες για να τις συζητησουμε αλλα καποια πραγματα τα κανω διαφορετικα.για παραδειγμα ψηνω παντα χωρις κανενα προβλημα τα κεικ στον αερα και δεν εχω ποτε κανενα θεμα με το φουσκωμα κτλ.ακολουθω βεβαια σχεδον παντα τη συνταγη και τις δοσολογιες που εχει επανω η φαρινα γιωτης(εχω τσεκαρει με αλλες συνταγες και ειναι η καλυτερη).τα υλικα δεν μπορω να πω πως ειναι παντα σε θερμοκρασια δωματιου μαλλον συνηθως ειναι απευθειας απο το ψυγειο γιαιτ απλα δεν το θυμαμαι ποτε νωριτερα.αυτο ομως που ακολουθω παντα ειναι οπως λες fey να μην ανοιγω τον φουρνο ενω ψηνεται και να μην χτυπαω ΠΟΤΕ τα υλικα πανω απο 3 λεπτα στο μιξερ.μηπως mariap παρολλο που το κνεις στο χερι την παρακουραζεις τη ζυμη?μηπως να δοκιμαζες να ψηνεις στον αερα ή αν ψηνεις στον αερα το αντιστροφο?για δοκιμασε αντως τη φαρινα γιωτης εγω μεχρι και ζυμη πιτσας χωρις μαγια κανω και βγαινει καταπληκτκη με τη συνταγη που εχει πανω.
 
margarita79
4. 26-04-2009 13:36
 
Μαργαρίτα κι εγώ κόκκινη φαρίνα γιώτης χρησιμοποιώ και είμαι πολύ ευχαριστημένη :)  
Τώρα για το ξεφούσκωμα δε νομίζω ότι φταίει το ζύμωμα στο χέρι γιατι το έχω κάνει κι εγώ χωρίς πρόβλημα. 
Την επόμενη φορά: 
1.Πάρε φαρίνα γιώτης 
2.Φούρνο πάντα προθερμασμένο 
3.κλειστό φούρνο στο ψήσιμο (αυτό ισχύει γενικά για ότι φουσκώνει κέϊκ, τσουρέκια, σουφλέ κ.λ.π)
 
Fey
5. 26-04-2009 19:18
 
Κι εγώ κορίτσια τη συνταγή της φαρίνας ακολουθώ με τη διαφορά ότι χωρίζω κρόκους και ασπράδια. Χτυπάω βούτυρο και ζάχαρη πολύ καλά, προσθέτω τους κρόκους, τα υπόλοιπα υλικά και στο τέλος εναλλάξ μαρέγκα και αλεύρι. Επίσης πάντα βάζω μία δύο κουταλιές αιθέριο έλαιο περγαμόντο που το κάνω μόνη μου βάζοντας σε καθαρό οινόπνευμα φλούδα από περγαμόντο. Εκεί που έχω πρόβλημα είναι πως σε κάποιες άλλες συνταγές, το κέικ μου τρίβεται πολύ σε ψιχουλάκια. Δεν έχω ακόμα καταλάβει τι φταίει. Βάζω πολύ αλεύρι; Βάζω λίγο αλεύρι; Όποιος γνωρίζει ας μου απαντήσει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
despoinaki
6. 26-04-2009 21:57
 
ολα οσα διαβασα ηταν πολυ 3χρήσιμα..Ευχαριστω
 
lelemad
7. 28-04-2009 10:49
 
Εγώ έχω πάντα μεγάλη επιτυχία στα κέικ μου. Ποτέ δεν μου κάθονται. Ακολουθώ τις συμβουλές του Μαμαλάκη που μου είχε πει πριν από χρόνια. Κοσκινίζω πάντα το αλεύρι (για να περνάει ο αέρας από μέσα), όταν ρίχνω το αλεύρι, απλά το ανακατεύω και δεν το χτυπάω πολύ, όταν ρίξω το μείγμα στη φόρμα το περνάω με μια σπάτουλα από πάνω για να ισιώσει και να σκάσουν οι φουσκάλες (έτσι το κέικ δεν φουσκώνει μονόπαντα) και τέλος το ψήνω στους 180 βαθμούς με αέρα, στη μεσαία θέση του φούρνο για 40 λεπτά ακριβώς. Ούτε λεπτό παραπάνω. Για δοκίμασε να το κάνεις έτσι mariap την επόμενη φορά. ;)
 
Mary
8. 28-04-2009 11:05
 
Μεσαία θέση Μαίρη; ¨Οχι στην κάτω σχάρα; :?
 
despoinaki
9. 28-04-2009 11:18
 
Όχι στην κάτω θέση Δεσποινάκι. Αφού ψήνω με αέρα πρέπει να είναι στο κέντρο του φούρνο!
 
