Επιλογές μελών

Όνομα Χρήστη

Κωδικός Πρόσβασης

Να με θυμάσαι
Υπενθύμιση Κωδικού Πρόσβασης;
Αρχική arrow Τεχνικές arrow Μυστικά για πετυχημένο κέικ
Μυστικά για πετυχημένο κέικ Εκτύπωση
AddThis Social Bookmark Button
Αξιολόγηση χρήστη: / 3
Έχει υποβληθεί από margarita79   
Παρασκευή, 24/04/09
Ευρετήριο άρθρου
Μυστικά για πετυχημένο κέικ
Σελίδα 2

cake_220Τα κέικ άρχισαν στην αρχαία Αίγυπτο όπως στρογγυλά, επίπεδα, unleavened ψωμιά που μαγειρεύτηκαν σε μια καυτή πέτρα. 

Η εξέλιξή τους από τα ακατέργαστα κέικ σε αυτό που απολαμβάνουμε σήμερα ήταν δυνατή, κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων, μέσω της εισαγωγής των νέων συστατικών και της τεχνολογίας.

Ποιά είναι τα μυστικά για τη σωστή παρασκευή ενός κέικ?

  • To βούτυρο δεν πρέπει να είναι λιωμένο. Πρέπει να είναι παγωμένο.
  • Για να χρησιμοποιήσουμε 3/4 βούτυρο, χωρίζουμε προσεκτικά το βούτυρο σε 4 κομμάτια και παίρνουμε τα 3
  • Αν θέλουμε να βάλουμε σταφίδες ή κόντιτα στο κέικ, θα πρέπει πρώτα να τα αλευρώσουμε καλά και μετά να τα ανακατέψουμε πολύ ελαφρά με το μίγμα του κέικ, έτσι ώστε να μη χάσουν το αλεύρι τους. Επίσης, μπορούμε να βάλουμε στη φόρμα ένα μέρος από το μίγμα για το κέικ σκέτο και μετά να προσθέσουμε το μίγμα που έχουμε ανακατέψει με τις σταφίδες και τα καρύδια. Πολύ βασικό, είναι να γνωρίζουμε, πως τα κέικ που έχουν ξηρούς καρπούς, ιδιαίτερα σταφίδες, είναι καλύτερο να γίνονται σε φόρμες που δεν έχουν πολλές εσοχές.
  • Αν κάνουμε κέικ με καφέ στιγμής, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τον καφέ με τους χοντρούς κόκκους και επίσης να γνωρίζουμε, πως για να διατηρηθεί ο καφές στο κέικ, δεν πρέπει να τον ανακατεύουμε πολύ με το μίγμα
  • Θα πρέπει να ψεκάζουμε με το αντικολλητικό σπρέυ τη φόρμα πάρα πολύ καλά, ώστε να έχουμε καλύψει όλες τις πτυχές της.
  • Το μίγμα, όταν μπαίνει στη φόρμα δεν πρέπει να καλύπτει πάνω από τα 2/3 της φόρμας, επειδή τα κέικ φουσκώνουν.
  • Οταν πλέον έχουμε βάλει τη ζύμη στη φόρμα, με μια σπάτουλα κάνουμε μια χαρακιά γύρω από το κέντρο, για να αναπνέει το κέικ όσο ψήνεται και να βγαίνει με επίπεδη βάση και όχι με "καμπούρα".
  • Ψήνουμε το κέικ στους 175 βαθμούς Κελσίου, όχι σε αέρα, αλλά στις αντιστάσεις πάνω κάτω και πάντα στην κάτω σχάρα, για να ψηθεί πρώτα μέσα και μετά από πάνω.
  • Πρέπει να γνωρίζουμε αν ο φούρνος μας αποδίδει τη θερμοκρασία που θέλουμε. Για να το τσεκάρουμε αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικό θερμόμετρο φούρνου. Αν διαπιστώσουμε πως ο φούρνος μας δεν έχει τη σωστή απόδοση θερμοκρασίας, μπορούμε να τον αλλάξουμε, να τον φτιάξουμε με τη βοήθεια ενός ειδικού ή αν δεν έχουμε τέτοια δυνατότητα, θα πρέπει να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στην οποία τον βάζουμε, ανάλογα με τη διαφορά που έχουμε εντοπίσει.