Mary
10. 28-04-2009 11:51
 
Mary ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Θα εφαρμοστούν άμεσα (αν και διαθέτω φούρνο με αντιστάσεις). Νάσαι καλά!
 
mariap
11. 28-04-2009 12:32
 
ναι σωστα μαιρη ξεχασα τη θεση και εγω οταν ψηνω με αερα παντα στη μεσαια θεση!!
 
margarita79
12. 30-04-2009 12:28
 
Λοιπόν κορίτσια εγώ χρησμοποιώ φαρίνα κόκκινη γνωστού super market και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Αφού έφτιαξα και κείκ με αραβοσιτέλαιο και έγινε πολύ αφράτο και φουσκωτό.(έβαλα τη συνταγή εχθές εμφανίζεται σαν κεικ λαδιού). Πάντα κοσκινίζω το αλεύρι και πιστεύω οτι αυτό το κάνει πολύ αφράτο. 
Οταν ψήνουμε στον αέρα βάζουμε στη μέση και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία; Εχω φούρνο με αέρα και δεν τον έχω χρησιμοποιήσει.
 
vanpet
13. 01-05-2009 00:10
 
Bανέσσα εγώ το κέικ το ψήνω πάντα πάνω κάτω. Στα παραδοσιακά φαγητά και κέικς πάντοτε έτσι ψήνω.
 
sgr
14. 03-05-2009 00:26
 
Κορίτσια ψάχνοντας τα βιβλία μουβρήκα κάποιες συμβουλές για κέϊκ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Τις παραθέτω να τις έχουμε. 
 
1. Τα υλικά των κέϊκ πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν από τη χρήση τους. 
 
2. Πρέπει να κοσκινίζουμε πάντα το αλεύρι μαζί με τα στερεά υλικά ακόμη και 2 φορές, αν θέλουμε πολύ αφράτα κέϊκ. 
 
3. Πρίν απλώσουμε το μείγμα πρέπει να βουτυρώσουμε ή λαδώσουμε και μετά να αλευρώσουμε καλά τη φόρμα. Έτσι ξεφορμάρουμε πιο εύκολα. 
 
4. Το ψήνουμε στους 170 βαθμούς, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, τοποθετώντας τα στην κάτω σκάρα για 1 ώρα. 
 
5. Δεν πρέπει να ανοιγοκλείνουμε το φούρνο στα πρώτα 30 λεπτά του ψησίματος γιατί το κέϊκ θα καθίσει. 
 
6. Όταν περάσουν 45 λεπτά ψησίματος ελέγχουμε αν είναι ψημένο, βάζοντας ένα μαχαίρι στην καρδιά του. Αν βγει υγρό το κέϊκ θέλει κι άλλο ψήσιμο. 
 
7. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε για 10 λεπτά και μετά ξεφορμάρουμε. 
 
8. Συνήθως τα κέϊκ διατηρούνται 3 - 4 μέρες εκτός ψυγείου. Στη ζέστη όμως, είναι προτιμότερο να τα συντηρούμε στο ψυγείο για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους.
 
Fey
15. 05-05-2009 17:10
 
Λοιπόν, ποτέ δεν χρησιμοποίησα τη φαρίνα Γιώτη από απλή σύμπτωση.Άρα δεν φταίει το αλεύρι mariap. Αν δεν είναι λάθος η συνταγή σου (τόπαθα κάποτε με συνταγή του Thermomix και μου ομολόγησαν πως ήταν λάθος και μου την άλλαξαν) τότε ίσως δουλεύέις πολύ το αλεύρι. Το αλεύρι θέλει πολύ δούλεμα όταν ζυμώνεις ψωμί. Στα κέι θέλει να είναι το τελευταίο υλικό που θα βάλεις και ένα απλό ανακάτεμμα ακόμα και μ΄ενα κουτάλι.Στα κέηκ δεν θέλουμε να "βγει" η γλουτένη. Πριν περάσει μισή ώρα ψησίματος δεν ανοίγουμε ποτέ το φούρνο. Ψήνω τα πάντα μόνο με αέρα και δεν είχα πρόβλημα ως τώρα, τουλάχιστον από το είδος φούρνου. 
Όσο για το ψιχούλιασμα ίσως είναι λίγα τα υγρά. 
Όπου υπάρχουν διάφορα υλικά άλλα υγρά (πορτοκάλι, λάδι) κι άλλα στερεά (σταφίδες κομμάτια σοκολάτας ή καφέ), ανακατεύουμε όλα τα υγρά μαζί, όλα τα στερεά μαζί και μετά ενώνουμε τα μεν με τα δε. 
Θυμηθείτε πάντως πως τα γλυκά είναι χημεία, που σημαίνει ότι ζυγίζουμε πολύ προσεκτικά όλα τα υλικά.
 
Nena


Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 13/04/10 )