πηγη:www.vefashouse.gr


Προσθήκη ως Αγαπημένο (9) | Εμφανίσεις: 120342
Εκτύπωση (χωρίς σχόλια) | Εκτύπωση (χωρίς φωτογραφίες και σχόλια)

Σχόλια (18)
16. 12-04-2010 23:01
 
Η αληθεια ειναι οτι το κεικ ειναι απο μονο ενας περιεργος "οργανισμος". 
Ειναι πολλες οι παραμετροι που θα κρινουν την επιτυχια, ο φουρνος(αντιστασεις-αερας-συνδιασμος ολων), η σειρα που θα βαλεις τα υλικα, η ποιοτητα των υλικων.Πανω στο τελευταιο θα ηθελα να πω οτι ακομα κι αν βαζουμε τα ιδια υλικα με την ιδια σειρα ειναι καποιοι ασταθμητοι παραγοντες που επηρρεαζουν την επιτυχια.Τα αλευρα εχουν σημαντικο ρολο σε αυτο κι ας νομιζουμε οτι ολα ειναι ιδια. 
Ας αγοραζουμε την ιδια ετικετα καθε φορα.Παραγοντες οπως ο σπορος του σταριου (η ποικιλια), η υγρασια του, η εποχη,η επεξεργασια η χημικη δομη του καρπου.Βασικο το τελευταιο τη στιγμη που η γλουτενη, η πρωτεινη του αμυλου, για παραδειγμα μπορει να μας κανει τη ζυμη πιο λασπωδη, πιο στεγνη, ή πιο ελαστικη αναλογα με την περιεκτικοτητα της στο σιτηρο. 
Οι προσμιξεις των αλευρων, το ποσο δυνατο ειναι το αλευρι...παραγοντες που δυστυχως δε φαινονται με το ματι. 
Παντως mariap, ενας βασικος λογος που καθονται τα γλυκα ειναι γιατι απο την φυση τους τα υγρα πανε κατω.Ετσι οταν σβηνουμε το φουρνο αυτα τραβανε με μια φυσικο-χημικη διαδιακασια ολη τη ζυμη προς τα κατω, με αποτελεσμα να ξεφουσκωνει το κεικ μας.Δοκιμαστε θα ελεγα,(αφου η αναλογια υγρων-στερεων ειναι η σωστη) να βαλετε το κεικ σε καπως χαμηλη σχαρα για να εξατμιστουν τα υγρα που συσσωρευονται κατω και συνδιαστε το με αερα.Παντα σε προθερμασμενο φουρνο. 
Υ.Γ.Παντα μα παντα να εχετε υποψη οτι οσο κι αν εχτε προσεξει τη ποσοτητα των υλικων αν το αλευρι δε μπορει να "σηκωσει" τα υγρα αυτο θα "κατσει".Γι' αυτο εκπαιδευστε το ματι σας ωστε να πετυχαινεται τη σωστη υφη της ζυμης 
Συγγνωμη για την πολυλογια μου :sigh
 
kon3stam
17. 05-12-2013 17:07
 
Έχω πάρει καινούργιο φουρνάκι και δοκίμασα να ψήσω κεικ στους 180 βαθμούς απέξω έγινε πολύ τραγανό αλλά απο ΄μεσα δεν ψηθηκε καλα έκατσε το μίγμα sos δεν ξερω σε τι θερμοκρασία να το ψήσω εχει καμμία φουρνάκι να μου δωσει καμμια ιδέα
 
KALIE
18. 07-12-2013 12:05
 
Εννοείς αυτά τα μικρά φουρνάκια με τα 3 μάτια πάνω? αν εννοείς αυτά δοκίμασε σε μικρότερη θερμοκρασία 160 βαθμούς. Πάντως να ξέρεις πως δεν θα έχει το αποτέλεσμα μιας μεγάλης κλασικής κουζίνας γιατί ο χώρος του είναι μικρός και η κυκλοφορία του αέρα είναι περιορισμένη. Έτσι τα κέικ δεν ψήνονται ομοιόμορφα με αποτέλεσμα να ψήνονται απ΄έξω και μέσα να μένουν υγρά. Είχα και εγώ φοιτήτρια ένα τέτοιο και για καιρό έψαχνα να βρω το λάθος. Μην ανοίξεις το φούρνο σε καμιά περίπτωση.
 
voula

Αν θέλετε να σχολιάσετε αυτή τη δημοσίευση, πρέπει να εγγραφείτε πρώτα.
Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γράψουν ένα σχόλιο.
Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε.



Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 13/04/10 )